Torun Gezilecek Yerler
Torun Gezilecek Yerler başlıklı bu yazı, bu kent hakkında genel bilgiler ile Torun Gezilecek Yerler hakkında kısa ve özet bilgileri içermektedir.
Torun Hakkında Genel Bilgiler
Burası Pomeranya Voyvodası’na (1921-1939) başkentlik yapmış. Bu Orta Çağ şehri, Krakow ve Wroclaw gibi UNESCO Dünya Tarihi Miras Sit Alanı listesinde yer almaktadır. Torun‘da, Haziran 2014 sayımlarına göre 203.148 kişi yaşadığı söylenmektedir.
Bu tarihi kent; Güneş Sistemi’nin tarifini yapmış bilim insanı Mikolaj Kopernik’in doğum yeridir. Kopernik, 24 Mayıs 1543 yılında hayata veda etmiş. Bu bilim insanı, Katolik piskoposun danışmanıymış. Enteresan olanı boş zamanlarında matematik, astronomi ve harita bilimi ile meşgul olmuş.
Torun Nerede
Polonya’nın kuzey kesiminde Vistül Irmağı üstündedir, Torun. Polonya’nın kuzeyindeki Baltık Denizi’ne 180 km, başkent Varşova‘ya ise 206 km mesafede yer almaktadır.
Torun Tarihi
Torun ve çevresinde bilinen ilk yerleşimler M.Ö 1100 yılına kadar ulaşmaktadır. Erken Orta Çağ’da, 600’lü yıllardan 1200’lü yıllara kadar, Eski Slavların yerleşim yeri olmuş.
1231 baharında Töton Şövalyeleri, Vistül Irmağı’nı aşarak, şehre bir kale inşa etmişler. 28 Aralık 1233 yılında, Töton Şövalyeleri olan Hermann von Salza ve Hermann Balk, Torun ve Chełmno şehirlerinin kuruluş bildirgelerini imzalamışlar. 1280 yılında şehir Hansa Birliği’ne katılarak önemli Orta Çağ ticaret şehirlerinden biri haline gelmiş.
Torun Gezilecek Yerler
Torun kentini Vistül Nehri kıyısından görmek için Platform panorama of Torun, Muhtemelen 1300’lü yıllarda inşa edildiği söylenen kentin eski tahkimatının bir parçası olan Leaning Tower of Toruń, ünlü matematikçi ve gökbilimci Kopernik’in evi olduğu söylenen House of Copernicus, kırmızı tuğlalı at nalına benzeyen Torun Kalesi, sadece yayalara açık olan Szeroka Caddesi, Torun’da gezilecek başlıca yerler.
Birbirinden güzel kiliselerin ince uzun dış yüzeyi işlemeli evlerin bir başka ifadeyle gotik mimarinin en güzel örneklerinin yer aldığı Old Town, Market Square, bu meydanın önemli tarihi yapılarından Eski Belediye Binası Ratusz Staromiejsk, bu binanın bitişiğinde dikkat çeken bir başka tarihi yapı Ratusz Saat Kulesi, Torun’un meşhur zencefilli kurabiyelerinin nasıl yapıldığını anlatan Zencefilli Kurabiye Müzesi bu kentte gezilecek diğer yerler.
Panoramik Torun Manzarası ( The panaromic view of Torun )
Şayet tren ile Torun’a gelinmişse The panaromic view of Torun, tren istasyonun hemen karşısında Vistula Nehri kenarında yer alıyor. Şehir merkezine gitmeden önce Torun’nun kalbi tarihi eski şehri merkeze buradan bir bakmak iyi olabilir.
Hem Torun’un tarihi eski şehrinin yönü hem de The Panaromic view of Torun’un yönünü tren istasyonunda itibaren çok net bir şekilde işaretlendirmiş. Şehir merkezini ve The Panaromic view of Torun’u bulmak için bu yol işaretlerini takip etmek yeterli.
