ad itemscope itemtype="http://schema.org/WebSite"> Ahlat Gezi Notları ve Ahlat Gezi Rehberi | Gezi Bilgileri

Ahlat Gezi Notları ve Ahlat Gezi Rehberi

Ahlat, Türklerin Selçuklular vasıtasıyla Anadolu’ya giriş kapısı niteliğinde bir tarihi şehirdir. Süphan Dağı ve Nemrut Dağı Nemrut Krater Gölü ile Van Gölü arasında konuşlanmıştır.  Geçmişi çok eskilere dayanan Ahlat, binlerce yıl birçok medeniyete ve kültüre ev sahipliği yapmış tarihi bir misyona sahiptir. Ahlat, özellikle de Urartular ve değişik Türkmen Beyliklerinin anayurdu olmuştur.

Ahlat gezi rehberi yazımızda; Ahlat nerededir, Ahlat’ta gezilecek yerler, nasıl gidilir, ulaşım, nerede kalınır, gezi için ne kadar zaman gerekir, ne alınır, mutfağı ve ne yenir ne içilir ne yapılır gibi temel soruların cevabı yer almaktadır.

Ayrıca; ayrıca hava durumu ve Van Gölü iklimi, Ahlat’ta gezilecek yerler ve görülmeye değer yerler hakkında kısa ve öz bilgileri de içermektedir.

Bu bilgileri, gezi öncesi yaptığımız tatil hazırlıkları esnasında ve gezi esnasında yaptığımız incelemelerde edindik. Gezi öncesi, internette mevcut; Van tatil rehberi ve Van gezi rehberi ile Ahlat tatil rehberi ve Ahlat gezi rehberi şeklinde hazırlanmış birçok kişisel blog inceledik. Ayrıca kitapçılarda bulabildiğimiz Van gezi kitapları ve Van tatil kitapları da okuduk. Söz konusu çalışmalarla; Van Gölü tatil yerlerini, Van Gölü tarihi yerleri ile Van Gölü’nde gezilecek yerleri tespit ettik. Bu kaynaklar yardımıyla Van ve Van Gölü gezi rotasını tatil öncesi hazırlıklarda belirledik.

Güvenlik yönünden bölgeyi kendi kendimize gezmenin uygun olmayacağını düşündük. Turistica Turizm acentesinin programının bizimkine en yakın bir program olduğunu ve fiyatının da kesemize uygun olduğunu görünce bu firma ile bölgeyi gezmeye karar verdik.

Ahlat Gezi Rehberi

Ahlat’ı 21-23 Nisan 2018 tarihlerinde Turistica Turizm acentesi ile birlikte yaptığımız Van ve Van Gölü gezi programımız kapsamında gezip gördük. Daha önceki yıllarda Ahlat’ın içinden birkaç defa araçla geçmişliğimiz vardı. Bu son gezimizde gezgin gözüyle Ahlat’ı ziyaret ettik.

1. Ahlat Nerededir

Ahlat, Bitlis il sınırları içinde ve Bitlis iline bağlı, Van Gölünün batı sahilinde yer alan tarihi bir kenttir. Ahlat; doğuda, Van Gölü ve Adilcevaz, batıda Muş, kuzeyde Muş iline bağlı Bulanık ve Malazgirt, güneyde ise Van Gölü ve Bitlis iline bağlı Tatvan ilçeleri arasındadır. Kuzeydoğusunda Süphan Dağı, Güneybatısında ise Nemrut Dağı ve Nemrut Krater gölü vardır.

Ahlat'ın Haritadaki Yeri

Ahlat’ın Haritadaki Yeri

2. Ahlat Hakkında Bilgi

Kubbet-ül İslam olarak da anılan Ahlat, eski tarihlerde Van Gölü ve çevresindeki havzanın merkeziymiş. Van Gölü’nün bu yukarı kuzey kesimleri Orta Asya’dan gelen Türkmenlerin yerleşim yeri olmuş. Kanuni dönemine kadar burada yaşayan Türkmen beylikleri, bağımsız olarak kendilerine özgü yaşamışlar. Özellikle Erciş ve Ahlat’a yerleşen Türk boyları, buradaki yerli halklar ile de çok yakın bir iş birliği kurarak tam bir uygarlık ortamı oluşturmuşlardır.

