ad itemscope itemtype="http://schema.org/WebSite"> Van Gölü Çevresinde Gezilecek Yerler | Gezi Bilgileri

Van Gölü Çevresinde Gezilecek Yerler

Van Gölü ’nün çevresinde yapılacak bir Van Gölü turu için gezilecek birçok yer var. Bu yazımız, yapılacak bir Van Gölü Turu için Van Gölü çevresinde gezilecek yerler hakkındaki bilgileri içermektedir. Ayrınca bu yazımızın bağlantılı olduğu diğer yazılarımızla da; Van Gölü nerede, Van Gölü tarihi, Van Gölü şekli, Van Gölü oluşumu, Van Gölünde hava durumu, Van Gölü bilgileri ve benzeri soruların cevabını da kapsamaktadır. Söz konusu soruların cevabı, kapsamlı olarak aşağıda linkini verdiğimiz yazımızda yer almaktadır. Bahse konu yazımıza aşağıdaki linki tıklayarak ulaşabilirsiniz.

  • Van Gölü Hakkında Bilgi ve Van Gölü’nün Oluşumu için tıklayınız…

Bu çok kısa giriş bilgilerini verdikten sonra Van Gölü Çevresinde Gezilecek Yerler hakkında detaylı bilgileri vermeye başlayabiliriz.

Van Gölü Çevresinde Gezilecek Yerler

Van Gölü’nün kuzeyinde ve doğusunda Erçiş, Muradiye Şelalesi ve Van; Van Gölünün Güneyinde ve batısında ise Edremit, Gevaş, Akdamar  Adası ve Kilisesi, Bitlis (Tatvan, Nemrut Dağı ve Nemrut Krater Gölü, Ahlat, Adilcevaz) gezilecek yerlerin başında yer alıyor..

1. Van

Van Gölü çevresinde gezilecek yerler listesinde en önemli yer, Van ilimiz. Van Gölü havzasında kurulmuş olan bir çok medeniyete başkentlik yapmış olan Van ili ve çevresinde görülmeye değer bir çok yer var.

Van’ın Van Kalesinden Görünümü

Bunların en önemlileri;Van Kalesi/Tuşba Kalesi, Hüsrev Paşa Cami, Van Arkeoloji Müzesi, Van Kedi Evi, Yedi Kiliseler, Çavuştepe Urartu Kalesi, Erçelek Gölü, Hoşap Kalesi, Gürpınar Peri bacaları, Doğubayazıt İshak Paşa Sarayı’dır. Söz konusu yerler hakkında daha geniş kapsamlı bilgiler ve Van Gezi Rehberi   aşağıda linkini verdiğimiz yazılarımızda yer almaktadır. Bahse konu yazılarımıza aşağıdaki linkleri tıklayarak ulaşabilirsiniz.

2. Bitlis

Bitlis, Van Gölü kıyısında bulunan Tatvan ilçesinin 40 km güney batısında yer alıyor. Bitlis derin bir vadide kurulu küçücük bir il. Adını Büyük İskender’in bir komutanı olan “bad lis”den aldığı rivayet ediliyor. M.Ö. 4.yüzyılda doğuya sefere devam eden İskender’in bu komutanı bu stratejik noktada bir kale inşa ettiği ve ilk yerleşimin bu şekilde kurulduğu söyleniyor.

Bitlis kenti zamanla kurulu olduğu dar vadiye sığamadığı için yukarıya doğru gelişme göstermiş. Çoğu resmi bina ve üniversiteler, toplu konut alanları Güroymak-Bitlis yolu üzerinde inşa edilmiş.

El Aman Kervansarayı, İslâhiye Medresesi, Tatvan, Nemrut Dağı ve Nemrut Krater Gölü, Ahlat ve Adilcevaz gezilip görülecek yerlerin başında geliyor.

Söz konusu yerler hakkında daha geniş ve kapsamlı bilgiler, aşağıda linkini verdiğimiz yazılarımızda yer almaktadır. Bahse konu yazılarımıza aşağıdaki linkleri tıklayarak ulaşabilirsiniz.

