ad itemscope itemtype="http://schema.org/WebSite"> Datça gezilecek yerler ve Datça nerede | Gezi Bilgileri

Datça gezilecek yerler ve Datça nerede

Datça gezilecek yerler yazımıza Büyük Usta’nın mısralarıyla başlayalım. “Başka türlü bir şey benim istediğim, / Ne ağaca benzer ne buluta. / Burası gibi değil gideceğim memleket / Denizi ayrı deniz, havası ayrı hava.” demiş Can Yücel, başka türlü bir şey adlı şiirinde.

Can Yücel’le özdeşleşmiş olan bu güzel tatil beldesinde, Datça gezilecek yerler listesine birçok alternatif yazabiliriz. Dünyanın en iyi bademinin yetiştiği söylenen Datça; pembe üzümü, keçiboynuzu ve keçiboynuzu pekmezi, çam balı ile de ön plana çıkıyor.

Datça gezilecek yerler ve söz konusu yerler hakkında bilgi vermeye başlamadan önce; Datça nerede, Datça’ya nasıl gidilir sorularını kısaca cevaplayalım.

Datça nerede

Güneybatı Anadolu’da yer alan Datça, Ege Deniz’i ile Akdeniz’i birbirinden ayıran Datça Yarımadası’nın en uç bölgesindedir. Datça, Muğla’nın önemli bir turizm ilçelerinden birisidir.

Datça'nın Haritadaki Yeri

Datça’nın Haritadaki Yeri

Bu tatil beldesi; Milas-Bodrum Havaalanı’na Bodrum-Datça feribotu ile denizden 82 km, Dalaman Havaalanı’na araçla 160 km, Muğla’ya 125 km, Antalya’ya 380 km, İzmir’e Bodrum-Datça feribotu ile denizden 280 km, Ankara’ya 735 km, İstanbul’a ise Bodrum-Datça feribotu ile denizden 740 km mesafede yer almaktadır.

Datça’ya nasıl gidilir

Uçakla, Milas-Bodrum Havaalanı ve Dalaman Havaalanı’na gelip, havaalanın’dan toplu taşıma ya da araç kiralayarak gidilebilir. Her iki Havaalanına Pegasus ve benzeri özel uçak şirketleri ile THY’nın seferleri mevcut. Şehirler arası otobüs ile gidilebilir. Muğla ve Marmaris’ten minibüslerle de gidilebilir. Bodrum’dan feribotla gidilebilir.

Datça nerede, Datça’ya nasıl gidilir sorularının kısa yanıtından sonra Datça gezilecek yerler ve Datça gezilecek yerler hakkında bilgi vermeye başlayabiliriz.

Datça Gezilecek Yerler

Yaz ve kış mevsimleri arsındaki ısı farkının az olduğu Datça, özellikle yaz aylarında kuzeyden esen meltemin sıcağı ve nemi yok etmesiyle ön plana çıkıyor. Bölgeye has bu hava durumu, tüm Datça ve çevresinde hüküm sürmektedir.

Datça Gezilecek Yerler

Datça Gezilecek Yerler

Bölgenin bu özelliği nedeniyle Datça ve çevresi ile tüm yarımada birçok kimsenin tatil ve dinlenme için tercih ettiği bir yer durumundadır. Bu kapsamda Datça gezilecek yerleri; Datça Merkez ve Datça çevresinde gezilecek yerler olmak üzere iki ana başlıkta incelenebilir.

Datça Gezilecek Yerler (Merkez)

Datça Merkez, Liman, Kumluk Plajı, Taşlık Plajı, Eski Datça, Kargı Koyu Datça Merkezde gezilecek başlıca yerler. Karayoluyla Marmaris tarafından Datça’ya gelirken kente giriş yapmadan hemen önce tarihi yel değirmenleri dikkat çekiyor.

Tarihi Yel Değirmenleri

Şehrin tam merkezine 7 km mesafede bulunan yel değirmenleri, Datça kent merkeziyle neredeyse iç içe geçmiş olan Kızlan Köyü sınırları içerisinde yer alıyor. Ana yolun hemen yanı başında bulunan söz konusu 6 değirmen, 1950’li yıllarda motorlu un değirmenlerine geçişle birlikte işlevini yitirmiş.

