ad itemscope itemtype="http://schema.org/WebSite"> Galata Nerede, Galataya Nasıl Gidilir | Gezi Bilgileri

Galata Nerede, Galataya Nasıl Gidilir

Galata Nerede ve Galataya Nasıl Gidilir başlıklı bu yazıda, Galata gezilecek yerlerin ismi ile birlikte; Galata nerede ve Galataya nasıl gidilir, Galata tarihi ve Galata hakkında bilgi, Galata’da ne yenir, gibi soruların cevabı çok kısa olarak yer almaktadır. Öncelikle Galata nerede sorusunun cevabıyla başlayalım.

Galata Nerede

İstanbul’un Avrupa yakasında yer alan Galata, hem Marmara Denizi ve İstanbul Boğazına hem de Haliç’e kıyısı olan İstanbul’un gözde ilçelerinden Beyoğlu’nun en önemli semtidir.

Beyoğlu'nun Haritadaki Yeri

Beyoğlu’nun Haritadaki Yeri

Beyoğlu ise İstanbul’un diğer gözde ilçelerinden Beşiktaş ve Şişli’ye komşudur. Bu bölge her tür gezi için önemli bir lokasyondur. İstanbul’un en önemli gözde turistik semtlerinden birisi olan Galata; İstanbul’da sanat, kültür ve eğlence denince akla ilk gelen yerlerden birisidir. Beyoğlu ve Galata’nın haritadaki yerini detaylı olarak incelemek için tıklayınız… Galata nerede sorusundan sonra Galataya nasıl gidilir sorusuyla devam edelim.

Galataya Nasıl Gidilir

İstanbul trafiğinin yoğunluğunu düşünürsek, Galata’ya ulaşmanın en önemli yolu raylı sistemler ve deniz ulaşımıdır. Galata’ya ulaşmak için, Yenikapı-Hacıosman metrosu ile feribot ve vapur kullanılabilir.

Söz konusu metro’ya; Kadıköy-Avcılar-Beylikdüzü metrobüs hattını kullanarak gelindiğinde Mecidiyeköy ya da Zincirlikuyu duraklarından aktarma yapılabilir. Atatürk Havaalanı-Yenikapı metro hattıyla gelindiğinde Yenikapı istasyonundan, Ayrılıkçeşme-Zeytinburnu Marmararay hattı ile gelindiğinde Yenikapı istasyonunundan Yenikapı-Hacıosman metro hattına ulaşılabilir. Yenikapı-Hacıosman metro hattı Şişhane durağında inip yönlendirme levhalarından İstiklal Caddesi takip edildiğinde İstiklal Caddesinin Galata Tüneli bölgesine çıkılıyor.

2018 Yılı İstanbul Metro Haritası

2018 Yılı İstanbul Metro Haritası

Bostancı, Adalar, Kadıköy ve Üsküdar ile diğer sahil semtlerinden Karaköy’e gelen birçok feribot ve deniz ulaşım aracı var. Deniz ulaşım araçları ile Karaköy’de inip yürünebilir. Ya da 5 dakika gibi kısa bir sürede ulaşımın sağlandığı Karaköy-Galata Finüküler hattı kullanılabilir.

Avrupa yakası için bir başka raylı sistemle ulaşım ise Bağcılar-Kabataş tramvay hattını kullanmak. Söz konusu hattın Karaköy durağında inildiğinde yine yürüyerek ya da finüküler hat ile ulaşım sağlanabilir.

Yukarıda anlattığımız tüm ulaşım alternatiflerinde, bölgeye ulaşınca Galata Kulesini nirengi noktası seçtiğimizde Galata’ya rahatlıkla ulaşabiliriz. Galata Kulesi hemen hemen çoğu yerden görünebiliyor.

Galata Tarihi ve Galata Hakkında Bilgi

Doğu Roma İmparatorluğu döneminden itibaren sırasıyla; Bizans İmparatorluğu ve Osmanlı İmparatorluğu dönemlerinde Galata, hep önemli bir semtmiş. Özellikle ekonominin kalbi hep burada atarmış. Galata bölgesi zamanla kabına sığmamaya başlayınca ormanlık ve de avlanma bölgesi olan Galata sırtları ve Beyoğlu sırtlarına doğru genişlemeye başlamış.

1500’lü yılların sonlarından itibaren bu genişleme zamanla Taksim, Nişantaşı ve Şişli tarafına doğru devam etmiş. Özellikle 1800 yıllardan itibaren Osmanlıların tabiri ile Cadde-i Kebir, diğer bir adıyla Grand Rue de Pera ya da Büyük Pera Caddesi veya Cumhuriyet dönemi ismiyle İstiklal Caddesi İstanbul’un en önemli caddelerinden biri haline gelmiş. Söz konusu caddenin bir bölümü ise Galata’dan geçmektedir. Galata tarihi hakkında daha kapsamlı bilgi, aşağıda linkini verdiğimiz yazıda yer almaktadır.