3. Ayanis Kalesine

Ayanis Kalesi, Van’ın 35 km kuzeybatısında bulunan Ayanis Köyü’ndeki bir tepe üzerine M.Ö. 645-643 yılları arasında Urartular tarafından kurulmuş. Tepe ve de kale, Van Gölü’nden 250 m yükseklikte ve Ayanis Köyü’nün hemen kuzeybatısında yer alıyor.

Kazı çalışmaları halen devam eden Ayanis Kalesi’nde bugüne kadar yapılan çalışmalarda; sur duvarları, salon, tapınak, birbirine bağlantılı küplerin yer aldığı çok sayıda depo binası ve benzeri yaşam alanları ortaya çıkarılmıştır. Bu buluntuların, Urartuların son zamanlarıyla ilgili aydınlatıcı bilgiler içermesi açısından önemli olduğu söyleniyor.

4. Muradiye Şelalesi

Muradiye Şelalesi, Van’ın Muradiye ilçesine bağlı Karahan Köyü yakınlarında Muradiye Çayı üzerinde bulunuyor. Yüksekliğinin 20 m civarında olduğu tahmin edilen şelalenin ismini, IV. Murat’tan aldığı söyleniyor.

Van Gölü’ne akan en büyük dere olan Muradiye çayı, kuzeydeki Çaldıran düzlüklerinde ve yüksek ovalardan doğuyor. Adeta bir kanyon oluştururcasına kızıl bazalt kayalar arasından akıyor. Muradiye Şelalesi de söz konusu kayalardan birisinde oluşuyor. İlkbaharda oldukça güçlü olan şelale, kayalardan aşağıya iki üç parça halinde olağanüstü bir gürültü ve coşkuyla akıyor. İlkbahara göre yazın sular azaldığından bu kadar ihtişamlı bir görüntü oluşturmayan şelale, kışın donuyor. Ayrıca şelalenin donmuş görüntüsünün de muhteşem olduğu söyleniyor.

Muradiye Şelalesi

Muradiye Şelalesi

Şelaleyi tam karşıdan gören çok güzel manzaraya sahip restoranlar da var. Daha önceleri her daim alkol olan bu mekanlarda; son zamanlardaki bölgeye hâkim siyasi partinin ve dini hassasiyeti yüksek seçmenlerinin iş birliği sonucu alkol yasaklanmış.

Muradiye deresi “inci kefallerinin “de yumurtlamak için en çok kullandıkları derelerden birisi. Her yıl, Van Gölü’nün sodalı sularından, derelerdeki tatlı sulara yaptıkları göçte, inci kefallerinin Muradiye deresinde vardıkları son nokta da şelalenin bulunduğu bu nokta.

5. Şeytan Köprüsü

Şeytan Köprüsü, Muradiye Şelalesinin hemen yanı başında ve Bendi Mahi Çayı üzerinde yer alıyor. Söz konusu çayın batısında yer alan köylere ulaşımı sağlamak maksadıyla 19.yüzyılda yapılmış olan köprü, 17 metre yüksekliğinde ve 3 metre genişliğinde inşa edilmiş. Söylentiye göre yöredeki bir düğün alayının köprüyü geçerken, köprünün dar olmasından dolayı tüm düğün alayının köprüden düşerek hayatını kaybetmesinden dolayı adına Şeytan Köprüsü denmiş.

Halat ve çelik iplerle yapılmış olan asma bir köprü olan Şeytan Köprüsü, oldukça fantastik. Karşıdan karşıya geçerken her adım atışta sallanıyor. Şeytan Köprüsünün ve derenin bir kıskaca girdiği yer var. Burada da muazzam bir şelale düşüşü var. Doğal bir kaya engelinin olduğu bu alan, inci kefallerinin göçünün son noktası. Kayadan daha yukarılara gidemiyorlar.