Tarihi Yel Değirmenleri

Tarihi Yel Değirmenleri

İşlevlerini yitirmeden önce, Marmaris ve Bozburun’dan civarındaki köylerden kayıklarla tahıl getirilen bu değirmenler günümüzde bir ikisi hariç kaderine terkedilmiş. Zaman varsa uğramakta fayda var. Ayakta kalabilenlerden birisi kafe olarak hizmet veriyor. Bir kahve molası verilebilir.

Eski Datça

Marmaris-Datça yolunda yel değirmenlerinden itibaren 5 km daha ilerleyince sağ tarafta yer alan Eski Datça, şehir merkezine de 3 km mesafede yer alıyor. Datça Yarımadası’nın antik çağlardan beri her zaman bir yerleşim yeri özelliğini korumuş olan bu tarihi mahalle, MÖ 1100 yılından beri bölgede kurulun tüm medeniyetlerin merkezi durumunda olmuş.

Datça gezilecek yerler, Eski Datça

Datça gezilecek yerler, Eski Datça

Birbirinden güzel kutu gibi taş evlere ve küçük bir meydana çıkan sokaklara sahip olan Eski Datça; sanat galerileri, kafeleri ve küçük butik otelleriyle sanki açıkhava müzesi gibi duruyor. Datça’yla adeta sembolleşmiş olan büyük şairimiz Can Yücel’in evi ve mezarı da ev burada yer almaktadır. Ünlü şair, hayatının son dönemlerini burada geçirmiş.

Datça Merkez

Yapılaşma kirliliğinin çok göze batmadığı Datça, sessizliği ve sakinliği ile de dikkat çekiyor. Şehrin adı da durağan anlamına gelen Stadia kelimesinden türemiş. Stadia, zaman içerisinde önce Dadya, sonra da yine zaman içerisinde Dadya, Datça’ya dönüşmüş.

Marmaris-Datça ana yolundan hiç ayrılmadan direk devam edildiğinde bu yol, kentin merkezini oluşturan Atatürk Caddesi’ne götürüyor. Bir km uzunluğundaki bu caddede birçok hediyelik eşya dükkânı, mağaza, bal pekmez zeytin yağı badem gibi yöreye has paketlenmiş yiyecek satan yerler mevcut.

Atatürk Caddesi’nin orta bölüm sahil tarafında Kumluk Plajı, caddenin bitiminde liman, caddenin bitiminde ve limanın sağında da Taşlık Plajı var. Taşlık Plajından itibaren 3 km daha ilerlendiğinde ise Kargı Koyu yer alıyor.

Kumluk Plajı

Datça’nın tam göbeğinde oldukça küçük olan bu plaj, yaklaşık 300 metre uzunluğunda. Şehir merkezinde olmasına rağmen denize girip kumun ve güneşin tadı çıkarılabilir. Tamamen kum olması, hemen derinleşmeyip sığ bir yapıya sahip olması çocuklu aileler için oldukça avantajlı.

Datça Kumluk Plajı

Datça Kumluk Plajı

Gündüz plaj akşam ise restoran olan bu kumsala çok yakın birçok kafe restoran ve işletme var bunlar biraz can sıkıcı. Denizin en güzel olduğu akşam saatlerinde şezlonglar kaldırılıyor yerine yemek masaları konuyor. Hem de denizin hemen başladığı yere kadar. Akşamları ancak sahilin bir köşesinde küçük bir alanda denize girme imkânı var.

Datça Limanı ve Amfi Tiyatro

Birbirinden değişik mavi yolculuk teknelerinin yan yana sıralandığı bu liman, çok küçük bir koydan oluşuyor. Limana girişte ilk dikkati çeken ise ince bir yolla limana bağlanmış olan palmiyeli ada.  Ada üzerinde bir de açık havada kültür etkinliklerinin düzenlendiği amfi tiyatro var.

Datça Liman ve Palmiyeli Ada

Datça Liman ve Palmiyeli Adas

Limanın kara tarafında ise yine sahil boyunca sıralanmış kafe ve restoranlar mevcut. Liman ve restoranların bitiminde ise Taşlık Plajı mevcut. Hepsi birden buradaki koyun içine konuşlanmış durumda.

Taşlık Plajı

Hemen yanı başındaki ağaçların gölgesinden de yararlanılabilecek olan Taşlık Plajı, adı gibi taşlık bir yer değil. Sahilinde insanı rahatsız etmeyecek derece de kırıntı taşlardan oluşmuş bir kumsalı var. Ancak denize girip biraz ilerlendiğinde denizin dibi ince kum.

