ad itemscope itemtype="http://schema.org/WebSite"> Bitlis 'te Gezilecek Yerler ve Gezilecek Yerler Hakkında Bilgi | Gezi Bilgileri

Bitlis ‘te Gezilecek Yerler ve Gezilecek Yerler Hakkında Bilgi

Bitlis ‘te Gezilecek Yerler yazımıza, Bitlis’ten çok kısa bir bilgi vererek başlayalım. Bitlis, Van Gölü kıyısında bulunan Tatvan ilçesinin 40 km güney batısında yer alıyor. Bitlis derin bir vadide kurulu küçücük bir il. Adını Büyük İskender’in bir komutanı olan “bad lis”den aldığı rivayet ediliyor. M.Ö. 4.yüzyılda doğuya sefere devam eden İskender’in bu komutanı bu stratejik noktada bir kale inşa ettiği ve ilk yerleşimin bu şekilde kurulduğu söyleniyor.

Bitlis kenti zamanla kurulu olduğu dar vadiye sığamadığı için yukarılara doğru gelişme göstermiş. Çoğu resmi bina ve üniversiteler, toplu konut alanları Güroymak-Bitlis yolu üzerinde inşa edilmiş.

Bitlis nerededir, Bitlis hakkında bilgi, Bitlis ‘te Gezilecek Yerler, Bitlis’e nasıl gidilir, Bitlis’te nerede kalınır, Bitlis hava durumu, Bitlis’ten ne alınır, Bitlis mutfağı, Bitlis’te ne yenir, gibi temel sorular hakkında detaylı bilgiler aşağıda linkini verdiğimiz Bitlis Gezi Rehberi yazımızda yer almaktadır. Söz konusu soruların detaylı cevabına ulaşmak için aşağıdaki linki tıklayınız.

  • Bitlis Gezi Rehberi (İçerik Yazımı devam Ediyor)

Bitlis hakkında bu kısa bilgiden sonra “Bitlis’te beş minare” türküsüyle akıllarda yer edinen Bitlis ve Bitlis ‘te Gezilecek Yerler hakkında bilgi vermeye başlayabiliriz. (söz konusu türkünün “Doğa” için söylenen versiyonunu dinlemek için tıklayınız… )

Bitlis ‘te Gezilecek Yerler

El Aman Kervansarayı, İslâhiye Medresesi, Tatvan, Nemrut Dağı ve Nemrut Krater Gölü, Ahlat ve Adilcevaz Bitlis ‘te Gezilecek Yerler ve görülmeye değer yerlerin başında geliyor.

1. Islahiye Medresesi

Bu muhteşem medrese ilk olarak 1216 yılında Selçuklular tarafından yapılmış. Bugünkü hali 1589 yılında burada egemen olan Kürt beyliği Şerefhanlardan kalma olduğu söyleniyor. Medresenin eski zamanlarda Doğu Anadolu’da bir din adamı eğitim kurumu olduğu söyleniyor. Zamanında burada okuyup yetişen ve “mele” adı verilen din adamları yörede imam gibi hizmet verdiği söyleniyor.

Bitlis 'te Gezilecek Yerler; Islahiye Medresesi

Bitlis ‘te Gezilecek Yerler; Islahiye Medresesi

Günümüzde Vakıflar müdürlüğü olarak kullanılan medrese, bahçesindeki cami, çilehane, kümbetleri özellikle gezilip görülmesi gereken yerler arasında.

2. Adilcevaz

Bitlis’in bir ilçesi olan Adilcevaz’a, Van’ın Erciş ilçesi tarafından geliyorsanız, kendinizi, sanki Akdeniz sahillerinde yol alıyor gibi hissedersiniz. Mavinin her tonu var, deniz görünümündeki Van Gölü’nde. Gölün bu kıyılarında bir sürü plajlarda mevcut. Bu plajlarda yöre halkı, sodalı göl suyunda deniz özlemini gideriyor ve güneşin de tadını çıkarıyormuş. Adilcevaz’a gelindiğinde mutlaka görülmesi gereken iki cami vardır; birisi yol kenarında, diğeri de kayaların arasında.

Zal Paşa camii, Adilcevaz ilçesinde hemen yolun kenarında bulunan cami. Ahlat Taşı’ndan 16.yüzyılda yapılmış olan Zal Paşa camii, yapımında kullanılan taşların rengi ve klasik dönem mimarisi ile oldukça hoş bir görüntü veriyor.

Ulu Camii, doğal bir sığınma alanı oluşturan Adilcevaz’daki kayalığın arasında bulunuyor. Bu cami de 14.yüzyılda yapılmış.

