ad itemscope itemtype="http://schema.org/WebSite"> Galata Kulesi Nerede, Galata Kulesine Nasıl Gidilir | Gezi Bilgileri

Galata Kulesi Nerede, Galata Kulesine Nasıl Gidilir

Galata Kulesi Nerede ve Galata Kulesine Nasıl Gidilir başlıklı bu yazıda; Galata Kulesi hakkında bilgi, Galata Kulesi özellikleri, Galata Kulesi yapımı ve Galata Kulesi tarihi yer almaktadır. Galata kulesi nerede sorusuyla başlayalım.

Galata Kulesi Nerede

Galata Kulesi, İstanbul’un Avrupa yakasında yer alan ve de İstanbul’un gözde ilçelerinden biri olan Beyoğlu’nun Galata semtinde yer alıyor. Galata semtinin en hâkim noktasında yer alan Galata Kulesi, İstanbul’un büyük bir bölümü ile İstanbul Boğazı, Marmara Denizi ve Haliç’in panoramik olarak izlenmesine imkân sağlıyor.

Beyoğlu, Galata ve Galata Kulesi’nin haritadaki yerini detaylı olarak incelemek için tıklayınız…

Galata Kulesine Nasıl Gidilir

Galata Tüneli Meydanı’nından Karaköy istikametinde Galip Dede Caddesi Şahkapısı Sokak hattında 350 metre civarında yüründüğünde Galata Kulesi’ne ulaşılıyor. Galata Tüneli Meydanına ulaşım bilgisi için tıklayınız…

2018 Yılı İstanbul Metro Haritası

2018 Yılı İstanbul Metro Haritası

Diğer bir ulaşım şekli ise Karaköy Meydanı’ndan. Söz konusu rıhtım ve meydana ininse Galata Kulesi gözüküyor. Karaköy Rıhtımı ya da Karaköy Meydanın’dan yukarıya Galata Kulesi’ne doğru Yüksek Kaldırım Caddesi, Fırçacı Sokak, Şahkapısı Sokak istikametinde 300 metre kadar yüründüğünde Galata Kulesi’ne ulaşılıyor. Karaköy Rıhtımı ve Karaköy Meydanı’na ulaşım bilgisi için tıklayınız…

Galata Kulesi hakkında bilgi

İstanbul’un simge tarihi yapılarından birisi olan Galata Kulesi, ilk olarak 528 yılında Bizanslılar tarafından yapılmış. Söz konusu kule, aynı zamanda Dünya’daki en eski kulelerden de birisi durumunda. Taklidi Yunanistan’ın Selanik kentinde mevcut. Başlangıçta deniz feneri olarak kullanılmış, sonrasında emniyet ve gözetleme kulesi olarak kullanılmış. Osmanlı zamanında hapishane, konaklama yeri ve yangın gözetleme kulesi olarak kullanılmış.

Galata Kulesi

Galata Kulesi

Bu tür ve benzeri diğer bilgilerin, kronolojik tarih sırasına göre yer aldığı yazının linki, aşağıda Galata Tarihi başlıklı bölümde verilmiştir.

Galata Kulesi özellikleri

Galata Kulesi’nin yerden, çatısının en uç kısmına kadar olan uzunluğu, 69,90 metreymiş. Kulenin duvar kalınlığı ise 3,75 metre olduğu söyleniyor. Kulenin dış çapı 16,45 metre, iç çapı ise 8,95 metreymiş. Galata Kulesi ile bir bütün olan Galata Surlarının uzunluğu ise toplam 2800 metre civarındaymış. Söz konusu surların kalınlığının da iki metre civarında olduğu söyleniyor. Ayrıca Galata Surları’nın hemen önüne, daha emniyetli olsun diye, yapıldığı tarihlerde bir de çukurlar kazılmış. Söz konusu çukurların genişliği de 15 metreymiş.

Galata Kulesi yapımı

Galata Kulesi, ilk olarak 528 yılında Bizanslılar tarafından deniz feneri olarak yapılmış. Sonraki yıllarda özellikle 1204 yılındaki IV. Haçlı Seferleri sırasında büyük hasar görmüş. Ardından 1348 yılında, Cenevizliler tarafından, yığma taşlardan Galata Surlarına ek olarak yeniden yapılmış. Osmanlılara geçtikten sonra genellikle her yüzyılda bir onarım görmüş. Galata Kulesi, 1800’lü yıllarda iki defa yanmış ve her iki yangında da büyük hasar görmüş. Her iki yangından sonra da onarılarak eski haline getirilen Galata Kulesi, en son 1965-1967 yıllarında büyük bir onarım geçirerek bugünkü haline getirilmiş.

Galata Kulesi tarihi

Kronolojik tarihi sırasına göre anlatılan daha geniş kapsamlı Galata Kulesi Tarihi, aşağıda linkini verdiğimiz  yazıda yer almaktadır.

  • Galata Kulesi Tarihi ve Ümit Yaşar Oğuzcan başlıklı yazı için tıklayınız…

***

Birçok şiire, romana, filime, hikâyeye konu olan Galata Kulesi hakkında yazılmış en uzun şiirin 2009 yılında Aydın Meriç tarafından yazılmış. Söz konusu şiir için tıklayınız…

Cevapla