Datça Taşlık Plajı

Datça Taşlık Plajı

Bu plajın yanı başında yapma bir de gölet var. Gölün suyu ince bir kanaldan denize akıyor. Araçla gidildiğinde ağaçların olduğu bölgede aracı park edecek yerlerde bulunuyor.

Kargı Koyu

Taşlık Plajından ileriye yani kent merkezinin tersi istikametinde araçla 3 km devam edildiğinde Kargı Koyu’na varılıyor. Denizi dalgasız temiz ve berrak.

Kargı Koyu

Kargı Koyu

Denize girilince az sonra derinleşiyor. Taşlık olduğu için de hemen yüzmeye başlamak gerekiyor. Burada da sahil kenarındaki işletmelerin ücretli şezlongları var. Plaja yakın bir yerde gölgesinden yararlanılabilecek ağaçlar da mevcut.

Datça  Gezilecek Yerler (Çevresi)

 Marmaris yolu üzerinde Karaincir Plajı, Datça Yarımadası’nın en uç noktasında Knidos Antik Kenti, Datça ile antik kent arasında ve yarımadanın güney sahilinde yer alan Palamutbükü, Akvaryum Plajı, Ovabükü,  Hayıtbükü, Datça’nın çevresinde gezip görülecek başlıca yerler.

Karaincir Plajı

Datça-Marmaris yolu üzerinde ve Datça şehir merkezine araçla 16 km mesafede yer alan Karaincir Plajı, sahilin ve denizin dibinin tamamen kum laması ile dikkat çekiyor. Bu yönüyle ve özellikle de sığ olması nedeniyle çocuklu aileler için oldukça favori bir yer.

Datça Karaincir Plajı

Datça Karaincir Plajı

Datça Yarımadası’ndaki nadir kumsal plajlardan birisi olan Karaincir Plajı’nda, yönünüzü denize döndüğünde sol tarafta kalan bölüm, Karaincir Sitesi sakinleri tarafından kullanılıyor. Sahilde yer alan işletmelerin ücretli şezlongları ve şemsiyeleri de mevcut. Plajın sağ tarafında ağaçlık bir alan var. Bu ağaçların gölgesinden de yararlanılabilir.

Knidos Antik Kenti

Datça’nın 35 km batısında ve Datça Yarımadası’nın en uç noktasında yer alan Knidos Antik Kenti, MÖ 12.yüzyılda Dorlar tarafından kurulmuş. Yüzyıllardır Akdeniz ile Ege Denizi’nin birbirine karışmasına şahitlik eden bu kent, yaşamı boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmış. MÖ 6.yüzyıldan itibaren çok zenginleşen Knidos, MÖ 4.yüyılda dünyanın en önemli tıp ve sanat merkezine dönüşmüş.

Datça gezilecek yerler, Knidos Antik Kenti

Datça gezilecek yerler, Knidos Antik Kenti

Knidos Ören Yeri’nde Hellenistik dönem tiyatrosu, kazıları henüz tamamlanmammış bir başka tiyatro, Kutsal Stoa, Dionysos ve Apollon tapınakları, yuvarlak bir tapınak terası, Karya Satrapı Mausolos dönemine ait Güneş Saati görülebilir. Knidos Deveboynu Deniz Feneri ya da Antik Kentin uygun bir yerinden gün batımına şahitlik etmek muazzam kızıllığa tanık olmak harika olur.

Palamutbükü Plajı

Datça’nın 26 km güneybatısında, Knidos Antik Kenti’nin ise 15 km güney doğusunda yer alan Palamutbükü, Datça Yarımadası’nın uç bölgesinin güneyinde bulunmaktadır. Yarımadanın en güzel deniz keyfinin yaşanacağı Palamutbükü, iki km’ye yakın geniş bir sahili var. Sahilin hemen yanı başına aracınızı park edebileceğiniz yerler ve gölgesinden yararlanabileceğiniz ağaçlar var.

