ad itemscope itemtype="http://schema.org/WebSite"> 13 Soru ve Cevapta Sinop Gezi Rehberi | Gezi Bilgileri

13 Soru ve Cevapta Sinop Gezi Rehberi

Sinop Gezi Rehberi yazımıza, Sinop hakkında kısa bir bilgi ile başlayalım. Tarihi boyunca her daim canlılığını korumuş olan Sinop, liman kenti olması nedeniyle her dönem ticaret merkezi olmayı sürdürmüş. Günümüzde de gün geçtikçe gelişen turizm ve hareketliliği ile popülaritesini artırıyor diyebiliriz. Sinop il merkezinin diğer çoğu illerimize göre nüfusunun az olması ve göç almaması nedeniyle aşırı beton yapılaşmadan hep uzak durulmuş.

Sinop gezi rehberi ve gezi notları yazımızda; Sinop nerededir, Sinop hakkında bilgi, Sinop’ta gezilecek yerler, Sinop’a nasıl gidilir, Sinop’ta ulaşım, Sinop’ta nerede kalınır, Sinop gezisi ve Sinop tatili için ne kadar zaman gerekir, Sinop’tan ne alınır, Sinop mutfağı, Sinop’ta ne yenir ne içilir, Sinop’ta ne yapılır, gibi temel soruların cevabı yer almaktadır.

Ayrıca Sinop Gezi Rehberi yazımız; Sinop hava durumu ve Sinop iklimi, Sinop’a ne zaman gidilir, Sinop gece hayatı, Sinop’ta gezilecek yerler ve görülmeye değer yerler hakkında kısa ve öz bilgileri de içermektedir.

Bu bilgileri, Sinop gezisi öncesi yaptığımız Sinop tatili hazırlıkları esnasında ve Sinop gezisi esnasında yaptığımız incelemelerde edindik. Gezi öncesi, internette mevcut; Sinop tatil rehberi ve Sinop gezi rehberi şeklinde hazırlanmış birçok kişisel blog inceledik. Ayrıca kitapçılarda bulabildiğimiz Sinop gezi kitaplarını da okuduk. Söz konusu çalışmalarla; Sinop’un doğal güzellikleri, Sinop’un tarihi yerleri ve Sinop’un tarihi eserleri ile Sinop’ta gezilecek yerleri tespit ettik. Bu kaynaklar yardımıyla Sinop gezi rotasını tatil öncesi hazırlıklarda belirledik.

Sinop’u 19-21 Mayıs 2018 tarihlerinde, hazırladığımız Sinop Gezi Programı kapsamında gezip gördük. Daha önceki yıllarda da Sinop’ta bir kez bulunmuştuk. Tüm bu bilgi ve araştırmalar kapsamında Sinop Gezi Rehberi yazımızı oluşturduk.

Sinop Gezi Rehberi

Sinop ile ilgili temel bilgileri içeren, soru cevap şeklindeki Sinop Gezi Rehberi ile gezi notları kısa ve öz olarak aşağıda belirtilmiştir.

1. Sinop Nerededir

Orta Karadeniz Bölgesinde yer alan Sinop, her üç tarafı denizle çevrili olan Boztepe Yarımadası’ndadır.  Sinop’un; kuzeyinde, güneyinde ve doğusunda Karadeniz, güneydoğusunda Samsun ili, Güneybatısında Kastamonu ve güneyinde Çorum ili yer almaktadır.

Sinop Gezi Rehberi; Sinop'un Haritadaki Yeri

Sinop Gezi Rehberi; Sinop’un Haritadaki Yeri

2. Sinop Hakkında Bilgi

Nüfusu 2014 verilerine göre yaklaşık 204.526 kişi olan Sinop’un, trafik numarası 57’dir. Ayancık, Boyabat, Dikmen, Durağan, Erfelek, Gerze, Saraydüzü, Türkeli olmak üzere sekiz tane ilçesi vardır. Sinop’ta yer alan İnceburun, Türkiye’nin en kuzey uç noktasını oluşturmaktadır. Sinop hakkında daha geniş kapsamlı  bilgi için aşağıda verilen linki tıklayarak ulaşabilirsiniz.

3. Sinop’un Tarihi

Geçmişi çok eskilere dayanan Sinop, Hititler dönemine ait belgelere göre tarihte savaşçı kadınlar topluluğu olarak anılan, Amazonlar dönemine kadar uzandığı söyleniyor. Sinop, Anadolu topraklarında ilk siyasi birliği kuran Hitit Krallığı sınırları içerisinde de yer almış. Hititler bu bölgeye Gasgas, Kaşka, Gaşka, Kaska ve benzeri isimleri de vermişler. Sinop ’un tarihi hakkında kapsamlı bilgilerin yer aldığı yazımıza aşağıdaki linki tıklayarak ulaşabilirsiniz.

4. Sinop’a Nasıl Gidilir ve Sinop’ta Ulaşım

THY  ve Pegasusun her gün, İstanbul’dan Sinop’a direk; Ankara, İzmir ve Antalya’dan ise aktarmalı uçuşları var.

