Kaunas Gezilecek Yerler
Kaunas Gezilecek Yerler başlıklı bu yazı, bu kent hakkında genel bilgiler ile Kaunas Gezilecek Yerler hakkında kısa ve özet bilgileri içermektedir.
Kaunas Hakkında Genel Bilgiler
Litvanya’nın Vilnüs’ten sonra ikinci en büyük şehridir, Kaunas. Eski ismi Kovno olan Kaunas şehri; Nemunas ve Neris nehirlerinin birleşme noktasında kurulan eşsiz bir konuma sahiptir.
UNESCO tarafından Avrupa Mirası unvanına layık görülen şehir, tarihi binalarını günümüze ulaştırmayı başaran nadir yerleşim yerlerinden birisidir.
Kaunas Nerede
Bu kent, Litvanya’nın güney iç kesiminde ve Polonya sınırına 110 km mesafede yer almaktadır. Ayrıca Kaunas, başkent Vilnius‘un 110 km batısında yer alıyor.
Kaunas Tarihi
Kuruluşu 1030 yılında gerçekleşen Kaunas, öncesinde bir kale olarak inşa edilmiş. 1317’de kasaba olan şehir, sık sık Cermen Şövalyeleri tarafından saldırıya uğramış. 1569 yılında Litvanya ile Polonya’nın birleşmesiyle çok önemli bir şehir haline gelmiş. Bu kent, 1812’de Napolyon’un saldırılarıyla harabeye dönmüş. 1812’de Rusya’ya geçen şehir, 1820’de bağımsızlığını elde etmiş.
1920’den 1940’a kadar bağımsız Litvanya’nın başkentliği yapan Kaunas, 2. Dünya Savaşı sırasında SSCB’ne katılmış. Bu sebeple de Litvanya’nın başkenti Vilnius olmuştur. 1990 yılında ülkenin bağımsızlığını kazanmasıyla şehir tekrar Litvanya’ya verilmiş. Yüzyıllar boyunca farklı milletlerin himayesinde kalan şehirde, sanat tarihi açısından da oldukça kıymetli eserler bulunmaktadır.
Kaunas Gezilecek Yerler
Laisvas aleja (Laisvas Bulvarı), Vilnianus Caddesi (Vilnianus Gatve), Vilnianus Gatve’nin ikiye böldüğü tarihi şehir merkezi, Dünya Savaşlarıarası Başkanları Sarayı (The Interwar years Presidential Palace), Kaunas Gezilecek Yerler Listesi’ni ilk sıralarında yer alıyor.
Kaunas Belediye Binasi (Town Hall) ve Meydanı, St. Francis Xavier Kilisesi, Vytautas Kilisesi, Xavier ve Vytautas kiliseleri arasındaki Perkunas Evi, Kaunas Castle (Kaunas Kalesi), Kaunas Gezilecek Yerler Listesi’ndeki diğer yerler.
Laisvas aleja (Laisvas Bulvarı)
Bu aleja, Kaunas’ın trafiğe kapalı yayalara açık bir caddesi. Harika bir cadde olan Laisvas aleja, restoranları, kafeleri, barları, mağazaları ve yerel işletmeleriyle bir bulvar aslında. Kendine has bir tarzı, sıra dışı bir atmosferi, anlaşılır bir düzeni ve diğer sokaklarıyla iyi bağlantıları var.
Bu caddenin, simge yapıları ve sektörleri ile gerçek anlamda bir şehir planlama örneği olduğu ifade ediliyor. Ayrıca şehrin tarihi merkezine de doğrudan bağlantısı bulunmaktadır.
Vilnianus Caddesi (Vilnianus Gatve)
Vilnianus Caddesi Kaunas’ın tarihi şehir merkezinin tam kalbinde yer alıyor. Kanuas için halihazırda çok önemli olan tarihi yapıların yanısıra çeşitli kafeler ve restoranlar bu caddede yer alıyor. Cadde Kaunas’ın en güzel ve en önemli yerlerinden birisi.
Vilnianus Caddesi’nde çok fazla dikkat çekmeyen bir tarihi yapı var, God’s Body Kilisesi diğer bir ismiyle Kaunas Corpus Christi. Barok tarzdaki God’s Body Kilisesinin 3 kulesi ve çeşitli bölümleri Sovyet döneminde imha edilmiş. Bugün geriye sadece bu güzel kilisenin ön cephesi kalmış.
Dünya Savaşlarıarası Başkanları Sarayı (The Interwar years Presidential Palace)
Dünya savaşlarında kullanılan başkanlık sarayı, Vilnianus Caddesi ile Laisvas aleja bulvarının kesiştiği bölgede yer alıyor. Bu Tarihi Başkanlık Sarayı 1846‘da neo- barok tarzında inşa edilmiş.