Datça gezilecek yerler, Datça Palamutbükü Plajı

Datça gezilecek yerler, Datça Palamutbükü Plajı

Denizi pırıl pırıl olan bu plaj, bazı yerlerde küçük taşlardan oluşuyor. Bu bölgede yılda birkaç defa fırtına oluştuğu söyleniyor. Bu nedenle deniz genelde ılık, aynı zamanda dalgasız ve temiz. 2013 yılında henüz yapı kirliliğinin olmadığı, sahil kesiminin genelde boş olduğu Palamutbükü’nde, bugünlerde sahile yakın yerlede iki katlı motel ve pansiyonlar yapılmış. Palamutbükü Plajının hemen doğusunda Akvaryum Plajı var.

Akvaryum Plajı

Suyu oldukça berrak olan bu Plaj, şnorkel ile dalış ve şnorkel ile deniz içindeki kaya oluşumlarını seyretme imkânı veriyor. Sahil’in hemen yanı başında ağaçlık bir bölge var, bu ağaçların gölgesinden yararlanılabilir. Herhangi bir tesis ya da işletme yok.

Palamutbükü’nden Akvaryum Plajına gelen sahil yolundan devam edildiğinde 7 km sonra Ovabükü Plajı’na ulaşılıyor.

Ovabükü Plajı

Datça’nın 20 km güneybatısında yer alan Ovabükü, bir km’ye yaklaşan bir plaja sahip. Suyu Palamutbükü plajı kadar temiz ve berrak. Plajı kumsal değil, küçük çakıl taşları mevcut. Denize girince hemen yüzerseniz taşlar problem teşkil etmez ya da deniz ayakkabısı giymek problem çözücü olabilir.

Datça gezilecek yerler, Datça Ovabükü Plajı

Datça gezilecek yerler, Datça Ovabükü Plajı

Sahilin bittiği yerden itibaren başlayan yeşillikler arasında birçok mütevazi pansiyon ve motel mevcut. Datça Yarımadası’nın uç noktasında bulunun en büyük yerleşim yerlerinden birisi olan Mesudiye ise yamaçlara konuşlanmış durumda. Ovabükü Plajı’nın hemen doğusunda ise Hayıtbükü Koyu ve Gabaklar Plajı var.

Hayıtbükü Koyu

Ovabükü Plajı’nın doğu bitiminden itibaren devam eden yoldan araçla ya da yürüyerek bir km daha gidildiğinde Hayıtbükü Koyu’na ulaşılıyor. Küçük ve güzel bir koy olmakla beraber tüm sahillerdeki gibi burayı da işletmelerin ücretli şezlongları işgal etmiş durumda.

Datça Hayıtbükü Koyu Plajı

Datça Hayıtbükü Koyu Plajı

Doğu ucunda kendi şemsiyeniz ve sandalyenizle yararlanabileceğiniz bir nokta var. Bu plajda da küçük taşlar mevcut. Burada da denize girip hemen yüzmeye başlarsanız sıkıntı yok.

Gabaklar Plajı

Bu bölgede beğendiğim en güzel plaj olan Gabaklar Plajı, ağaçlarla kaplı yemyeşil bir yer. Özellikle Plajın en uç noktasındaki bölge, kalabalıktan uzak sessiz ve sakin bir bölge.

Datça gezilecek yerler, Datça Gabaklar Plajı

Datça gezilecek yerler, Datça Gabaklar Plajı

Batı tarafına göre sahilinde kocaman taşlar var. Şnorkelle girip yüzmeye başladığınızda doğuya doğru olan kayalıklarda bir sürü balıklar var.

Datça Gezilecek Yerler (Yakın Yerler)

Datça’ya yakın gezilebilecek yerlerin başlıcaları, Bodrum ve Marmaris. Datça-Bodrum arasında her gün çalışan arabalı vapurlar var. Denizin durumuna göre 1,5 saat kadar bir yolculuk sürüyor. Günübirlik gidip gelineceği gibi Datça’dan sonra Bodrum’da tatile devam edilebilir ya da Bodrum gezisi Datça’dan önce yapılabilir. Kara yolunu tercih ederseniz 3,5-4 saatlik bir yolculuk yapmak gerekiyor

Marmaris ise Datça’nın 71 km doğusunda, Datça Yarımadası’nın başlangıcında yer alıyor. Datça’ya Marmaris üzerinden kara yolu ile gelinirse, Marmaris gezisi de Datça gezisinin önüne ya da arkasına konabilir. Bu bölgeye gelmişken her ikisini de görmekte fayda var. Marmaris-Datça Yolu üzerinde de Yarımada’nın kuzeyinde ve güneyinde gezip görülecek birçok yer var.

Cevapla