ad itemscope itemtype="http://schema.org/WebSite"> Dalyan Gezilecek Yerler, Dalyan Nerede | Gezi Bilgileri

Dalyan Gezilecek Yerler, Dalyan Nerede

Dalyan gezilecek yerler listesine dahil edilebilecek görülmesi gereken birçok değişik yer var. Caretta deniz kaplumbağalarıyla anılan Dalyan; caretta carettaların yumurtlama alanı olan meşhur İztuzu plajıyla da adeta özdeşmiş durumda.

Sessiz ve sakinliğiyle, gölleriyle, sanki bir labirent gibi iç içe geçmiş su kanallarıyla ön plana çıkan Dalyan, aynı zaman Karialıların MÖ 6. yüzyılda kurduğu Kaunos şehrinin kalıntılarına da ev sahipliği yapmaktadır. MÖ 7 ve 8. yüzyılda Van‘ın ve Van’ın güney batısında yer alan Bitlis‘in Urartular’a yaptığı gibi…

Dalyan gezilecek yerler ve söz konusu yerler hakkında bilgi vermeye başlamadan önce; Dalyan nerede, Dalyan’a nasıl gidilir sorularını kısaca cevaplayalım.

Dalyan nerede

Güneybatı Anadolu’da yer alan Dalyan, Köyceğiz Gölü’nü Akdeniz’e bağlayan kanalın(Dalyan Boğazı) iki yakasında konuşlanmış durumdadır.

Dalyan'ın Haritadaki Yeri

Dalyan’ın Haritadaki Yeri

Muğla’nın Ortaca ilçesine bağlı önemli bir tatil beldesi olan Dalyan, araçla Ortaca’ya 12 km, Köyceğiz’e 22 km, Dalaman Havaalanı’na 29 km, Fethiye’ye ise 60 km mesafede yer almaktadır. Ayrıca Antalya’ya 250 km, İzmir’e 292 km, Ankara’ya 643 km, İstanbul‘a ise 760 km’dir.

Dalyan’a nasıl gidilir

Dalaman Havaalanı’na uçakla gelip, havaalanın’dan toplu taşıma ya da araç kiralayarak gidilebilir. Dalaman Havaalanına Pegasus ve benzeri özel uçak şirketleri ile THY’nın seferleri mevcut. Marmaris’ten günübirlik yapılan gezi tekneleriyle de gidilebilir. Muğla üzerinden Fethiye ve Ortaca’ya gelen şehirler arası otobüs’ten Ortaca’da inerek minibüs ve taksi ile gidilebilir. Muğla, Marmaris ve Fethiye’den minibüslerle gidilebilir.

Dalyan nerede, Dalyan’a nasıl gidilir sorularının kısa yanıtından sonra Dalyan gezilecek yerler ve Dalyan gezilecek yerler hakkında bilgi vermeye başlayabiliriz.

Dalyan Gezilecek Yerler

Yeşili andıran rengiyle Dalyan Boğazı, Dalyan merkezin hemen karşısındaki kayalıklarda yer alan Kral Mezarları, Boğazın Akdeniz’le birleştiği yerden başlayan İztuzu Plajı, Gökbel ve Gökbel Dağı, Köyceğiz Gölü tarafında yer alan Sultaniye Kaplıcaları, Köyceğiz ve Köyceğiz Gölü, Dalyan gezilecek yerler listesine alınacak başlıca yerler.

Dalyan Gezilecek Yerler

Dalyan Gezilecek Yerler

Dalyan çevresinde ve Dalyan’a yakın mesafede; Akyaka ve Marmaris gibi, Fethiye ve Göcek gibi bir çok tanınmış tatil ve turizm cennetleri var. Söz konusu yerlere günübirlik gidip gelinebilir ya da seyahat süresi dikkate alınarak programa dahil edilebilir.

Dalyan Boğazı

Köyceğiz Gölü ile Akdeniz arasındaki bağlantıyı sağlayan bu kanal, haritalarda Dalyan Boğazı diye yazılmaktadır. Bazı yerlerde tıpkı bir göl gibi görünüme bürünen bu kanal, çoğu yerde de adeta bir boğaz görünümüne sahiptir. Dünyanın bu benzersiz harikasında, göl tarafında tatlı su hakimken, deniz tarafında ise hakimiyet tuzlu suya geçmektedir.