3. Ahlat’ın Tarihi

Ahlat’ın tarihi, Urartu’ların tarihi ile eş güdümlüdür. Söz konusu tarihin Ahlata özgü bölümü ise aşağıda belirtildiği gibidir.

1071 yılında yapılan Malazgirt Savaşı Anadolu’nun kapılarının Türklere açılmasını sağlamıştır. Savaş öncesinde ve savaşın sonrasında, Ahlat; Anadolu’ya akın akın gelen Selçuklu Türkmen boylarının ilk yerleştiği yer olmuş. Bu şekliyle de Türklerin ilk ata yurdu da sayılır, Ahlat. Selçuklular, bu bölgelerde herkesin hakkını hukukunu gözeten, becerikli beylikler kurmuşlar.

Selçuklu Beylikleri sayesinde, özellikle 12. ve 13.yüzyıllarda, bu bölgede adeta bir Doğu Rönesans’ı yaşanmış. Bunun en açık etkileri özellikle mimari de görülmüş. O dönemlerde, nüfusu 200 000’lere kadar çıkan Ahlat; bir bilim, sanat, uygarlık merkezi olmuş ve çok gelişmiş. O denli zengin bir ekonomi varmış ki, gölde tutulan balıklar, deve kervanları ile Orta Asya’ya ihraç ediliyormuş. Ahlat o zamanlar; Buhara ve Semerkant ile beraber İslamiyet’in en önemli 3 kentinden biriymiş. Ahlatlı girişimciler deniz filoları oluşturup Karadeniz’de bile balıkçılık yapıyorlarmış. Halk arasında söylenen “Karadeniz’de gemilerin mi battı?” sözü, bu dönemde Karadeniz’de balıkçı filoları batan Ahlatlı tüccarlara ait yaşanmış bir anekdottan kaynaklandığı söyleniyor.

Her şey çok iyi giderken, 13.yüzyıl sonlarında gelen, vahşi ve yıkıcı Moğol saldırıları bu uygarlık merkezi kentte ağır yıkımlara ve acılara neden olmuş. Bunun sonunda da kentte en büyük sanatsal İslami mezarlık ortaya çıkmış. Ahlat demek, binlerce anıtsal Selçuklu mezar taşı, kümbet, türbe ve mezar anıtı demektir. Türk İslam sanatının en incelikli örnekleri olan Selçuklu mezar taşları ve sandukaları, ahlat taşından yapılmış. Günümüzde de söz konusu bölgede hala kazılar yapılmaktadır. Bir tespite göre bölgede, 30 000 civarında mezar taşı, mezar anıtı olduğu söyleniyor.

4. Ahlat’a Nasıl Gidilir 

Günümüzde Ahlat, çok küçük bir kenttir. Yürüyerek her tarafa ulaşılabilir. Gezip görülecek yerler de çok küçük bir alan içindedir. Bu nedenle de ulaşım sorunu diye bir durum söz konusu değildir.

İstanbul, Ankara, İzmir ve Antalya’dan, Van’a özellikle de “THYları ve “Pegasusun her gün direk uçuşları var. Diğer şehirlerden ise aktarmalı uçuşlar mevcut. Bu şekilde önce uçakla Van’a sonra da 220 km’lik bir karayolu vasıtasıyla Ahlat’a ulaşılabilir.

Ahlat’ın 45 km güneybatısında bulunan Tatvan’da, tren istasyonu var. Tatvan’a trenle gelip, Tatvan’dan da karayoluyla Ahlat’a ulaşılabilir. Aynı şekilde Tatvan ve Erciş’e gelen otobüslerle karayoluyla da direk Ahlat’a ulaşılabilir.

