ad itemscope itemtype="http://schema.org/WebSite"> Fethiye gezilecek yerler, Fethiye'ye Nasıl Gidilir | Gezi Bilgileri

Fethiye gezilecek yerler, Fethiye’ye Nasıl Gidilir

Fethiye gezilecek yerler bakımından; birçok antik kenti, doğası, denizi ve aktivitesi ile oldukça fazla çeşitlilik gösteriyor. Özellikle doğal güzellikleri ve tarihsel zenginlikleriyle ön plana çıkan Fethiye, ülkemizin en önde gelen turizm ve tatil merkezlerinden birisidir. Şehir merkezinde ve merkeze yakın yerlerde görülmeye değer birçok yerin olduğu Fethiye, birçok tatil ve turistik merkezlere yakınlığıyla da dikkat çekiyor.

Fethiye gezilecek yerler ve söz konusu yerler hakkında bilgi vermeye başlamadan önce; Fethiye nerede, Fethiye’ye nasıl gidilir sorularını kısaca cevaplayalım.

Fethiye nerede

Güneybatı Anadolu bölgesinde yer alan Fethiye, Batı Akdeniz sahilinde önemli bir turizm kentidir. Muğla’nın önemli ilçelerinden birisi olan bu kent, araçla; Dalaman Havaalanı’na 45 km, Muğla’ya 125 km, Antalya’ya 195 km, İzmir’e 335 km, Ankara’ya 630 km, İstanbul’a ise 775 km mesafede yer almaktadır.

Fethiye’ye nasıl gidilir

Uçakla Dalaman Havaalanı’na gelip, havaalanın’dan Fethiye’ye toplu taşıma ya da araç kiralayarak gidilebilir. Dalaman Havaalanına Pegasus ve benzeri özel uçak şirketleri ile THY’nın ve THY’nın yan kuruluşu olan Anadolu Jet gibi firmaların seferleri mevcut. Anadolu’nun hemen hemen her kentinden kalkan şehirler arası otobüs ile de gidilebilir. Muğla ve Marmaris ile Dalyan ve Göcek’ten minibüslerle de gidilebilir.

Fethiye'nin Haritada'ki Konumu

Fethiye’nin Haritada’ki Konumu

Fethiye nerede, Fethiye’ye nasıl gidilir sorularının kısa yanıtından sonra Fethiye gezilecek yerler ve Fethiye gezilecek yerler hakkında bilgi vermeye başlayabiliriz.

Fethiye Gezilecek Yerler

Fethiye, tarihi MÖ 6000’li yıllara kadar dayandığı söylenen Likyalıların, MÖ 3000’li yıllarda kurduğu sanılan Telmessos kenti kalıntıları üzerine kurulmuş. Kurulduğu günden beri önemli bir liman kenti olan Fethiye, günümüzdeki ismini; 1914 yılında uçağı düşen ilk hava şehitlerimizden Fethi Bey’in isminden almış. Telmesos ise depremlerle ve zamanla tamamen yok olmuş.

Fethiye Gezilecek Yerler

Fethiye Gezilecek Yerler

Ölüdenizi ile ismi ön plana çıkan Fethiye; kent merkezindeki plajları, teknelerle gidilen koyları, tarihi Likya yolları ve değişik doğa aktiviteleri ile gezip görülmeye değer birçok yere sahip. Bu yerleri, Fethiye kent merkezinde gezilecek yerler ve yakın çevrede gezilecek yerler ana başlıklarında toplayabiliriz.

Fethiye Gezilecek Yerler (Merkez)

Çok katlı yapılaşmadan kurtulamayan Fethiye şehir merkezi, yine de derli toplu bir görünüme sahiptir. Yapılaşma ve çok katlı binalara sahip olmasına rağmen yine de en çok tercih edilen tatil beldeleri arasında yerini muhafaza etmektedir.

