Santiago’da Gezip Görülecek Yerler
La Moneda, Şili Cumhuriyeti’nin başkanlık konutu durumunda. İspanya’nın Amerikan kolonilerinde inşa ettirdiği en görkemli binalardan biri olan saray, Santiago’nun merkezinde yer alıyor.
İtalyan mimar Joaquín Toesca tarafından tasarlanmış. 1784 Yılında yapımına başlanmış ve 1805’te halen inşası sürmekte iken kullanıma açılmış.
1930 yılında sarayın önüne Plaza de la Constitución (Anayasa meydanı) yapılmış. Gabriela González Videla’nın başkanlığından sonra saray bu konumunu kaybetmiş.
La Moneda 1973’te General Augusto Pinochet yönetimindeki bir askeri grup tarafından yapılan hava saldırılarında kısmen yıkılmış ve Pinochet’in askerleri tarafından girilen sarayda başkan Salvador Allende öldürülmüş. 11 Mart 1981’de yeniden inşa ve restorasyon çalışmaları tamamlanmış, ancak saldırıdan kalan bazı mermi izleri korunmuş ve bugün görülebiliyor. Sonradan sarayın önündeki meydanın altına bir sığınak inşa edilmiş.
Başkan Ricardo Lagos yönetime geldiğinde sarayı halka açmaya karar vermiş. Uygulama değişmedi ise günün belirli saatlerinde herkes saraya giriyor ve bahçesinde gezinebiliyor.
2004’ün sonları ve 2006’nın başları arasında La Moneda’nın güney cephesinin önüne Plaza de la Ciudadanía (Millet Meydanı) adında yeni bir meydan inşa edilmiş.
Diğer görmeye değer bir yer de şehrin tarihi merkezinde bulunan, bugün park olarak duran Santiago’nun ilk kurulduğu Santa Lucia tepesi. Yine arkasında Andlar’ın yükseldiği, raylı bir sistemle çıkılan ve üzerinde bir Hayvanat bahçesinin bulunduğu San Cristóbal tepesi de ziyaret edilecek yerlerden birisi.