6. İnci Kefallerin Kutsal Yolculuğu

Dünyada sadece Van Gölü’nün tuzlu ve sodalı suyunda yaşayan tek balık türü olan İnci Kefali ilkbaharda kutsal bir yolculuğa çıkıyor. Her yıl mayıs ayının ortalarında, inci kefalleri, yumurtalarını tatlı suya bırakmak üzere, Van Gölü’nün sodalı suyundan tatlı suların bulunduğu derelerin yukarısına doğru göçe başlıyorlar.

Akıntının tersine doğru göç eden yüzlerce balık önlerine çıkan engelleri zıplayarak geçmeye çalışıyor. Bunu başardıktan sonra yumurtalarını tatlı suya bırakıyorlar. İnci kefallerinin insanı düşünmeye sevk eden kutsal göçünü izlemek için tıklayınız…

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi ve Doğa Gözcüleri Derneği, Erciş Belediyesiyle beraber her yıl bu kutsal göçe dikkat çekmek için İnci Kefali Göçü Kültür ve Sanat Festivali düzenliyorlar.

İnci kefalleri bu göçlerini, daha çok; Muradiye Deresi ile Muradiye’den Erciş’e giderken, Erciş’e varmadan önceki bir yerde buluna Deli Çay’a doğru yapıyorlar. Deli Çay’ın yukarısına doğru göç eden balıkların, balık bendi diye bilinen mini şelaleyi uçar gibi geçmeye çalışmalarını izlemek hafızalara çok güzel görüntüler edindiriyor ve de insanı düşündürüyor. Bu olağanüstü durum karşısında balıkların üremek için verdikleri bu kutsal mücadeleden ister istemez etkileniyorsunuz.

7. Erciş

Ercişliler, kendilerine “Vanlı” değil “Ercişli” derler. Eski bir yerleşim yeri olan Erciş, şimdi gölün içinde ve kıyısında olan bir yerde kuruluymuş. Gölün rutin yükselmeleri ve özellikle de 1800’li yıllardaki büyük hareketliliği, kentin daha yukarılara o zamanlar varoş köyü olan bir noktaya yani şimdiki yerine taşımışlar.

Bazı Ercişliler kendilerini Van’dan ayrı tutarlar. Orta çağlarda bu civarda küçük beylikler kurmuş olan Karakoyunluların soyundan geldiklerine inanırlar. Erciş’e yöre halkı yeşil Erciş diye de adlandırıyor. Gezip görülmesi gereken pek bir yer yok. Yol üzeri olduğu için şöyle bir dolaşmakta fayda var.

Van Gölü Güneyi’nde Gezilecek Yerler

Van Gölü’nün güney kıyıları diğer kıyılardan çok faklı. Bu bölge Kavuşşahap Dağları’nın eteklerinde yer alıyor. Yüksek dağların etekleri olduğu için yemyeşil meşe ormanları ile kaplı ve hatta yer yer de ardıçlar bile var. Gölün iklimi yumuşatan deniz özelliği ve kıyı kesimin hemen yanı başında yükselen dağ zirvelerinin uzun süre karlı olması sonucunda her daim bölgede su olması buraya değişik bir bitki örtüsü vermiş.

Bu bölgede, çok sayıda minik minik derin vadileri ve keskin yükseklikte tepeler var. Bu oluşumdan dolayı da çok sayıda büyüklü küçüklü koylar ve göle doğru uzanan yarımadalar mevcut. Çok fazla düzlük olmadığı için bu yörenin halkı daha çok dere ağızlarında mevcut inci kefali avcılığı ya da küçükbaş hayvancılığı yapıyor. Van’dan güneybatıya doğru gidilince; Edremit ve Gevaş, gölün içerisinde yer alan Akdamar Adası ve Kilisesi gezip görülecek başlıca yerler arasında.

8. Edremit

Edremit, Van’ın 30 km güney batısında, Gevaş ile Van arasında yer alıyor. Daha önce Van’ın bağımsız bir ilçesi konumundaymış. Günümüzde ise Van’ın merkez ilçesi yapılmış.