Türkiye’deki çoğu il merkezinden Sinop’a, şehirler arası otobüs var. Çok lüks ve rahat olan bu otobüslerle, kitabınızı okuyarak Sinop’a gelip, Sinop tatilinizi ve Sinop gezinizi bitirdikten sonra tekrar kitabınızı okuyarak geri dönebilirsiniz. Sinop, yaklaşık olarak; İstanbul’a 690, Ankara’ya 450, İzmir’e 895 km mesafede yer alıyor. Otobüs biletleri için tıklayınız…

Sinop Havaalanı ile Sinop şehir merkezi arasında 7 km mesafe var. Havaalanı şehir merkezi arasındaki ulaşımı toplu taşıma araçlarıyla yapabileceğiniz gibi kısa mesafe olması nedeniyle taksi ile de yapabilirsiniz. 3-4 kişi iseniz taksi kullanmanız daha mantıklı.

Şehir içi ulaşım için toplu taşıma araçları mevcut. Şehir içinde gezilecek yerler birbirine oldukça yakın olduğu için yürüyerek de gezilebiliyor. Biz şehri yürüyerek gezdik. Şehir dışı geziler için ise araç kiralamak en uygun hareket tarzı. Köylere giden köy minibüsleri de mevcut.

5. Sinop’ta Gezilecek Yerler

Sinop, tüm Karadeniz Bölgesi’nin özel ve de doğal en önemli limanlarından birisidir. Bu coğrafi konumuyla, farklı medeniyetlerin hüküm sürdüğü tüm dönemlerde ve tarih boyunca önemli bir ticaret merkezi olmuş. Geçmişteki bu özelliği nedeniyle birçok tarihi yapının yanı sıra doğal güzellikleriyle de gezilip görülmeye değer birçok yer mevcut. Bu kapsamda Sinop’ta gezilecek yerler hakkında detaylı bilgiler ayrı bir makalenin konusu yapılmıştır. Söz konusu bilgilere aşağıdaki linki tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Sinop Belediyesi Plaj Bölgesi

Sinop Belediyesi Plaj Bölgesi

6. Sinop’ta Hava Durumu ve Sinop’a Ne zaman Gidilir

Sinop il sınırları dahilinde ılık bir iklim hüküm sürdüğü söyleniyor. Yani Karadeniz iklimi hakim. Bu nedenle de mevsimler arsında Sinop’ta hava durumu kapsamında çok fazla bir ısı farkı yok. Yazın sıcaklık 30 derecelerin üzerine çıkarken, kışın ise sıfır derecenin altına düşen gün sayısının 10 günü geçmediği söyleniyor.

Sinop’ta oldukça sert rüzgarların olduğu, en çok yağışların ise Aralık ve Ocak ayında gerçekleştiği söyleniyor. Bu bilgiler ışığında Sinop iklimi dikkate alındığında, Sinop’a gitmek için en uygun zamanın, yaz ayları, ilkbahar sonu ve sonbahar başlangıcı olduğu gözüküyor. Sinop’a uçakla gelmek isteyenlerin bütçesine uygun uçuş fiyatı ve otel bulduğunda ilkbahar ve sonbahar aylarında da gidilebilir.

7. Sinop’ta Nerede Kalınır

Bahar ve yaz aylarında oldukça rağbet gören Sinop’ta birçok seçeneğe uygun otel, motel ve pansiyon mevcut. Özellikle şehir merkezi, liman bölgesi ve sahilde yoğunlaşan; otel, motel ve pansiyonlardan her keseye ve seçeneğe uygun olanı var. Ada ve Meydan mahallelerinde bulunan pansiyonlar, bütçesi kısıtlı olanlar için değerlendirilebilir. Söz konusu yerlerin çoğu Karadeniz manzaralı.

Sinop Liman Bölgesi

Sinop Liman Bölgesi

8. Sinop’ta Ne Yenir, Sinop Mutfağı

Sinop mutfağı, deniz ürünleri ve özellikle de balık ağırlıklı. Balık ile birlikte, tahıl ve kış sebzeleri de Sinop Mutfağının önemli bir parçasını oluşturuyor. Kestane ve ayva gibi meyvelerde yemeklerde çok sık kullanılıyor. Yöresel yemeklerin birkaçı ve yapılışı aşağıdadır. Bunlardan en dikkat çekici olanı ise Sinop mantısı.

Mısır çorbası; çorbalık mısır, barbunya, soğan ve kemikli et ile yapılıyor. İçli tava; kılçıkları ayıklanmış hamsi balığı, soğan ve pirinçle yapılıyor. İçi etli hamur (Sinop mantısı); bildiğimiz mantı ama Sinoplular bu adı kullanıyor. Önce sarmısaklı ve yoğurtlu sonra da cevizli mantı yemek, Sinop’ta adettenmiş. Küçük piramitlere benzeyen kulak mantısı da oldukça lezzetli. Katlama; bildiğimiz gözleme ama mısır unundan yapılıyor, içine reçel de sürülebiliyor. Nokul; mayalı hamurdan yapılan, kıymalı, peynirli, patatesli, üzümlü, cevizli, soğanlı, süzme yoğurtlu, sabah kahvaltılarının vazgeçilmezi olan yufka. Keşkek ve etli ekmek de bunlara dahil edilebilir.