Uzunluğu 7.5 km’yi bulduğu söylenen bu kanalın, derinliğinin ise 2.5 ile 3 metre arasında değiştiği söyleniyor. Kanalın kıyıları tamamen sazlıklarla kaplı. Bazı yerlerde söz konusu kanal, birçok kanallara ayrılıyor. Kanallar arasında sazlıklarla kaplı küçük adacık gibi duran yerler ise bataklık diyebiliriz. Sazlıkların en büyük özelliği suyu temizlemesi ve kötü kokuyu önlemesi, bir de balıklara yuva olması.

Dalyan Boğazı / Kanalı

Dalyan Boğazı / Kanalı

Dalyan – İztuzu Plajı ve Dalyan – Köyceğiz Gölü arasındaki ulaşım, kanal üzerindeki rengarenk tekneler aracılığıyla yapılıyor. 12 metreden büyük teknelerin ve sürat motorlarının kanala girmesi, kanal içerisinde de bulunan Caretta kaplumbağalara zarar vermemesi için yasak.

“Özel Çevre Koruma Bölgesi” olarak ilan edilip koruma altına alınmış olan söz konusu bölgede, 154 farklı kuş cinsinin tespit edildiği söylenen bilgiler arasında. Kanalın Akdeniz’le birleştiği yerde İztuzu Plajı başlıyor.

Söz konusu kanal, Akdeniz ile Köyceğiz Gölü’nü birbirine bağlıyor. Kanalın Akdenizle birleştiği yerde İztuzu Plajı başlıyor, diğer tarafında ise aynı adı taşıyan Köyceğiz ve Köyceğiz Gölü yer alıyor.

Köyceğiz

Denizden içeride ve denize 35-40 km’lik bir mesafede yer alan Köyceğiz, sessizliği ve sakinliği ile dikkat çekiyor. Köyceğiz Merkez, Köyceğiz Gölü, Sultaniye Kaplıcaları, Dalyan, Ekincik Koyu, Yayla Köyü, Gökçeova Gölü, Yuvarlak Çay Yeşil Vadi bölgesi gibi Köyceğiz’de gezilip görülecek birçok yer var. Köyceğiz gezilecek yerler ve gezilecek yerler hakkında teferruatlı bilgi için tıklayınız…

İztuzu Plajı

Antik çağlarda, MÖ 6. ve 4. yüzyıllarda Kaunoslular tarafından kullanılan bir liman olduğu söylenen söz konusu plajda; antik çağlarda tuz, tuzlu balık ve köle satışı yapılıyormuş. İztuzu adının da burada tuz elde ediliyor olmasından kaynaklandığı söyleniyor.

5,5 km uzunluğunda olduğu söylenen İztuzu Plajı, en dar yeri 50 metreyi bulan kumsalıyla aynı zamanda Dalyan Deltası’nın ağzını da kapatacak şekilde uzanıyor. Altın sarısı incecik kumuyla ön plana çıkan bu plaj, caretta kaplumbağalarıyla ünlü.

İztuzu Plajı Doğu Kısmı

İztuzu Plajı Doğu Kısmı

Aynı zamanda Kaplumbağaların yumurtlama alanı olan İztuzu Plajı, özel koruma altında alınmış; yapılaşma yasak, kedi köpek gibi evcil hayvan girişi yasak, plaja şemsiye ve güneşlik dikmek yasak, su birikintileri ile sabun ve şampuan gibi kimyasal içeriklerin kaplumbağalara zarar vereceği düşünülerek plajın hiçbir yerine duş konulmamış.

Mayıs ve Ekim ayları arasında kaplumbağaların yumurtlama dönemi olması nedeniyle plaj, sabah saat 08.00 ile akşam saat 20.00 arasında hizmet veriyor. Diğer saatlerde giriş yasak. Dünya’nı en iyi korunan kumsallarından birisi olan İztuzu Plajı’nın batısına; Dalyan’dan ve Ekincik’ten tekneyle, Marmaris’ten de günübirlik gezi tekneleriyle geliniyor, araçla gidilemiyor. Araçla plajın sadece doğu kesimine gidiliyor. Bu iki noktanın haricinde plaja ulaşım yok.

Dalyan’dan 12 km’lik bir araç yolculuğu ile plajın batısına giderken yol üzerinde Sülüngür Gölü, Gökbel Köyü ve Şahin Tepesi diğer bir adıyla Gökbel Dağı var. Bu üç noktayı da gezi planına dahil etmekte fayda var.