  • Galata tarihi hakkında daha kapsamlı bilgi için tıklayınız…

Galata nerede, Galata’ya nasıl gidilir, Galata tarihi ve Galata hakkında çok kısa bu bilgilerden sonra Galatada ne yenir, Galata gezilecek yerler hakkında bilgi vermeye başlayabiliriz.

Galatada Ne Yenir

Beyoğlu’nun en önemli semtlerinden olan Galata, adeta bir yiyecek içecek cenneti gibidir. Galata’da, her damak zevkine uyan birçok restoran, kafe, bar ve pastahane bulunmaktadır. Birçok pahalı ve lüks yerler olduğu gibi her keseye uygun olan ekonomik yerler de mevcuttur. Herkesçe bilinen yiyecek ve içeceklerle birlikte, yöresel yiyecekler ve içecekler sunan yerler de oldukça fazladır. Herkesin damak zevki ve bütçe durumu farklı olduğundan, bu yazıda, noktasal olarak bir yer ismi ve yiyecek içecek ismi belirtilmemiştir. Ancak yöresel yemekler yönünden benim favori restoranım, Çerkez yemekleriyle öne çıkan Fıccın Restoran.

Özellikle Asmalımescit Mahallesi, değişik türden kafe, bar ve restoranların toplandığı bir mahalledir. Yine Galata Kule dibi de aynen Asmalımescit gibi diyebiliriz. Söz konusu yerler, gece hayatı ve eğlencenin de merkezini oluşturuyor.

Galata Gezilecek Yerler

İstanbul’un en tarihi semtlerinden birisi olan Galata, tarihi eser ve tarihi yapı ile tarihi yer konusunda özellikle ön plana çıkıyor. Bu tarihi birikimi ve kültürel çeşitliliği nedeniyle, Galata gezilecek yerler listesine dahil edilebilecek birçok kültürel varlık, tarihi mekân, tarihi eser, tarihi yer, tarihi bina ve tarihi yapı mevcut. Bu kapsamda gerek şehir içinde gerekse şehir dışından Galata’ya birçok gezi turları düzenleniyor. İnternette de birçok gezi rehberi türünden yazılar mevcut.

Galata Kulesi, hem Galata ile hem Beyoğlu ile hem de İstanbul ile bütünleşmiş belki de Türkiye’nin en önemli tarihi yapılarından biridir. Söz konusu kuleden, İstanbul’un büyük bir kesimini panaromik olarak seyretmek mümkündür. Bir çok da hikayesi vardır. Şiirlere romanlara konu olmuştur. Bu nedenle Galata Kulesi’ne ayrı bir parantez açmak gerekir. Galata Kulesi ile ilgili detaylı bilgiler için tıklayınız…

Galata Kulesi

Galata Kulesi

Galata’da gezilecek diğer yerler sırasıyla; Galatasaray Lisesi, Galatasaray Postanesi, Cezayir Sokak, Apelyan Apartmanı, Gül Baba Türbesi, İtalyan Katolik Kilisesi, St. Antonio Katedrali , Panyia Rum Ortodoks Kilisesi, Hasopolo Pasajı, Pera Müzesi, Pera Palas, Asmalı Mescit semti, Narmanlı İş Hanı, Yabancı Konsolosluklar, Tünel Geçidi ve Tünel Meydanı, Galata Mevlevihanesi, Galata Surları, Doğan Apartmanı, Kamondo Apartmanı, Kırım (Anglikan) Kilisesi, Galata kulesi, 500. Yıl Vakfı Müzesi, Neve Şalom Sinagogu, Galata’nın Bilinmeyen Kulesi İngiliz Kulesi, Aşkenazi Begadim Sinagogu’dur. Söz konusu yerler hakkında kısa kısa bilgiler aşağıda linkini verdiğimiz yazıda yer almaktadır.

  • Galata Gezilecek Yerler hakkında kısa bilgiler için tıklayınız… (Yazım/Yayım işlemleri devam ediyor)
***

Galata gezilecek yerler ve görülmeye değer yerlerin gezilmesi Beyoğlu gezilecek yerler, Taksim gezilecek yerler, Karaköy gezilecek yerler, Tophane gezilecek yerler ile birlikte bir bütün olarak gezildiğinde daha anlamlı olur diye düşünüyoruz. Söz konusu gezilecek yerler hakkında bilgiler ise aşağıda linklerini verdiğimiz yazılarda yer almaktadır.

  • Taksim Gezilecek Yerler hakkında bilgi için tıklayınız…
  • Beyoğlu gezilecek yerler için tıklayınız… (Yazım/Yayım işlemleri devam ediyor)
  • Karaköy gezilecek yerler için tıklayınız… (Yazım/Yayım işlemleri devam ediyor)
  • Tophane gezilecek yerler için tıklayınız… (Yazım/Yayım işlemleri devam ediyor)
Beyoğlu Gezi Bölgeleri

Beyoğlu Gezi Bölgeleri

Cevapla