Latmos Gezi Programı
Latmos Gezi Programı başlıklı bu yazı, Muğla’nın Milas ilçesinin 36 km kuzeybatısında yer alan ve Kapıkırı – Bafa Gölü – Latmos bölgesinde yapılacak olan 3 günlük doğa yürüyüşü ve kültürel gezi ile aynı kapsamda Bodrum’da yapılacak bir günlük geziyi içermektedir.

Latmos Gezi Programı, Kapıkırı-Bafa-Latmos
-
Gün, 15 Mart 2026 Pazar, İstanbul > Milas > Kapıkırı Köyü
Sabiha Gökçen Havaalanı işlemlerine müteakip saat 13.30’da Pegasus ile Milas’a hareket ediyoruz. Bir saat 15 dakikalık bir yolculuğun ardından saat 14.45 gibi Milas-Bodrum Havaalanına ulaşıyoruz. Havaalanında buluşmaya müteakip zaman kaybetmeden Havaalanının 53 km kuzey batısında yer alan Kapıkırı’ya doğru yol alıyoruz. Bir saatlik bir yolculuktan sonra Bafa Gölü’nün doğu sahilinde yer alan Herakleia Antik Kenti kalıntıları üzerine kurulmuş olan Kapıkırı Köyü’ne ulaşıyoruz.
Tarihi ve doğal değeri çok yüksek olan bu küçük köy, Muğla’nın Milas ilçesine bağlı. Köye ulaşmaya müteakip 3 gece konaklayacağımız Agora Pansiyon’a yerleşiyoruz. Bu pansiyon aynı zamanda restoran hizmeti de sunuyor. Ev yapımı yöresel yemekleri ve yöresel kahvaltısı denemeye değer. Yerleşmenin ardından zamanımız olursa ve istersek, Antik Herakleia (Latmos) Kenti ile iç içe olan bu köyde bir keşif turu yaparız.

Latmos Gezi Programı, Herakleia (Latmos) Antik Kenti
Keşif turunda, geçmişi M.Ö. 5.yüzyıla kadar uzanan Antik Herakleia kentinin kalıntılarını görme imkanımız olacak. Köy içinde ve çevresindeki bu kalıntılar: Antik surlar, Agora kalıntıları, Athena Tapınağı, Kaya mezarları ve Bizans dönemine ait yapılardır.
Keşif turunun ardından gün batımı ve Bafa Gölü manzarası eşliğinde keyifli bir akşam yemeğine müteakip geceleme Agora Pansiyon’da.

Bafa Gölü Gün Batımı
Bafa Gölü, antik dönemde Latmos Körfezi olarak bilinen bir deniz girintisiymiş. Büyük Menderes Nehri’nin taşıdığı alüvyonlar zamanla bu körfezin ağzını kapatmış. Bu da gölün denizle bağlantısını kesmiş. Bu süreç sonucunda göl, lagün kökenli bir yapıya sahip olmuş. Suları yarı tuzlu (acı su) özelliği kazanmış. Gölün beslenme kaynakları zamanla hem yeraltı suları hem de mevsimsel akarsular tarafından belirlenmiştir.
-
Gün, 16 Mart 2026 Pazartesi, Kapıkırı > Latmos Ancient City > İsa Mağarası > Harabe > Yediler Manastırı > Gölyaka > Kapıkırı
Pansiyonumuzdaki sabah kahvaltısının ardından bugünkü doğa yürüyüşümüzü yapıyoruz. Yürüyüş Beşparmak Dağları olarak bilinen antik Latmos Dağları’nın güney eteklerinde 12 km‘lik bir rotada olacak.

Kapıkırı > Yediler Manastırı Rotası
Yürüyüş esnasında yağmurluk gibi bize lazım olacak eşyalar ile atıştırmalıklarımızı ve suyumuzu küçük bir sırt çantası ile yanımıza alıyoruz.
Yürüyüşümüze pansiyonumuzun bulunduğu bölgeden başlıyoruz. Roma Hamamı kalıntılarının ve çeşitli kaya oluşumlarının arasından geçerek yürüyüşe devam ediyoruz. Tarihi hamam, Kapıkırı Köyü camisinin hemen güneydoğusunda yer alıyor. Çünkü bu köy, Herakleia Antik Kentin kalıntılarıyla iç içe geçmiş durumda.

Latmos Gezi Programı, Kaya Oluşumları
Bu bölge tarih boyunca kesintisiz yerleşime sahne olmuş. Kapıkırı zamanla Karya uygarlığının dinsel, politik ve kültürel merkezlerinden biri haline gelmiş. Tarihi değeri olan bu bölgede yapacağımız bugünkü yürüyüşte birçok tarihi kalıntıya şahit olacağız. Tarih öncesi kaya resimleri bu kalıntılardan en dikkat çekeni.