Sülüngür Gölü ve Gökbel Köyü

Sülüngür Gölü, İztuzu kumsalı ile denizden ayrılmış. Sesiz, sakin ve dingin bir ortam sunuyor. İztuzu Plajına giden yol üzerinde oturma bankları mevcut. Etrafında birkaç yeme içme yerleri de var. Zaman yetersizliğinden ben yapamadım ama gün batımı ve gün doğumunu deneyimlemek müthiş olur kanaatindeyim. Özellikle de sabahın erken saatinde… Sabahın erken saatinde göle dağın yansıması da iyi bir görüntü vereceğini düşünüyorum. Çöpleri bazılarının yaptığı gibi sağa sola bırakmamak gerek…

Sülüngür Gölü

Sülüngür Gölü

Gölü geçtikten hemen sonra İztuzu Plajına 4 km kala Gökbel Köyü Başlıyor. Küçük ve yeşiller içerisinde şirin bir köy. Köyün ortasındaki kavşaktan sola giden yol Sarıgerme’ye gidiyor. İleriye doğru devam edildiğinde köy sakinlerinin ailecek işlettiğini tahmin ettiğim salaş restoran ve kafeler var. Genelde her türden gözleme ve ızgara ağırlıklı menüye sahipler. Oturup bir mola vermek değişik bir deneyim olabilir.

İztuzu Plajı’nın doğusundan hemen yükselen ve bölgeye de hâkim, oldukça yüksek bir tepe var. Kimine göre Şahin Tepesi, kimine göre de Gökbel Dağı. Google haritalarda ise “İztuzu View Point” diye geçiyor. Üzerinde de anten vs var. Buradan muhteşem bir günbatımı yaşanması şiddetle tavsiye edilir.

İztuzu View Point

Google Maps’te “İztuzu View Point” diye yazdığı için bu ismi yazdım. Yukarıda da bahsettiğim gibi tepenin değişik adları var. Gökbel’den İztuzu’na devam ederken salaş restoran ve kafeleri geçtikten sonra sola bir yol ayırımı var, Şahin Tepesi Restoran, teras, sunset vb. levhalar var, buradan sola sapınca bu yoldan tepeye ulaşılıyor.

Söz konusu tepede, inanılmaz muhteşem bir manzara var. İztuzu, Dalyan, İrili ufaklı göller, Köyceğiz ve Köyceğiz Gölü, Labirentleri andıran su kanalları, Ekincik Koyu ve Akdeniz, sanki ayaklarının altında ve adeta kuşbakışı gibi bir görüntü mevcut. Marmaris tarafındaki dağların üzerinden güneşin batışı ve gün batımının Dalyan Deltasının üzerinde oluşturduğu kızıllık bir masal gibi.

İztuzu View Point'ten Dalayan Deltası ve İztuzu Plajı'nın Görünümü

İztuzu View Point’ten Dalayan Deltası ve İztuzu Plajı’nın Görünümü

Ancak biraz zahmetli bir yolculukla buraya ulaşılıyor. Gökbel – İztuzu yolundan saptıktan sonra ortalama 3 km kadar dolambaçlı nispeten iyi sayılabilecek yollardan ilerlemenin ardından tekrar bir yol ayırımına geliniyor. Buradan sağ tarafa bozuk ve toprak olan yola, antenlerin olduğu tepe istikametine giriliyor.

Aracına ve kendine güvenenlerin bu bozuk yolda ortalama 1,5 km daha ilerlemesi gerekiyor. İkinci bir seçenek ise araçla gidilebildiği kadar gidip sonra aracı park edip yürümek. Gözetleme noktası, antenlerin olduğu tepeye varmadan sağ taraftaki düzlüğün devamında.

Gözetleme noktasına sapmadan devam edildiğinde ise Gökbel Mahallesine ulaşılıyor. Burada da Kargıcak Koyu ve daha ileride Mergenli üzerinden gidilen Aşı Koyu mevcut. Zaman olmadığı için gitmedim. Biraz sapa ve tahminime göre de zahmetli yolları var. Böyle olduğu için ve ulaşım zor olduğu içinde muhtemelen oldukça bakir kalmış yerlerdir diye düşünüyorum.