İskorpit diye bilinen çarpan balıktan yapılan balık tava, Karadeniz’e özgü bir balık olan iksire ızgara, mevsiminde yakalanmış hamsi, mezgit, palamut ve istavrit Sinop Mutfağına özgü özel lezzetler.

Sinop mantısı yenebilecek en uygun yer Aşıklar Parkı’nın kenarında yer alan, Teyzenin Yeri Mantı Salonu. Yöresel balıkların yenebileceği en uygun yer ise liman bölgesindeki Okyanus Balık Evi.

Teyze'nin Yeri Mantı Salonu; Karışık Mantı

Teyze’nin Yeri Mantı Salonu; Karışık Mantı

Tüm gezi yazılarımızda şunu şurada yiyin bunu burada yiyin şeklinde yemek tavsiyemiz olmadı. Çünkü herkesin damak zevki ve yemeklerden beklentisi farklı. Ama Sinop için söylüyoruz: ” Mutlaka Teyzenin Mantı Salonunda karışık mantı yiyin, Okyanus Balık Evinde yöresel balık yiyin.” Garsonların önerilerini de mutlaka dikkate alın.

9. Sinop’ta Ne Yapılır

Yazın, Karadeniz’in çılgın sularında yüzülebilir. Liman bölgesinde olta balıkçılığı yapılabilir. Açık havalarda; sabah gün doğumu, akşam günbatımı, geceleyin ise dolunay vakti yine mehtap keyfi yapılabilir. İlkbahar, yaz ve sonbaharda doğa yürüyüşleri yapılabilir. Sinop’un tarihi yerleri ve Sinop’un doğa güzellikleri gezilebilir. Sinop’a yakın bölgelerde gezilmeye değer yerler gezip görülebilir.

10 Sinop Gece Hayatı

Sinop’un sahil kenti olması nedeniyle özellikle de yazın yoğun bir eğlence hayatı var. Özellikle sahil kesimi ve liman bölgesi şehrin gece hayatının ve eğlence dünyasının kalbinin attığı yer. Liman bölgesi ve sahilde birçok restoran, kafe, bar, canlı müzik yapan mekanlar var. Bu tür yerler barlar sokağı diye adlandırılan yerde oldukça fazla. Canlı müzikler eşliğinde eğlenebileceğiniz gibi kafanızı dinleyip manzara seyredebileceğiniz mekanlar da var.

11. Sinop Festivalleri

Temmuz, Erfelek Tatlıca Şelaleleri Doğa ve Doğa Sporları Festivali. / Temmuz, Kebap ve Eğlence Festivali. / Temmuz, Ayancık Kültür ve Keten Festivali. / Ağustos, Sinop Kültür ve Turizm Festivali. / Eylül, Geleneksel Ayancık Panayırı.

12. Sinop’tan Ne alınır

1950’li yıllarda aftan yararlanarak hapisten çıkan Derviş Usta’nın başlattığı ve tüm hızıyla daha da gelişerek devam eden bir maket taka modelciliği el sanatı var, Sinop’ta. Derviş Usta kontra modeli yapımcılığının tüm inceliklerini Ayhan Usta’ya da öğretmiş. Daha sonraki yıllarda bu sanat kolu daha da ilerleyerek tüm Sinopluların hayatına girmiş. Ceviz, gürgen, kavak, kiraz ve armut ağacı kullanılarak yapılan değişik modellerde hediyelik kontralar var, bunlardan alınabilir.

1890 yıllarında Hüseyin Usta diye bir bıçakçı ustasının başlattığı, dört kuşaktır devam ettiği söylenen, Özekes ailesi tarafından yapılan bıçaklardan alınabilir. Yapımında yüksek karbonlu İsveç çeliği kullanılan söz konusu bıçakların sapları ise gül ağacı kökü, manda ve geyik boynuzundan yapılıyormuş.

13. Sinop gezisi ve Sinop tatili için ne kadar zaman gerekir

Şehir merkezi Sinop gezisi için bir tam gün, araç kiralamak şartıyla şehir dışı Sinop gezisi için bir tam gün olmak üzere en az iki gün yeterli. Ancak Ayancık ve İnaltı Mağarasını da programınıza aldığınız takdirde en az üç tam gün gerekiyor. Biz Sinop gezisini hızlandırılmış bir şekilde iki tam günde yaptık.

19-21 Mayıs 2018 tarihlerinde gerçekleştirdiğimiz Sinop Gezi Programı aşağıdaki linkte verilmiştir. Linki tıklayarak söz konusu programa ulaşılabilir. Buna benzer bir programla Sinop gezilebilir.

Cevapla