5. Ahlat’ta Gezilecek Yerler 

Özellikle de Urartulara, Selçuklulara ve Türkmen Beylikleri’ne ana yurtluk yapmış olan bu tarihi kentte, Selçuklu Mezarlığı’nın yanı sıra, Selçuklu ve Selçuklu öncesi dönemlerden kalma birçok tarihi eser ve tarihi yapılar ile doğa güzellikleri var. Bunların en önemlileri; Selçuklu Mezar Taşları, Müzesi, Eski Ahlat, Harabe Şehir, Budist Türk Tapınağı, Emir Bayındır Köprüsü, Emir Bayındır Kümbeti ve Cami, Selçuklu Kümbetleri ve Nazik Gölü’dür. Bu yerler hakkında edindiğimiz bilgiler ve fotoğraflar “Ahlat’ta Gezilecek Yerler” yazımızda yer almaktadır. Söz konusu yazı için tıklayınız…

Emir Bayındır Kümbet ve Camii

Çok kolay işlenebilir bir özelliği olan Ahlat taşları ile yöreye özgü birçok tarihi eser yapılmış.  Bu dönemde taş işçiliği ve taş ustalığı bu bölgede çok gelişmiş.

6. Ahlat’a Ne zaman Gidilir ve Hava Durumu

Van’da hüküm süren iklimle aynıdır. Geniş kapsamlı bilgiler için Van Gezi Rehberi’nin ilgili bölümünde mevcuttur.

7. Ahlat’ta Nerede Kalınır

Ahlatta konaklamak için otel ve moteller mevcut. Göl manzaralı Büyük Selçuklu Oteli’nde kalınabilir. Özellikle göl üzerinde gün doğumu ve dolunay vakti mehtap manzarası çok iyi olabilir. Zamanı kısıtlı olanlar, Tatvan ve Van’dan özel araçla gelip günübirlik gezdikten sonra hiç konaklamadan geri de dönülebilir. Biz Van’dan özel araçla günübirlik geldik ve tekrar Van’a geri döndük.

8. Ahlat’ta Ne Yenir Ne İçilir ve Mutfağı

Tavuk göğsü ve buğdayın bir arada kaynatılması ile yapılan harse, bu yörenin yemeklerinin başında geliyor. Bu kış yemeği yöreye has bir lezzet olarak öne çıktığı söyleniyor.

9. Ahlat’ta Ne Yapılır

Yazın, Van Gölü’nün sularında yüzülebilir. Dere ağızlarında inci kefali olta balıkçılığı yapılabilir. Ayarlanabilirse Van Gölü tekne turu yapılabilir. Açık havalarda, gölde sabah gün doğumu, geceleyin ise dolunay vakti yine mehtap keyfi yapılabilir. Kışın Nemrut Dağı’nda bulunan kayak merkezinde kayak yapılabilir. İlkbahar ve sonbaharda doğa yürüyüşleri yapılabilir. Ahlat’ın kuzeyinde bulunan Süphan Dağı’nda dağ tırmanışı yapılabilir. Nemrut Dağı tepesinde bulunan Nemrut Dağı Krater Gölü’nde kampçılık yapılabilir.

10. Ahlat’tan Ne Alınır

Ceviz, kiraz ve vişne ağaçlarından yapılan, bastonu meşhurmuş. Söz konusu bastonlardan; iyi cila tutması, damarlı ve sağlam oluşu, kalitesinin yüksekliğinden dolayı ceviz ağacından yapılan Ahlat bastonu daha çok tercih ediliyormuş.

Ahlat Bastonu

Özellikle de kafa kısmının yapımında koç boynuzu kullanılarak sedef görüntüsü verilmiş bastonlarından alınabilir.

***

Van ve Van Gölü çevresiyle ilgili kapsamlı bilgiler ve fotoğraflar aşağıda linkini verdiğimiz yazılarımızda yer almaktadır..

Cevapla