ad itemscope itemtype="http://schema.org/WebSite"> Darende Gezilecek Yerler ve Gezi Rehberi | Gezi Bilgileri

Darende Gezilecek Yerler ve Gezi Rehberi

Darende Gezilecek Yerler ve Darende Gezi Rehberi yazımızda; Darende nerede, Darende hakkında bilgi, Darende tarihi, Darende’de nerede kalınır, Darende’de ne yenir ve benzeri soruların cevabı ile Darende gezilecek yerler ve gezilecek yerler hakkında bilgileri içermektedir.

Darende nerede

Doğu Anadolu Bölgesi’nin en batısında, Malatya İl Merkezi’nin ise güneybatısında yer almaktadır. Darende’nin kuzeybatısında Sivas’ın Gürün ilçesi, güneybatısında Kahramanmaraş’ın Elbistan ilçesi, güneydoğusunda Malatya ve kuzeydoğusunda ise Malatya’nın Hekimhan ilçesi yer almaktadır.

Türkiye Haritasında Darende'nin Yeri

Türkiye Haritasında Darende’nin Yeri

Darende Hakkında Bilgi

Malatya’nın ilçelerinden birisi olan Darende, Malatya’ya 112 km uzaklıkta yer almaktadır. Söz konusu ilçe Tohma Çayı üzerine kurulmuştur. İlçen halkının en önemli geçim kaynağı dokumacılık ve dericilik üzerine olduğu söyleniyor. Bunların yanında meyvecilik ve bağcılıkta önemli geçim kaynakları arsına dahil edilebilir. Darende’de bulunan Mığdı Düzü Ovası verimli topraklarıyla yöre halkına iyi bir tarım arazisi sunmaktadır. Ayrıca söz konusu ova Tohma Çayı ve kolları vasıtasıyla da sulanabilmektedir.

Darende Tarihi

Darende’nin 7000 yıllık bir tarihi geçmişi olduğu söyleniyor. Anadolu’nun yazılı tarihine göre başlangıçta Hititlerin yerleştiği bölge sonraki yıllarda Asurluların eline geçmiş. Asurlular, Mezopotamya ile Anadolu arasındaki ticaret yollarını ellerinde bulundurmak için Tohma Çayı üzerine birçok koloniler kurmuşlar. Asurlulardan sonra Darende bölgesine Persler hâkim olmuşlar. Persler, Zengibar Kalesi’ni askeri üs haline getirmişler ve Darende’nin ilk yerleşim yeri de bu kalenin içi ve çevresi olmuş. Sonraki yıllarda ise sırasıyla; Makedonlar, Romalılar, Bizanslılar, Araplar, Selçuklular, Memluklular ve Osmanlılar Darende bölgesine hâkim olmuşlar.

Darende Gezilecek Yerler

Tarihi çok eski zamanlara dayanması nedeniyle Darende de birçok gezilecek tarihi yer, tarihi bina ve tarihi yapı ile birçok doğa güzellikleri ve yeryüzü şekil oluşumları var.

Darende Gezilecek Yerler

Darende Gezilecek Yerler

Somuncu Baba Camii ve Türbesi, Tohma Çayı ve Kanyonu ile Gürpınar Şelalesi başlıca gezip görülecek en önemli yerler arasında. Bu üç yer hakkında kısa bilgiler aşağıda yer almaktadır.

 Darende Somuncu Baba Camii

 Darende ilçesinin Zaviye Mahallesi’nde yer alan Somuncu Baba Camii ve türbesi, yapım tarihi kesin olmamakla birlikte 1686 yılında yapıldığı söyleniyor.

Darende Somuncu Baba Camii

Darende Somuncu Baba Camii

Taş ve ahşap malzemeden inşa edilmiş olan caminin ortasında bir de türbe bulunmaktadır. Camii ve türbe ile birlikte; balıklı bir göl, günümüzde kütüphane olarak kullanılan dikdörtgen bir oda, caminin bodrum katında ise Somuncu Baba Müzesi yer almaktadır.

 Darende Tohma Çayı Kanyonu

Tohma Çayı Kanyonu, Somuncu Baba Camii ile Taş Köprü arasında, Tohma Çayı üzerinde yer alıyor. Somuncu Baba Camii otoparkından kanyona yürüyerek ulaşılabiliyor. Her iki yamacında dik ve sarp kayalıkların bulunduğu kanyonda doğal oyuklar ve mağara şeklinde bölümler de var.

 Darende Tohma Çayı Kanyonu

Darende Tohma Çayı Kanyonu

Kanyon alanında; rafting, trekking, kaya tırmanışı, foto safari gibi doğa sporları da yapılabiliyor. 8 km uzunluğunda olan kanyon orta zorlukta rahat denebilecek bir parkur. Kanyon en çokta doğa fotoğrafçılarının ilgisini çektiği söyleniyor.

 Darende Günpınar Şelalesi

Darende Tohma Çayı üzerinde görülmesi gereken bir başka yer ise Gürpınar Şelalesi’dir. Darende ilçe merkezinin 8 km batısında bulunan şelale, Darende’nin Gürpınar Köyü’nde Tohma Çayı üzerinde yer alıyor. Yaklaşık 50-60 km yüksekten üç kademe halinde dökülen Tohma Çayı’nın oluşturduğu şelale etrafında yemek yeme ve bir şeyler içmek için restoran ve kafe gibi sosyal ünitelerde bulunmaktadır.

Darende Günpınar Şelalesi

Darende Günpınar Şelalesi

Şelaleyi oluşturan ana şelaleden bağımsız olarak sol tarafta dökülen dere kışın donarak Pamukkale’ye benzer görüntüler verdiği söyleniyor. Ayrıca şelalenin kaynağına doğru 1,5 km uzunluğunda bir yürüyüş yolu da mevcut.

Darende’de Nerede Kalınır

Darende’de konaklamak için otel, motel ve Pansiyon türü yerler mevcut.

Darende’de Ne Yenir

Darende’nin oldukça geniş ve de doğal bitkilerden yapılan çok çeşitli yemekleri bulunmaktadır. Kapsamlı bilgi için tıklayınız… 

Cevapla