Daha çok ölü deniz, kelebekler vadisi, Kaya Köy gibi merkezden uzaktaki yerlerle anılan Fethiye, şehir merkezinde de vakit geçirip gezilebilecek birçok yere sahip. Söz konusu yerlerden Fethiye Müzesi, Amintas Kaya Mezarları, Liman ve çevresi, Çalışlar Plajı ve sahili bunlardan en çok ön plana çıkanlarıdır. Şehir merkezindeki geziye Fethiye Müzesi ile başlanabilir.

Fethiye Arkeoloji Müzesi

Fethiye Müzesi, şehir merkezinde ve sahil ile Amintas Kaya Mezarları arasında; sahile 300 metre, mezarlara ise 600 metre mesafede yer almaktadır.

Fethiye Arkeoloji Müzesi

Fethiye Arkeoloji Müzesi

Tarihi çok eskilere dayanan Fethiye ve çevresindeki tarihi yerler ile tarihi kalıntılar hakkında ön izlenim edinebilmek için gezip görülebilecek en önemli yer Fethiye Müzesidir. Bu müzede edinilen bilgiler ışığında kent merkezindeki geziye Amintas Kaya Mezarları ile devam edilebilir.

Amintas Kaya Mezarları

Kent merkezinin hemen güneyindeki yamaçlarda yer alan bu tarihi mezarlara, Çarşı Caddesi’ndeki işaret levhaları takip ederek gidilebilir. Sanki Fethiye’nin bir süs objesi gibi duran bu mezarlar, Fethiye’nin diğer güzelliklerinin yanında pek fark edilemiyor.

Amintas Kaya Mezarları

Amintas Kaya Mezarları

Kaya mezarlarının hemen arkasındaki tepede, çok fark edilmese de bir kale mevcut. Bu bölgedeki geziye akşam saatlerinde gidilirse günbatımında güneşin alçalmaya başlaması ile birlikte ardından güneşin gözden kaybolması esnasında Fethiye Körfezi üzerinde oluşan görsel şölen de izlenmiş olur.

Kaleden aşağı iskele tarafına sahile doğru yüründüğünde; yol üzerinde eski antik kentin sur kalıntılarını, altı bin kişilik Roma tiyatrosunu, Apollon Tapınağı kalıntıları da görülebilir. İskele bölgesine inildikten sonra Fethiye kent merkezindeki geziye Liman ve çevresi ile devam edilebilir.

Liman ve Çevresi

Önemli bir dalış ve mavi yolculuk merkezi olan Liman ve çevresi aynı zamanda kent merkezini de oluşturuyor diyebiliriz. Limanı çevreleyen değişik damak tatları sunan birçok restoran, lokanta, kafe ve bar ile alışveriş dükkanları mevcut.

Günlük tur tekneleri ile tüplü dalış tekneleri ve mavi tur düzenleyen guletler bu limandan kalkıyor. Teknelerin Fethiye civarında uğradığı birçok yer var. Bunlardan bazıları; 18. ve 19. Yüzyıllara ait yapı kalıntılarıyla öne çıkan Tersane Adası, ikinci Kleopatra Hamamı diye anılın tarihi yer, Gemile Adası’ndaki gizli koylar ve bakir plajlar, aynı şekilde 12 adaların gizli koyları ve bakir plajları, Afkule en önemlileridir.

Fethiye Limanı ve Sahil

Fethiye Limanı ve Sahil

Liman ve Çalış Plajları arasında uzanan Fethiye Sahili, devamında Çalış Plajı, Çalış Plajlarından sonra devam eden Karataş ve Karaot Plajları Fethiye Körfezini, bir yarım ay gibi çevrelemektedir. Söz konusun yerlerde güneşin, kumun ve denizin tadı çıkarılabilir.

Fethiye Sahili

Yat Limanı ve Çalış plajı arasında uzanan Fethiye Sahili, toplam 7 km’lik bir mesafeyi içine alıyor. Sahil boyunca sıralanmış birçok kafe, restoran ve eğlence yeri mevcut. Ayrıca söz konusu sahil boyunca bisiklet yolları ve yürüyüş yolları da yapılmış. Söz konusu yollarda özellikle akşam saatlerinde gezintiye çıkmak oldukça cazibeli.