Edremit

Edremit

Yazın yüzüp eğlenilebilecek güzellikte sahilleri ve manzarası olan güzel bir yer. Sahilde, göl ve Süphan Dağ’ı manzaralı birçok plaj, park, otel, motel, pansiyon ve restoranlar var.

9. Gevaş

Gevaş, Van’ın 90 km güneybatısında Van Gölü sahilinde yer almaktadır. Gevaş ilçesi, Yılmaz Erdoğan’ın vizontele filminin de platosudur. Bu filmin bu küçük ilçenin tüm talihini değiştirdiği ve olumlu yönde çok katkı sağladığı söyleniyor. Akdamar Adası’na giden tekneler buradan kalkıyor. Sahilde kahvaltı yapılacak ve yöresel yemeklerin yenebileceği restoranlar mevcut.

Van Gölü Güneyinde Gezilecek Yerler; Gevaş Sahil

Van Gölü Güneyinde Gezilecek Yerler; Gevaş Sahil

10. Akdamar Adası ve Kilisesi

Van Gölü’nün en büyük ikinci adası olan Akdamar Adası, Van’ın Gevaş ilçesi sınırları içerisinde bulunuyor. Adaya Gürpınar ilçesinden kalkan feribotlarla 30 dk’lık bir göl yolculuğunun sonucunda ulaşılabiliyor. Adaya giriş ücretli, müze kart ile ücretsiz girilebiliyor. Ağtamar ve Ahtamar adıyla da anılan söz konusu ada, eşsiz manzarasıyla ve kilisesiyle ön plana çıkıyor.

Adada bulunan Akdamar Kilisesi, Ermeni Vaspurakan Krallığı döneminde ve 915-921 yılları arasında, Kral Gagik tarafından, mimar Manuel’e yaptırılmış. Ermeni orta çağının en müthiş eseri olduğu söylenen Akdamar Kilisesi’nin yapımında, kızıl andezit taşı kullanılmış. Söz konusu kilise, özellikle dış cephe süslemeleri ve rölyef kabartmaları ile benzersiz olduğu gözüküyor. Kilisenin üzerinde bulunan bu kabartma sahneleri görülmeye değer.

Van Gölü Akdamar Adası ve Kilisesi

Van Gölü Akdamar Adası ve Kilisesi

Söz konusu kabartmalarda bulunan sahneler ve sahnelerde anlatılmak istenen hikayeler, konusunu Tevrat ve İncil’den alıyormuş. Bu eski ahit hikayeleri, sırasıyla; Âdem ve Havva, yasak meyve, Yunus peygamberin suya atılması ve kurtulması, David ve Goliat’ın dövüşü, Meryem ana ve İsa ve benzeri türden. Kutsal kitaptan öyküler ile dolu olan bu kabartmalara, okuma yazma bilmeyen bir Hıristiyan bile baktığında her şeyi rahatlıkla anlayabiliyormuş.

Van ve Van Gölü Çevresinde Gezilecek Yerler

Van ve Van Gölü Çevresinde Gezilecek Yerler

***

Van Gölü Çevresinde gezilecek yerler yazımızda yer almayan ancak bu yazı ile ilgili olacağını düşündüğümüz; Van Nerededir, Van Hakkında Bilinmesi Gerekenler, Van’ın Tarihi, Van’a Nasıl Gidilir, Van’da Hava Durumu ve Van’a Ne zaman Gidilir, Van’da Nerede Kalınır, Van’da Ne Yenir, Van Mutfağı, Van’da Ne Yapılır, Van Gece Hayatı, Van Festivalleri, Van’dan Ne alınır ve benzeri tüm sorular hakkında detaylı bilgiler aşağıda linkini verdiğimiz yazıda yer almaktadır. Söz konusu yazıya linki tıklayarak ulaşabilirsiniz.

***

Van’ın tarihi ve Van’ı kendilerine başkent yapmış olan Urartu Krallığı hakkında kapsamlı bilgiler aşağıda linklerini verdiğimiz yazılarımızda yer almaktadır. Söz konusu yazılara linkleri tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Cevapla