Günümüzde burası M. K. Ciurlionis Ulusal Sanat Muzesi‘nin bir kolu olarak kullanılıyor. The interwar Presindents Sarayı’nın önünde ise küçük bir park bulunuyor. Bu parkta Antanas Smetona gibi Litvanya tarihi için önemli devlet adamlarının heykelleri ve o döneme ait fotoğraflar mevcut.
Kaunas Belediye Binasi (Town Hall) ve Meydanı
Kaunas Belediye Binası, ilk olarak 1500’lü yıllarda yapılmış. Bu tarihi bina çeşitli dönemlerde hasar gördüğü için pek çok kez restorasyona tabi tutulmuş. Günümüzde pek çok nikah ve çeşitli resmi davetlerin burada gerçekleştirildiği söyleniyor.
Town Hall, hemen önünde yer alan 53 metrelik saat kulesiyle dikkat çekiyor. Bu kule bir kuğuyu andırdığı için “Beyaz Kuğu (The White Swan“ olarak da biliniyor.
Belediye Binası Meydanı 1500’lü yıllarda tüm Baltık Ülkelerinde olduğu gibi pazar meydanı olarak kullanılıyormuş. ”Büyük Yangından (The Great Fire) sonraki dönemlerde meydanı çevreleyen ahşap yapıların yerine ilk tuğla yapılar inşa edilmeye başlanmış. Hemen yanı başında St. Francis Xavier Kilisesi var.
St. Francis Xavier Kilisesi
Kaunas Eski Kenti’nin ünlü tapınaklarından birisi. Bu Cizvit kilisesinin Ortodokslara devredildiği ve daha sonra Katoliklere verildiği söylenmektedir.
Rathaus’a (Belediye Binası) yakın bir konumdadır. Kilisenin mütevazı bir iç dekorasyonu ve sakin bir atmosferi var. Hemen yanında nehir kenarında Vytautas Kilisesi var
Perkūnas Evi
Eski Kent bölgesinde bulunan en orijinal ve Gotik yapılardan birisi. Başlangıçta Hanseatik tüccarlar tarafından inşa edilmiş. 1440’tan 1532’ye kadar bu tüccarların ofisleri olarak hizmet vermiş. Bu gotik bina 1643’te burada bir şapel kuran Cizvitlere satılmıştır. Cizvitler ayrıca 1722’de Belediye Binası Meydanı’ndaki St. Francis Xavier Kilisesi’ni de inşa etmişler.
İlerleyen süreçte yıkılan bu ev 1800’lü yıllarda yeniden inşa edilmiş. Perkūnas Evi, bir ara Polonyalı şair Adam Mickiewicz’in gittiği bir okul ve tiyatro olarak da hizmet vermiş. 1800’lü yılların sonunda, duvarlardan birinde bir figür bulunmuş. Bu figür o dönemin romantik tarihçileri tarafından Baltık pagan gök gürültüsü ve gökyüzü tanrısı Perkūnas’ın bir idolü olarak yorumlanmış. Söz konusu figürden sonra bu tarihi bina “Perkūnas Evi” olarak yeniden adlandırılmış.
Günümüzde Perkūnas evi, tekrar Cizvitlere verilmiş. Ayrıca bu ev halen Adam Mickiewicz’in bir müzesine ev sahipliği de yapıyor. Litvanyalı tarihçi, ilahiyatçı ve çevirmen Albert Wijuk Kojałowicz bu evde doğmuş. Perkūnas Evi, 1996 yılında Litvanya Cumhuriyeti’nin Taşınmaz Kültürel Miras Alanları Siciline dahil edilmiş.
Vytautas Kilisesi
Kaunas’taki en eski tuğla binalardan biri. Bu Gotik kilise farklı yönlerden farklı farklı açılardan başka başka görünüyor.. Köprüden ve Nemunas setinden daha güzel bir görüntü veriyor. Kilisenin girişinde sel suyu seviyesi işaretleri mevcut.
Kaunas Kalesi
Arkelojik kazılar, orta çağda Kaunas Kalesinin gotik tarzda inşa edildiğini gösteriyor. Burası Numeus ve Neris Nehirlerinin arasından kalan son derece önemli bir nokta. Bu nedenle Kaunas Kalesi tarihi süreçte stratejik öneme haiz konumuyla dikkat çekmiş.
Kanuas Kalesi’nin bulunduğu bu stratejik nokta, onu yüzyıllar boyunca pek çok saldırının da odak noktası yapmış. Günümüzde kaleden geriye çok fazla bir şey kalmamış. Kale, şimdilerde özel günler ve konserler için kullanılıyor.