ad itemscope itemtype="http://schema.org/WebSite"> Sinop Gezi Programı ve İki Günlük Gezi Rotası | Gezi Bilgileri

Sinop Gezi Programı ve İki Günlük Gezi Rotası

Sinop Gezi Programı ve gezi rotası, gezi öncesi yapılan tatil programı planlama çalışmaları ve tatil rotası hazırlıkları sonucunda ana hatları ile ortaya çıkmıştır. Hazırlık çalışmaları bittikten sonra da öğrenilen yeni bilgiler çerçevesinde gerekli tatil programı ve tatil rotası güncellemeleri ve değişiklikleri yapılmıştır. Ayrıca gezi esnasında, zamanın yetmemesi ya da zaman tasarrufu ve benzeri nedenlerle planlı rotadan bazı yerler çıkarılıp bazı yerler de eklenmiştir.

Örnek teşkil edebilecek olan, 19-21 Mayıs 2018 tarihli Sinop gezisinin; Sinop Gezi Programı ve iki günlük gezi rotası, ana hatlarıyla aşağıda yazıldığı gibi gerçekleşmiştir.

1. Gün, Sinop Gezi Programı ve Gezi Rotası

19 Mayıs 2018 Cumartesi; İstanbul > Sinop

Saat 05.30’a kadar Check in ve bagaj işlemlerinin, güvenlik kontrollerinin yaptırılması ve aynı saatte biniş kapısında hazır olacak şekilde İstanbul S. Gökçen Havaalanındaki uçuş işlemlerinin tamamlanması.

Saat: 06.20’de İstanbul S. Gökçen Hava Limanı’nından Pegasus uçağı ile Sinop Hava Limanına uçuşun gerçekleşmesi. Bir saat 10 dk. lık uçuşa ve geceden eksik kalan uykuların uçakta tamamlanmasına müteakip saat: 07.30’da Sinop Havalimanı’na varılması.

Sinop Havaalanındaki bagaj işlemlerinin ardından, 7 km. mesafede olan Sinop şehir merkezine gidilmesi ve otele eşyaların yerleştirilmesi.

1. Gün, Sinop Gezi Programı

1. Gün, Sinop Gezi Programı

Öğlenden Önce Sinop Gezilecek Yerler;

Otelde ya da sahil bölgesinde bir restoran ya da kafede yapılacak güzel bir sabah kahvaltısının ardından şehir turuna başlanması.

Şehir merkezindeki gezilecek yerler birbirine oldukça yakın ve yürüyüş mesafesinde. Sinop’ta mutlaka gezilmesi gereken yerler ile gezip görmeye değer diğer yerlerin yürüyerek gezilmesi.

Geziye, girişi Sakarya caddesinden olan Tarihi Sinop Cezaevini ve hemen yanı başında bulunan tarihi Sinop Kalesi’nin kalıntıları ile Diyojen Heykelini gezip görerek ilk duraktan başlanması.

Ardından yine Sakarya Caddesinde, cezaevi girişine 400 m mesafede yer alan ve 1214 yılında yapılan Alaeddin Cami’nin ziyaret edilmesi.

Hemen bu bölgede gezilecek bir diğer yer olan Pervane Medresesi. Söz konusu medrese; Sinop’un Trabzon Rum Pontus Devletinden alınması anısına yapılmış. Burada el işi hediyelik eşya satılan dükkanlar da var. Yine burada Kahveci Baba diye adlandırılan yerde birer kahve içilmesi.

Kahve molasının ardından, 350 metre mesafede bulunan Sakarya Caddesi ile Atatürk Caddesi’nin kesiştiği yerdeki Hükümet Meydanına doğru etrafı seyrederek gidilmesi.

Şehir turunun bu üçüncü bölgesinde Arkeoloji Müzesi, Etnografya Müzesi ve Arkeoloji Müzesinin yanındaki Şehitler Abidesi, gezip görebilecek yerler arasında.

Bu bölgenin yakınında bulunan Balatlar Kilise kazılarını da gördükten sonra sahile doğru kısa bir yürüyüş ve sahildeki aşıklar parkının, sahilin, limanın şöyle bir kolaçan edilmesi.

Aşıklar Parkı ve liman bölgesi şehir merkezindeki gezinin son noktaları.

Öğlenden Sonra Sinop Gezilecek Yerler;

Aşıklar Parkının hemen yanı başında bulunan, Teyzenin Yeri Mantı Salonunda, Sinopluların içi etli hamur dedikleri çeşit çeşit mantılarından ayrı ayrı tadılması. Önce sarmısaklı ve yoğurtlu sonra da cevizli mantı yemek, Sinop’ta adettenmiş. Küçük piramitlere benzeyen kulak mantısı da oldukça lezzetliymiş. Ama garsonların önerilerini dikkate almakta fayda var.