Özellikle akşam saatlerinde Fethiye Körfezi’ndeki gün batımına şahit olmak, konuyla ilgilenenler açısından çok keyifli diyebiliriz.  Limandan Çalış Plajlarına doğru ya da tam tersi güzergahı takip ederek güzel bir akşam yürüyüş ya da bir sabah koşusu yapılabilir. Bisiklet kiralayarak bisikletli bir gezinti de yapılabilir.

Çalış Plajı

Bazı yerleri kumlu, bazı yerleri de küçük çakıl taşlı olan Çalış Plajı, dört km’ye yakın bir sahil kesimini kaplıyor. Gün batımı manzarasının harika bir görsel şenliğe dönüştürdüğü bu plaj, kıyıdan denize girilince hemen derinleşiyor.

Fethiye Gezilecek Yerler, Çalış Plajı

Fethiye Gezilecek Yerler, Çalış Plajı

Çalış Plajı’nın Göcek tarafındaki uzantısında ise Karataş, Yanıklar ve Karaot Plajları yer alıyor. Sözkonusu plajların uzunluğu da toplam 4 km civarında.

Fethiye Gezilecek Yerler (Yakın Çevresi)

Fethiye, en çok şehir merkezi çevresindeki; tarihi yerler, plajlar, doğa güzellikleri ve doğa aktiviteleri ile tanınıyor. Bunlardan en önemlileri; Kayaköy, Ölüdeniz, Kelebekler Vadisi, Kabak Koyu, Saklıkent, Babadağ yamaç paraşütü, Likya Yolu yürüyüşü’dür.

Kayaköy

Amintas Kaya Mezarlarının 7,5 km güneyinde yer alan Kayaköy, zengin bir tarihi yapı kalıntılarıyla dikkat çekmektedir. Geçmişi 11.yüzyıla kadar dayandığı söylenen bu tarihi köyün, 1920’li yıllarda kütüphanesi, eczaneleri, okulları, capcanlı bir çarşısı ve civar köylere hizmet götüren birçok doktoru varmış.

Kayaköy, eskiden bir Rum köyüymüş. Cumhuriyetin ilk yıllarında Yunanistan ile yapılan mübadele anlaşması ile Rumlar bu köyü terk etmek zorunda kalmış. Rumların geride bıraktığı evleri, köyün güney yamaçlarında teras şeklinde ve hiçbiri hiçbirinin görüntüsünü kapatmayacak vaziyette ilk yapılmış haliyle bomboş olarak duruyor. Ahşap olan çatılar yok olmuş, binaların taştan duvarları halen mevcut.

Fethiye Gezilecek Yerler, Kayaköy

Fethiye Gezilecek Yerler, Kayaköy

Kayaköy’ün bu söz konusu evlerinin bir an önce restore edilerek, uluslararası bir kültür sanat merkezine dönüştürülmesi ve turizme daha çok katkı sağlamasının çareleri aranmalıdır. Böylece 3.500 civarında evin bulunduğu yamaçların; ıssızlığı, terk edilmişliği ve yalnızlığı da giderilmiş olur.

Kayaköy’ün güney yamaçlarındaki terk edilmiş evlerin bulunduğu tepeye çıkıldığında; yemyeşil ormanların, ormanların denizin içine doğru uzantısı sonucunda mavi ve yeşilin buluşması ile oluşan koyların, masmavi denizin, Babadağ ve Ölüdeniz manzarasının görsel şöleni ile karşılaşılıyor.

Ölüdeniz

Fethiye’nin araçla 16 km güneyinde yer alan Ölüdeniz, adeta Fethiye ile özdeşmiş gibi. Fethiye ile ilgili tüm turizm fotoğraflarında mutlaka yer alan bu ünlü plaj, Türkiye’nin turizm tanıtım fotoğraflarında da hemen hemen yer almaktadır.