Latmos Gezi Programı, Kaya Resimleri
Bu bölge Fotoğrafçılık, kampçılık, kuş gözlemciliği ve doğa yürüyüşleri için çok elverişli. Bugün yapacağımız yürüyüşte; İsa Mağarası, çeşitli harabeler, çeşitli kaya oluşumları, Yediler Manastırı gibi tarihi yapıları göreceğiz. Yine bu yürüyüşte siyasi, sosyal ve kültürel toplanma merkezleri olan agora gibi, antik kentin sur sistemleri gibi, diğer tarihi yapıları da görme imkanımız olacak.

Latmos Gezi Programı, Kaya Resimleri
Ayrıca hem doğada hem de süs bitkisi olarak çok sevilen, anemon çiçeklerini de görme imkanımız olacak. Rengarenk olan bu çiçekler, oldukça zarif bir görünüme sahip. Latmos bölgesinde Mart ayında açtığı söylenen anemonlar, türüne göre 10-60 cm arasında bir boya sahip oluyor. Bunlar oldukça ince saplı, sade ama dikkat çekicidir.

12 km’lik orta zorluktaki bu yürüyüşü 5 ila 7 saatlik bir süre zarfında tamamlayabiliriz. Bu süre, mola süreleri ve tarihi kalıntıları inceleme süremize göre de değişebilir. Yürüyüşün bitiminde keyifli bir akşam yemeğinin ardından geceleme Agora Pansiyon’da.
-
Gün, 17 Mart 2026 Salı, Kapıkırı > Gökkaya Mağarası > Kiliselik > Kapıkırı
Pansiyonumuzdaki sabah kahvaltısının ardından bugün, hem arkeoloji hem de kültürel miras çalışmaları açısından önemli bir bölge olan Latmos’ta ikinci doğa yürüyüşümüzü yapıyoruz. Yürüyüş esnasında yağmurluk gibi bize lazım olacak eşyalar ile atıştırmalıklarımızı ve suyumuzu küçük bir sırt çantası ile yanımıza alıyoruz.

Kapıkırı > Gökyaka Mağarası Rotası
Yürüyüşümüze pansiyonumuzun bulunduğu bölgeden başlıyoruz. Bafa Gölü’nün içinde küçük bir ada üzerinde yer alan ve Bizans döneminde kullanılan bir Manastıra ait olduğu söylenen tarihi harabenin karşısındaki sahilden yürüyüşe devam ediyoruz. Toplam 13 km yürüyeceğimiz bu yürüyüşte göl kenarından itibaren 260 m ‘lik bir rakım kazanacağız.

Latmos Gezi Programı, Tarihi Manastır
Kültür turizmi ve doğa turizmi açısından çok değerli olmasına rağmen büyük turizm merkezlerine göre oldukça sakin olan bu bölgede dünkü gibi bugün de bir mağara yine bir ibadet yeri kalıntısı göreceğiz.
Bu bölgeye özellikle Mart ayında gelmemizin nedenlerinden olan beyaz, pembe, mor, kırmızı, mavi gibi oldukça renkli olan Anemon çiçeklerini bugün daha çok görme imkanımız olacak. Ortası genellikle koyu renkli olan bu çiçekler; geniş yayılış gösteren, hem ekolojik hem de estetik açıdan önemli olan bir bitki grubudur.

Renk renk Anemon Çiçekleri
Orta zorluktaki bu yürüyüşü mola süreleri, tarihi kalıntılar ve doğa oluşumlarını inceleme süresine göre 4 ila 6 saat süre zarfında tamamlanabilir. Yürüyüşün bitiminde keyifli bir akşam yemeğinin ardından geceleme Agora Pansiyon’da.
-
Gün, 18 Mart 2026 Çarşamba, Kapıkırı > Sakarkaya > Bağarcık > Bodrum
Pansiyonumuzdaki sabah kahvaltısının ardından pansiyon çıkış işlemlerini yapıyoruz. Çıkış işlemlerinden önce yürüyüş esnasında yağmurluk gibi bize lazım olacak eşyalar ile atıştırmalıklarımızı ve suyumuzu küçük bir sırt çantasına yerleştiriyoruz. Diğer tüm eşyalarımızı da ana çantamıza yerleştirerek her iki çantamızı da aracımızın bagajına yüklüyoruz.
Ardından bugün, Latmos bölgesinde üçüncü ve son doğa yürüyüşümüzü yapmak üzere Kapıkırı’nın 45 km kuzeydoğusunda yer alan Bağarcık Köyü’ne doğru aracımızla yola çıkıyoruz. Bir saatlik bir manzaralı yolculuğa müteakip Bağarcık’a ulaşılıyor.