Mantının üzerine sahilden 2,5 km yürüyüş ya da zamandan kazanmak için araçla da gidebilir. Gidilecek yer Sinop Paşa Tabyaları ve Karakum Plajları bölgesi. Bu iki noktayı da gördükten sonra araçla yarımadanın etrafında bir tur attıktan sonra, Şahin Tepesi’ne çıkıp buradan gün batımının ve şehrin, denizin izlenmesi.

Akşamleyin günü batırdıktan sonra Liman bölgesindeki Okyanus Balık evinde güzel bir balık ziyafeti. İskorpit diye bilinen çarpan balıktan yapılan balık tava, Karadeniz’e özgü bir balık olan iksire ızgara, mevsiminde yakalanmış hamsi, mezgit, palamut ve istavrit Sinop Mutfağına özgü özel lezzetlermiş. Sipariş esnasında garsonların önerilerini dikkate almakta fayda var.

Balık ziyafetinden sonra barlar sokağında canlı müzik yapan bir yere de şöyle bir baktıktan sonra, ilk günkü şehir ve şehir merkezi gezisi tamamlanmış oluyor.

Bu arada çok fazla da gecikmeden uykuya çekilmekte büyük bir fayda var. İkinci günde de şehir dışında ve Sinop civarında yüklü bir gezi programı var.

2. Gün, Sinop Gezi Programı ve Gezi Rotası

20 Mayıs 2018 Pazar; Sinop > Hamsilos Fiyordu > İnceburun Feneri > Erfelek Tatlıca Şelaleleri > İnaltı Mağarası > Ayancık > Sinop

2. Gün, Sinop Gezi Programı

2. Gün, Sinop Gezi Programı

Oteldeki kahvaltının ardından Sinop’un dışında ve yakın çevresinde bulunana gezilecek ve görülecek yerlerin gezmeye başlanması. Bugünkü gezi kiralanacak bir araçla yapılması programın yetişmesi açısından önemli. Gezinin ilk durağı, Sinop şehir merkezinin 14 km kuzey batı sahilinde yer alan, Hamsilos Fiyordu ve Akliman bölgesi. Bu bölge Sinopluların en sevdiği yerler arasında.

Hamsilos Fiyordu gezisinin ardından, 10 km daha kuzeybatıya doğru yol alarak; Türkiye’nin en kuzey noktasını teşkil eden İnceburun Feneri’nin görülmesi.

İnceburun’da yapılacak inceleme, gezi ve fotoğraf çekimlerinden sonra bugünkü gezinin üçüncü noktası olan, İnceburun ’un 60 km güneybatısında yer alan Erfelek Tatlıca Şelaleri ’ne doğru yola çıkılması.

Erfelek yolu üzerinde ve İnceburun yakınında bulunan Sarıkum, Sarıkum Gölet’i, Sarıkum Plajı ve Bektaşağa Göleti de görülebilecek yerler arasında.

İnceburun-Erfelek Tatlıca Şelaleri arasında 1,5 saat sürecek olan yolculuğun ardından, dört tanesi büyük olmak üzere irili ufaklı toplam 28 adet şelalenin gezilmeye başlanması.

Şelale gezisi esnasında, şelaleler bölgesindeki; bitki çeşitliliğinin gözlemlenmesi, doğanın dinginliğinin hissedilmesi, su sesleri ve kuş seslerini dinlenmesi farkındalık açısından önemli.

Erfelek Tatlıca Şelaleri gezisinin ardından yeterli zaman kalırsa, Erfelek Şelalelerinin 48 km batısında yer alan İnaltı Mağarası’nın gezip görülmesi. İnaltı Mağara gezisinden sonra da Sinop’a dönüş yolu üzerinde bulunan Ayancık ilçesinin gezilmesi. (Zaman problemi olmayanlar için Ayancık ve İnaltı Mağarasına ilave bir gün ayırmak iyi olur.)

Şayet Erfelek Şelale gezisinden sonra zaman kalmaz ise direk şelalelerden Sinop’a dönülmesi. Sinop’taki son akşam yemeği duruma göre dönüş yolu üzerinde ya da Sinop şehir merkezinde yenilebilir.

3. Gün, Sinop Gezi Programı ve Gezi Rotası

21 Mayıs 2018 Pazartesi; Sinop > İstanbul

Bugün sabah dönüş vakti. Sabahın erken saatlerinde Sinop Hava Limanı yolunun tutulması. Saat 07.00’ye kadar, Check in ve bagaj işlemlerinin, güvenlik kontrollerinin yaptırılmış olarak biniş kapısında hazır olacak şekilde Sinop Havaalanındaki uçuş işlemlerinin tamamlanması.

Havaalanındaki işlemleri yaptıktan sonra saat:07.55’de Pegasus Havayolları uçağı ile İstanbul Sabiha Gökçen Havaalanına hareket. Bir saat 15 dakikalık bir yolculuğun ardından saat: 09.10’da İstanbul’a ulaşılması.

***

Sinop ‘ta gezilecek yerler ve Sinop hakkında merak edilen tüm bilgiler ve fotoğraflar için aşağıdaki linkleri tıklayınız.

Cevapla