Fethiye Gezilecek Yerler, Ölüdeniz

Fethiye Gezilecek Yerler, Ölüdeniz

Her yıl binlerce yerli ve yabancı turisti kendine çeken Ölüdeniz, turizm sezonunda genellikle kalabalık olsa da mutlaka görülmesi gereken yerlerden birisi. Ölüdeniz adı, dağlardan dolayı hiçbir zaman dalgalardan etkilenmediği ve her daim durgun bir deniz olmasından dolayı verilmiş. Ölüdeniz ismi konusunda bir takım mitolojik hikayeler de mevcut.

2,5 km uzunluğunda da bir plaja sahip olan Ölüdeniz’i, asıl önemli ve meşhur kılan sahilin en güney ucundaki daracık bir aralıkla Akdeniz’e bağlantısı olan, etrafı ormanlık dağ ve tepelerin kapattığı genişçe bir lagüne sahip olması. Asıl Ölüdeniz diye bilinen yer bu lagün.

Dünyaca meşhur bu lagünün etrafında da birçok koy ve yüzme alanları ile turizm tesisleri mevcut. Söz konusu bölge tamamen koruma altına alınmış. Tekne, surat motoru ve benzeri deniz araçlarının lagüne girmesi yasak. Lagün içerisinde yüzülebilir, kanoya binilebilir, deniz bisikleti kullanılabilir.

Kelebekler Vadisi

Ölüdeniz’in araçla 8 km güney doğusunda ve Uzunyurt bölgesinde yer alan Kelebekler Vadisi, Türkiye’nin 9 önemli doğal yaşam alanlarından bir tanesi olduğu söyleniyor. Ölüdeniz’den araçla vadinin üst tarafına gidilip kuşbakışı seyredileceği gibi, Ölüdeniz’den kalkan teknelerle ya da tekne turlarının programları dahilinde bizzat vadinin içerisine de girilebilir.

Fethiye Gezilecek Yerler, Kelebekler Vadisi

En yüksek noktası 1975 metre olduğu söylenen Babadağ’ın güney yamacında yer alan bu vadi, 250 metreye yakın bir sahiliyle Babadağ’ın yamaçlarına doğru yaklaşık 1500 metreye kadar daralarak uzanıyor. Vadinin her iki yakasında ortalama 300-400 metre yüksekliğe sahip kayalar, vadiye adeta bir kanyon görünümü veriyor.

Birbiri üzerine 20-25 metre yükseklikten dökülen iki tane de şelalesi olan bu vadi, içerisinde 150’ye yakın değişik bitki türünün tespit edildiği söylenen bilgiler arasında. Büyük bir bölümü koruma altında olan Kelebekler Vadisi’nde, yapılaşmaya izin verilmiyor. İsmiyle ilgili bir takım mitolojik hikayeleri de olan bu vadi mutlaka görülmesi gereken yerler listesine yazılmayı hakkediyor.

Kabak Koyu

Kelebekler Vadisi’nin bulunduğu Uzunyurt’tan 9 km daha devam edildiğinde Kabak Koyuna ulaşılıyor. Araçla gidilen son noktadan itibaren sahile eğimi fazla olan bir yamaçtan inmeniz gerekiyor. Dönüşte de yine aynı şekilde tırmanmanız gerekiyor. Yani günübirlik denizi için gelmek, biraz meşakkatli. Direk açık denize açıldığı için ve de dalgalı olduğu için suyu da genelde biraz soğuk.

Fethiye Gezilecek Yerler, Kabak Koyu

Fethiye Gezilecek Yerler, Kabak Koyu

Manzara, dinginlik, yeşilin tonları, mavinin tonları, ay ışığı vesaire gibi görsellikle kafa dinlemek için ideal bir yer. Çok katlı hiçbir evin olmadığı, bütün evlerin doğayla uyumlu olduğu, evlerin çam ormanları arasına dağınık düzende yayılmış ve gizlenmiş olduğu Kabak’ta; birçok mütevazi pansiyon, ahşap bungalov, aile işletmesi butik otel mevcut.