Kaya Bloğu ve Ancient Castle
Bağarcık’a 3 km kala dev bir kaya bloğu var. Bu yolculuk esnasında bu devasa kaya bloğunu da ziyaret edeceğiz. Kaya bloğunun üzerinde bir de kale kalıntısı mevcut. Kaya bloğunun içerisindeki girişi zor bulunan bu eşsiz kale, çevreye tamamen hakim bir konumda. Çıkışı biraz zorlu ve tehlikeli ama manzarası muhteşem. Bir saatlik yolculuğa kaya bloğu ziyareti dahil değil.
Kaya bloğu ve kale kalıntılarının ziyaretinden sonra Bağarcık’a ulaşıyoruz. Aracımızı emniyetli ve uygun bir yere park ediyoruz. Küçük yürüyüş çantamızı yanımıza alarak yürüyüşümüze başlıyoruz.
Bugünkü yürüyüşümüz ilk günlere göre daha kısa mesafeli ve 9,5 km. 587 m rakımından başlayıp 5 km’lik bir yürüyüşün ardından 803 m rakımına ulaşacağız, sonrası da iniş şeklinde olacak. Bu yürüyüş Latmos Dağı’nın kuzey tarafında ve kuzey rüzgarlarına açık olduğu için daha değişik bir bitki örtüsü ve daha değişik türden anemon çiçeği görme olasılığı olabilir.

Latmos Gezi Programı, Fıstık Çamları
Yürüyüşün bitiminde zaman kaybetmeden araçla Bağarcık’ın 86 km güneyinde bulunan Bodrum’a doğru yola çıkıyoruz. Bu gece gezinin son gecesi ve Bodrum’un tadını çıkaracağız. Araçla Bir saat 40 dk.lık yolculuğun ardından Bodrum’a ulaşıyoruz.
Bodrum’a ulaşmaya müteakip bir gece konaklayacağımız Bodrum Konağı butik otelimize yerleşiyoruz. Ardından Bodrum sokakları ve keyifli bir akşam yemeği. Geceleme Bodrum’da Bodrum Konağı’nda.
-
Gün, 19 Mart 2026 Perşembe, Bodrum > Torba > Bodrum > İstanbul
Bugün gezimizin son günü. Son günümüzde de kısa bir doğa yürüyüşü yapacağız. Önce otelimizdeki sabah kahvaltısının ardından otel çıkış işlemlerini yapıyoruz. Çıkış işlemlerinden önce yürüyüşümüz esnasında yağmurluk gibi bize lazım olacak eşyalar ile atıştırmalıklarımızı ve suyumuzu küçük bir sırt çantasına yerleştiriyoruz. Diğer tüm eşyalarımızı da ana çantamıza yerleştiriyoruz.
Ardından ana çantamızı otelin emanetine bırakıyor, küçük yürüyüş çantamızı yanımıza alıyoruz. Sonra bugünkü doğa yürüyüşümüzün başlangıç noktası olan Bodrum’un Torba mahallesine gidiyoruz. Bodrum merkezinin 7 km kuzeydoğusunda yer alan Torba’ya 10-15 dk.lık minibüs ya da taksi yolculuğunun ardından yürüyüş başlangıç noktamıza ulaşıyoruz.

Latmos Gezi Programı, Bodrum Doğa Yürüyüşü
Bugünkü yürüyüşümüz orta zorlukta ve 11 km. Önce 2 km yokuş yukarı yürüyerek 310 m rakımına ulaşacağız. Sonrasın da inişli çıkışlı 2 km daha yürüyeceğiz. Bundan sonraki yürüyüşümüz yokuş aşağı Datça Yarımadası, Kos Adası, Bodrum ve Gökova Körfezi manzarası eşliğinde olacak.
Manzarası bol bu yürüyüşte de çeşitli tarihi kalıntı ve harabeler ile bitki çeşitliliğine şahit olacağız. Bunlardan en önemlisi yüksek ve hakim bir tepeye kurulmuş olan Pedasa Antik Kenti’dir. Bu tarihi kent günümüzden 3000 sene önce kurulmuş. Konum itibariyle harika bir manzara sunuyor. Bu kent, bundan 2500 sene önce yani MÖ 6. ve 5. yüzyılda bölgede önemli bir konuma geldiği söyleniyor.

Pedasa Antik Kenti
Ayrıca Pedasa’da sürdürülen arkeolojik kazı çalışmalarında bir çok tarihi temel yapılar bulunmuştur. Bunlar surla çevrili Akropolis, Athena Tapınağı ve Altar Tepesi Açık Hava Kutsal Alanı gibi temel yapılardır. Diğer taraftan mevcut kentin sınırları içerisine yayılmış farklı mezar tiplerini içeren nekropol(mezarlık) alanları, meskenler, tarım yapı ve terasları da keşfedilmiştir.
Yürüyüş bitiminde keyifli bir akşam yemeğinden sonra saat 20.00’de havaalanında olacak şekilde hareket ediyoruz. Bodrum merkezin 35 km kuzeydoğusunda yer alan havaalanına araçla yarım saat gibi bir sürede ulaşılabiliyor. Hava alanı işlemlerinin ardından saat 22.35’de A jet Havayolları ile İstanbul’a hareket ediyoruz. Bir saat 20 dk.lık bir uçak yolculuğunun ardından saat 23.55 gibi İstanbul’dayız.
Geceleme Yapılacak Yerler:
3 gece, 15-17 Mart, Kapıkırı – Agora Pansiyon
1 gece, 18 Mart, Bodrum – Bodrum Konağı