Torun’un panoramik görüntüsünü veren bu platforma parkların ve yeşilliklerin arasından geçerek gidiliyor. Torun gezisine 5-10 dakika kadar daha zaman ayırıp buraya gelmek ve şehri Vistula Nehri’nin bu yakasından da görmek iyi bir fikir olabilir.
Eğik Kule (Leaning Tower of Torun )
The panaromic view of Torun’dan gelip Köprünün üstünden Vistula Nehri geçildiğinde ilk dikkat çeken tarihi yapı Eğik Kule. Torunla özdeşleşen kule eski tahkimat sisteminin, surların bir parçası. Leaning Tower of Torun’un muhtemelen 1300’lü yılların ilk yarısında inşa edildiği ifade ediliyor.
Her ne kadar dikey olarak önemli ölçüde eğik olsa da bu eğikliğin açısı bulunduğunuz konuma göre değişiyor. Eğik Kule’den Torun’un merkezi olan Eski şehre doğru ilerlenince Torun ziyaretçilerini ünlü bilim insanının müze evi karşılıyor.
Kopernik’in Müzesi ( House of Copernicus )
Kopernik ile ilgili kaynaklarda, ünlü matematikçi ve gökbilimci Kopernik’in burada doğduğuna dair kesin bir kanıtın yer almadığı söyleniyor. Ancak bu müze ev Kopernik’e adanmış. Son derece etkileyici söz konusu müzenin açılış saatleri ve güncel bilet fiyatları için ziyaretten önce Kopernik Evinin Resmi Sitesine göz atmakta fayda var.
Ünlü 15. yüzyıl astronomunun iki katli evi, bugün bile inşa edilmiş olsa dönemin güzelliğini ve özelliğini koruyor ve de zarif tasarımı ile dikkat çekiyor. Evi gezmek için birtakım ahşap merdivenleri tırmanmak gerekiyor. Kopernik’in Evi bir müze olarak gerçek bir hazine olduğu belirtiliyor.
Eski Tarihi Şehir ( Old Town Market Square in Torun – Stare Miasto)
Torunun eski tarihi şehri birçok güzelliği içinde barındırıyor. Krakow ve diğer tarihi Polonya kentlerinde olduğu gibi Eski Tarihi Şehirin Pazar Meydanı (Old Town Market Square) şehrin kalbini oluşturuyor. Buranın birbirinden güzel kiliseleri, ince uzun dış yüzeyi işlemeli evleri, kısacası gotik mimarinin en güzel örnekleri kendilerini ziyaretçilere sunuyor.
Torun, Polonya’daki en önemli orta çağ şehirlerinden birisi olduğu söyleniyor. Önce Töton Şövalyelerinin kontrolü altına giren Torun, daha sonra Hansa Birliğinin ( The Hansaetic League ) yönetimine geçmiş. Hansa Birliği ticarete önem verdiği için özellikle pazar meydanlarında önemli yapılar inşa etmişler.
Şehir meydanındaki önemli tarihi yapının ise Ratusz Staromiejski yani Eski Belediye Binası olduğu söyleniyor. Belediye Binasının hemen önünde yer alan Kopernik’in bronz heykeli ise hemen dikkat çeken unsurlardan. Gün boyunca onlarca turisti ve ülkenin tarihini ögrenmek için gelmiş olan Polonyalı öğrencileri heykelin çevresinde görmek mümkün.
Ratusz Staromiejski’in sol tarafında turistlerin ilgisini çeken bir diğer şey ise 1914’te yapılmış bronz çeşme, kurbağalar ve kemancı. Efsaneye göre şehir halkı tarafından sevilmeyen bir cadı şehri kurbağaların istilasına tutmuş. Janko Muzykant adlı kemanci da kemanını çalarak kurbağaları şehirden uzaklaştırmış. Bu arada çeşmenin kenarındaki kurbağalara dokunmak da adettenmiş.