Biz tekrar dönelim Dalyan Merkeze yakın yerleri gezmeye. Dalyan’ın hemen batısındaki kayalıklarda kanalın kenarından kayalara oyulmuş Kaunos Kaya Mezarlıkları var. Aynı zamanda Kaunos Kral Mezarları diye de adlandırılan bu mezarlar, Kaunos Antik Kentinin de bir parçası.

Kaunos Antik Kenti

Karialılar tarafından MÖ 6. yüzyılda kurulduğu söylenen Kaunos, dönemin önemli liman kentlerinden birisiymiş. İkiz kardeşi Byblis ile yaşadığı aşk yüzünden Antik Milet Şehri’ni terk eden dönemin efsane krallarından Kaunos tarafından kurulmuş.

İkizinin intihar etmesi üzerine çok acı çeken kral, kendini, ismini verdiği Kaunos kentine adamış. Liman ticaretiyle zenginleşen şehir, tuz, incir ve zeytin yağı üretimi ile iyice ünlenmiş. Sonraki yıllarda da önce Yunanlıların, ardından Romalıların hegemonyasına girmiş. Bir dönemde de Likyalılarla içli dışlı olmuş.

Kaunos Antik Kenti

Kaunos Antik Kenti

Dalyan Deltası’nın, Dalyan Çayının taşıdığı alüvyon topraklarla dolması sonucunda zamanla liman da dolmaya başlayarak MS. 1. yüzyılda İztuzu’nun liman özelliği yok olmuş. Kaunos kenti de böylece önemini yitirip tarih sahnesinden silinmiş. Günümüze ise kalıntıları kalmış.

Kaunos Antik Kenti’ne Dalyan’dan gelmek için önce Kaunos Kral Mezarları’nın olduğu bölgeye tekneyle gelmek gerekiyor. Söz konusu mezarları gördükten sonra 2 km’lik bir yürüyüşle buraya ulaşılabilir. Az yürümek isteyenler ise Antik Kente en yakın yerde tekneden inip 1 km’lik bir yürüyüşle de ulaşabilir.

Dalyan’da konaklayıp yürümek istemeyenler ise Köyceğiz Gölün’ün etrafını dolaşarak, Köyceğiz üzerinden 62 km’lik bir araç yolculuğu ile ulaşabilir. Bu yolculuğa Köyceğiz Gölü, Köyceğiz, Sultaniye Kaplıcaları Çamur Banyosu ve Ekincik Koyu gezisi de ilave edilebilir.

Kaunos Kral Mezarları

Kaunos Antik Kenti’nin 2 km kuzeydoğusunda ve Dalyan’ın hemen batısında kanalın kenarındaki kayalıklarda yer alan Kaunos Kral Mezarları, Dalyan’ın hemen hemen her tarafından gözüküyor.

Kral Kaya Mezarları

Kral Kaya Mezarları

Antik kentin şaheserleri olarak anılan söz konusu mezarlar, dev kaya bloğunun duvarı oyulmasıyla yapılmış. İrili ufaklı toplam 6 anıt mezardan oluşan Kral Mezarları Kanal üzerinden tekneyle de ziyaret edilebilir.

Dalyan Gezilecek Yerler (Çevresi)

Buraya kadar anlatılanların dışında Dalyan’ın yakın çevresinde de gezip görülecek birçok yer ve etkinlik var. Dalyan merkezli acenteler vasıtasıyla ve günübirlik olarak; tekneyle Sultaniye Kaplıcaları ve Köyceğiz Göl Turu, tekneyle Ekincik turu, Jeep Safari Turu, Dalaman Çayı’nda rafting, Göcek 12 adalar tekne turu, Careta caretta izleme turu yapılabilir. Söz konusu acentelerde başka etkinliklerde olabilir, sormak lazım.

Dalyan Gezilecek Yerler (Yakın Yerler)

Dalyan, Türkiye’nin gözde turizm ve tatil beldelerine de oldukça yakın. Söz konusu yerlere özel araçla ya da araç kiralayarak ya da beldeler arasında çalışan minibüs ve toplu taşıma araçlarıyla gidilebilir.

Bunlardan bazıları; Dalyan’a 23 km mesafedeki Köyceğiz, 42 km mesafedeki Göcek, 60 km mesafedeki Fethiye, 60 km mesafedeki Akyaka, 83 km mesafedeki Marmaris’tir.

Cevapla