Dünyaca ünlü tarihi Likya Yolu üzerinde bulunan Kabak; günübirlik doğa yürüyüşleri ile alternatif bir tatil imkânı da veriyor. Tatil sezonunda gelineceği gibi özellikle ilkbahar ve sonbaharda nispeten daha da sakin bir dönemde gelinerek doğanın keyfi yaşanabilir.

Saklıkent

Fethiye’nin 46 km kuzeydoğusunda yer alan Saklıkent Kanyonunun; yüksekliği 200 metre, genişliği 20-30 metre, uzunluğunun ise 18 km olduğu söyleniyor. Yüksekliğinin bazı yerlerde 600 metreye kadar çıktığı söylenen bilgiler arasında. Türkiye’nin en büyük kanyonu olan Saklıkent Kanyonu, dünyada eşine az rastlanan bir doğa harikasıdır.

Fethiye Gezilecek Yerler, Saklı Kent

Fethiye Gezilecek Yerler, Saklı Kent

Bir çoban tarafından tesadüfen bulunmuş olan bu kanyonun ismini de yine aynı çoban vermiş. Kanyonu oluşturan çay, kuzey-güney yönünde Akdeniz’e kadar uzanan bir çöküntü alanı olduğu söylenen bilgiler arasında. Saklıkent’in hemen doğu tarafında bulunan 3024 rakımlı Akdağ’ın batı yamaçlarındaki fay hatlarının kırılması sonucunda kireç taşlarını parçalanmasıyla Saklıkent Kanyon’u oluşmuş.

Kanyona girildikten sonra yürürken kimi yerde daralan bir tahta iskeleden yürümek zorunda kalınıyor. Karaçay’ın doğduğu yere ulaşıldığında kanyonun 50-60 metrelik en geniş kesimine ulaşılmış oluyor. Suya girilmek zorunda kalındığında, zeminin taş ve çakıl olması nedeniyle deniz ayakkabısı bulundurmakta fayda var.

Nehrin aktığı istikametin tam tersinde ilerlerken bir süre sonra şifalı olduğu söylenen çamurlara ulaşılıyor. İlerlemeye devam edildiğinde; yamaçlardan inen küçük çağlayanları, irili ufaklı mağaraları ve yukarı bakıldığında gökyüzünün görülmediği daracık geçitler de görülebilir.

Fethiye Gezilecek Yerler (Antik Kentler)

Likya ve Karya medeniyetlerine ev sahipliği yapmış olan ve tarihi 3000 yıl öncesine kadar dayanan Fethiye’de görülmesi gereken bir çok antik kent var.

Fethiye şehir merkezinde yer alan Telmessos, Yaka Köyü’nde yer alan ve Likya federasyonunu en büyük yerleşim yerlerinden birisi olan Tlos, Fethiye’nin Kumluova beldesinde yer alan Leton, yine Kumluova’da Fethiye – Kaş yolu üzerinde bulunan Xhantos, Ölüdeniz ve Fethiye’den teknelerle gidilen Gemiler Adası, söz konusu antik kentlerin en önemlileri arasında yer almaktadır.

Fethiye Gezilecek Yerler (yakın yerler)

Fethiye, Türkiye’nin gözde turizm ve tatil beldelerinin sanki merkezi gibi. Söz konusu yerlere oldukça yakın. Bu yerlere, özel araçla ya da araç kiralayarak ya da beldeler arasında çalışan minibüs ve toplu taşıma araçlarıyla kolayca gidilebilir.

Bunlardan bazıları, Fethiye’ye; 27 km mesafedeki Göcek, 60 km mesafedeki Dalyan, 65 km mesafedeki Köyceğiz, 100 km mesafedeki Akyaka, 125 km mesafedeki Marmaris; Antalya tarafında ise Fethiye’ye 79 km mesafedeki Kalkan, 106 km mesafedeki Kaş, 135 km mesafedeki Kekova’dır.

Cevapla