Eski Belediye Binası (Old Town Hall Torun)
Bu kırmızı tuğlalı tarihi bina, District Museum ya da Ratusz Staromiejski olarakta biliniyor. Yapımının ise 1500’lü yıllarda kadar dayandığı söyleniyor. Eski Belediye Binası, uzun yıllar belediye binası olarak kullanılmış. Şimdi ise Polonya’nın en büyük ve en eski müzelerinden biri.
Belediye Binası’nın mevcut 3 katında da günümüzde sergiler yer alıyor. Bu katların ilki olan zemin katını eski tarihlerde tüccarlar tarafından kullanılmış. Yine eski tarihlerde birinci kat ise Belediye Meclisi toplantı odaları olarak kullanılmış. Grand Hall diye bilinen ikinci ve son kat ise kraliyet ailesini eğlendirmek için kullanılmış.
Bu binanın bir de gezip görülmesi gereken dikkat çekici özelliği ile saat kulesi var. Bu kuleye çıkılmak istenirse müze bileti alırken saat kulesine de çıkılmak istendiği mutlaka bilet görevlisine söylenerek, saat kulesi için de ayrı bilet alınması gerekiyor.
Ratusz Saat Kulesi
Kulenin girişi belediye binasının ön kısmında Wieza- Kule anlamına gelen bir yazı ile işaretlenmiş. Bu küçük kapıdan girip yukarı çıkılıyor. Belediye binasının ilk katında bir görevli tarafından biletler kontrol ediliyor. Ondan sonra 40 metre yükseklikteki kulenin en üst katına çıkılıyor. Çıkmak için 175 basamaklı bir merdiveni tırmanmak gerekiyor.
Merdivenler ahşap. Yukarı çıktıkça sanki merdivenler daralmaya, basamaklar daha yüksek olmaya başlıyor gibi. Arada bir durup dinlenmek gerek. 175 basamak çıkmanın ödülü ise eşsiz bir Torun Manzarası.
Szeroka Caddesi – Ul. Szeroka
Tarihi kentin en popüler ana caddesi Ul; Szeroka. Caddede pek çok dükkan, supermarket ve alışveriş merkezi var. Araç trafiğine kapalı ve sadece yayalara açık. Cadde her daim canlı ve birbirinden güzel binalarla bezeli. Eski kenti gezerken caddeyi baştan sona gezmek, ara sokaklara da göz atmak gerekiyor.
Polonya genel olarak turistlik bir ülke değil. Torun ise Varşova ve Krakow kadar turistlik değil. Bu nedenle de bu güzel tarihi şehrin meydanı ve en işlek caddesi Ul. Szeroka bile birkaç turist dükkanı ve restoranın dışında hayatın normal akışının sürdüğü bir yer. Ama Szeroka caddesini kendini ziyaretçilerine çok sevdireceğe benziyor.
Torun Kalesi (Torun Castle)
Töton Şövalyeleri, 1246’da Torun’da Prusyalıları yendikten sonra ilk kalelerini inşa etmişler. Bu kuleyi kırmızı tuğlalı ve at nalına benzetmişler. Bu şövalyeler uzun yıllar kaleyi ve çevresindeki arazileri 1454’e kadar egemenlikleri altında tutmuşlar.
1454 yılında, kasaba halkı şövalyelere karşı isyan başlatmış. Uzun süren çalışmalardan sonra halk, şövalyeleri Torun’dan çıkartmayı başarmışlar. Torun halkı, Töton Şövalyeleri’nin şehre yeniden hakim olmaması için kaleyi tamamen tahrip etmişler.
Torun Kalesi, 1454’ten beri eski şehrin eteklerinde kalıntı olarak kalmış. Bu etkileyici kaleden geriye çok fazla bir şey kalmamış. Kalenin bir müzesi mevcut. Müzeye girip gezilebilir, kalenin surlarının çevresinde dolaşıp etraf seyredilebilir.