3. Ahlat

Kubbet-ül İslam olarak da anılan Ahlat, eski tarihlerde Van Gölü ve çevresindeki havzanın merkeziymiş. Van Gölü’nün bu yukarı kuzey kesimleri Türk aşiretlerinin yerleşim yeri olmuş.

Bitlis 'te Gezilecek Yerler ; Ahlat Selçuklu Mezar Taşları

Bitlis ‘te Gezilecek Yerler ; Ahlat Selçuklu Mezar Taşları

Özellikle Erciş ve Ahlat’a yerleşen Türk boyları, buradaki yerli halklar ile de çok yakın bir iş birliği kurarak tam bir uygarlık ortamı oluşturmuşlar.

Bayındır Kümbeti, Bayındır Cami, Bayındır Köprüsü, Harabe Şehir, Selçuklu Mezar Taşları, Selçuklu Kümbetleri, Budist Türk Mabedi Ahlat’ta gezilip görülecek yerler arasında. Söz konusu yerlerle ilgili kapsamlı bilgiler aşağıda linklerini verdiğimiz yazılarımızda yer almaktadır. Yazılara ulaşmak için aşağıdaki linleri tıklayınız.

4. Tatvan

Van Gölü’nün batı kıyısında yer alıyor ve bir ana iskelesi var. Tatvan, Bitlis ilinin bir ilçesi olmasına rağmen, Bitlis’ten çok daha kalabalık ve daha çok gelişmiş. Tatvan’ın ilginç adı ise “taht-ı Van” deyiminden geliyormuş. Van Gölü’nün tahtı manasında. Gerçekten de bir liman kenti olan Tatvan, Van Gölü’nün tahtı olmasa bile, Van Gölü’nün girişidir.

Adeta bir deniz gibi olan Van Gölü’nün bu sahil kasabasında, onlarca çay bahçesi, dinlenme alanı, park ve bahçeler mevcut.

5. Nemrut Dağı ve Nemrut Krater Gölü

Nemrut Dağı Krater Gölü, Türkiye’nin en büyük, dünyada ise en büyük ikinci krater gölüymüş. Adını Babil kralından alan Nemrut dağına Tatvan’dan 15 km’lik bir yolculuk ile ulaşılıyor. Deniz seviyesinden 2250 metre yükseklikte bulunan kraterde, soğuk ve sıcak olmak üzere iki ana göl mevcut. Bu bölgede birbirinden harika doğa manzaraları var.

Nemrut Dağı, vaktiyle 4400 metre yüksekliğinde iken büyük bir patlama ile yarılmış ve yüksekliği de yarıya düşmüş. 150 000 yıl kadar önce patlama sonucu akan lavlar, Van Havzasının önünü kapamış. Dolayısıyla bu havzadan dışarıya akıp Murat nehrine karışan dereler havzada birikip Van Gölü’nü oluşturmuş. Sönük bir volkan olan Nemrut son olarak 1442 yılında yoğun bir duman çıkartmış olup o tarihten bu yana suskundur.

Kraterde irili ufaklı 5 adet göl var ve birbirlerinden de besleniyorlar. Bu beş gölden en büyük olanı soğuk göl. Kraterdeki bu göl, 13 km kare büyüklüğünde olup 155 metre derinliğe sahipmiş ve suyu da tatlı.

Rengi değişik olan göl ise daha sıcak ve küçük bir göl. Zaman zaman 60 dereceye varan sıcaklığa erişiyormuş. Ama bu sıcaklık sadece bir noktadan yayılıyormuş ve sanıldığı gibi gölün tamamı da sıcak değilmiş.

Bitlis 'te Gezilecek Yerler; Nemrut Dağı ve Nemrut Krater Gölü Yolu

Bitlis ‘te Gezilecek Yerler; Nemrut Dağı ve Nemrut Krater Gölü Yolu

Dağa çıkış için, yollar yapılmış. Hem dağa çıkış hem de kayak için dağın güney eteğinde telesiyej hattı da var. Araç ve telesiyejle dağın tepesine çıkışta ve de inişlerde çok güzel göl ve dağ manzaraları mevcut. Gölün ve gökyüzünün maviliği ile asılı gibi duran beyaz bulutları en iyi derecede fotoğraflamak için yol üzerinde fotoğraf molaları verilmesi çok iyi olur.

Tepeye çıktıktan sonra kraterin oluşturduğu çukurluğa yani göle doğru araçla iniyor. Aşağıya göllere inmeden önce görülecek bir yer var; baca. Nemrut’ta hala magmadan gelen sıcak bir hava akımı var ve bu hissedilebiliyor. Eller taşların arasındaki oyuklara uzattığında bu sıcak hava çok net hissedilebiliyor.

***

Van ve Van Gölü çevresiyle ilgili diğer bilgiler için aşağıdaki linkleri tıklayınız.

Cevapla