ad itemscope itemtype="http://schema.org/WebSite"> Tallinn Gezilecek Yerler | Gezi Bilgileri

Tallinn Gezilecek Yerler

Tallinn Gezilecek Yerler başlıklı bu yazı, bu kent hakkında genel bilgiler ile Tallinn Gezilecek Yerler hakkında kısa ve özet bilgileri içermektedir.

Tallinn Hakkında Genel Bilgiler

Bu kent bir ana liman kenti olup, Estonya’nın da başkentidir. Bu tarihi kent, aynı zamanda Estonya’nın temel finans, sanayi ve kültür merkezidir. Tallinn diğer taraftan, Avrupa Birliği içinde kişi başına en fazla şirket kurulan ve Skype, Wise, Bolt gibi birçok uluslararası firmanın temellerinin atıldığı şehirdir.

Ayrıca bu tarihi kent, bizim izlediğimiz gezi rotasındaki; Letonya’nın Riga, Litvanya’nın Vilnius ve Kaunas, Belarus’n Minsk, Polonya’nın Torun, Varşova, Krakow ve Wroclaw kentlerinin  mimari dokusunun sanki finali gibi…

Tallinn

Tallinn

Tallinn’in nüfusu 2022 itibarı ile 437.811’dir. 1918 öncesi kentin adı Reval’miş. Tallinn ismi ise, 1918 yılında Estonya bağımsızlığını kazandıktan sonra resmi olarak kabul edilmiş. Tallinn kelimesinin tam olarak nereden geldiği bilinmese de kelime kökeni olarak “Taani-linn” (Danimarkalılar’ın Kenti) veya “talu linn” (çiftçi kenti) olduğunun muhtemel olduğu söyleniyor.

2023 yılının Yeşil Avrupa Başkenti seçilmiş, Tallinn. Bu şehir ülkenin tek teknik üniversitesi olan Tallinn Teknoloji Üniversitesi’ne ev sahipliği yapmaktadır. Sosyal bilimler üzerine eğitim veren Tallinn Üniversitesi de bu şehirde yer almaktadır.

Bu şehir, Avrupa Birliği’nin IT Genel Merkezi ve NATO‘nun Siber Savunma Geliştirme Merkezine ev sahipliği yapmaktadır. Ayrıca dünyanın en iyi 10 dijital şehri arasında gösterilmektedir.

Tallinn Nerede

Estonya’nın kuzeyinde ve Baltık Denizi kıyısındadır yer alıyor, Tallinn. Finlandiya Koyu’nda bulunan bu kent, Finlandiya’nın başkenti Helsinki’nin de 80 kilometre güneyinde yer alıyor.

Tallinn'in Konumu

Tallinn’in Konumu

Helsinki dışında yakın olduğu önemli şehirler ise, 300 kilometre güneyindeki Letonya’nın başkenti Riga, 320 kilometre doğusundaki Rus şehri Sankt-Petersburg ve 380 kilometre batısındaki İsveç başkenti Stockholm’dur

Tallinn Tarihi

Tallinn, tarih boyunca birçok kez el değiştirmiş. Şehir ilk olarak Toompea Tepesi çevresine 1100’lü yıllarda kurulmuş. 1219 yılında bu kent, Danimarkalıların tarafından fethedilmiş ve “Taani Linn” yani Estonca “Danimarka kasabası” olarak isimlendirilmiş.

Uzun bir dönem, Almanlarla İsveçliler arasında sürekli el değiştirmiş. 1700’lü yıllarda Rus Çarı Petro’nun Baltık Deniz’ine bir liman açma arzusuyla bir savaş çıkarmış. Bu savaş sonunda imzalanan anlaşmayla Estonya topraklarının büyük kısmı Tallinn ile Rusya’ya katılmış. İki yüzyıl süren Rus dönemden sonra 1918 yılında Estonya bağımsızlığını ilan etmiş.

İkinci Dünya Savaşı başlangıcında yani 1940 yılında Tallinn, Estonya ile tekrar Ruslar tarafından işgal edilmiş. Sonrasında 1941-1944 yılında Almanların işgaline uğramış. Almanların İkinci Dünya Savaşı sonunda yenilmesiyle birlikte yeniden Sovyet egemenliğine girmiş. Sovyetlerin dağılmasıyla birlikte Estonya, 20 Ağustos 1991 tarihinde yeniden bağımsızlığına kavuşmuş.

Bağımsızlık için gizli veya açık mücadele diğer Baltık Ülkeleriyle birlikte yıllarca sürmüş. Meydanlarda ve festivallerde söylenen şarkılar bu mücadelenin en önemli silahı olmuş. “Şarkı Devrimi” diye adlandırılan bu silahsız protesto dönemi sonucunda Sovyetler Birliği’nden ayrılan ilk ülke Estonya olmuş.

1994 yılında Rus askerleri tamamen ülkeden çekilmiş ve Estonya böylece tüm zincirlerinden kurtulmuş. Bu mücadelelerin sonucunda 2004 yılında Avrupa Birliği’ne katılmış.

Tallinn Gezilecek Yerler

Tallinn Old Town, Belediye Binası (Town Hall) ve Meydanı, Town Hall Pharmacy, Katarina Kaik (Katarina Geçidi), Viru Gate, Kiek in de Kök Müzesi,  Ortodoks Alexander Nevski Katedrali, günümüzde Estonya Parlamento binası olan Toompea Kalesi ve Tompea Tepesi, Tompea Tepesi’ndeki Seyir Terasları, Eski Şehir Surları ve Kuleleri, eski şehir bölgesinde gezip görülecek başlıca yerler.

<yoastmark class=

 Balti Jaam (Baltic Station) Pazarı, Toompark, St. Olav’s Kilisesi, KGB Hapishanesi, Kalamaja Bölgesi, Telliskivi Creative City eski şehir bölgesinde ve çevresinde gezip görülecek diğer yerler.

Kadriorg Sarayı ve Parkı, Kumu Sanat Müzesi, Estonya Açık Hava Müzesi (Estonian Open Air Museum), Tallinn Botanik Bahçesi kent merkezi dışında gezip görülecek yerler.

Tallinn Old Town

Tallinn’da gezip görülecek yerlerin hemen hemen tamamı Old Town’da yer alıyor. Şehir aşağı ve yukarı bölüm olmak üzere iki bölümden oluşuyor. Yukarı bölümdeki Toompea Kalesi ve civarı ne kadar muhteşemse aşağı bölümde de meydanı, kiliseleri, tarih kokan sokaklarıyla o kadar etkileyici.

Aşağı bölümü şehrin yukarı bölüme bağlayan iki ana yol var. Bunlar Kısa Ayak (Lühike Jalg) ve Uzun Ayak (Pikk Jalg) diye iki ilginç isme sahip. Kısa olan dik ve merdivenli, uzun olanda eğim daha az hissediliyor.

Town Hall Meydanı (Raekoja Plats)

Old Town’un aşağı bölümünde yer alan bu meydan, 8. yüzyıldan beri şehrin en hareketli yerlerinden birisi.  Etrafını saran harika tarihi binaların çoğu günümüzde restoran, bar ya da hediyelik eşya dükkanına dönüştürülmüş. Noel pazarı ve Noel ağacı tam 1441 yılından beri bu meydanda kuruluyormuş. Festivallerinde yine burada gerçekleştiği söyleniyor.

Belediye Binası

Town Hall Meydanı’nın tam orta yerindeki devasa bina, Belediye Binasıdır. Bu tarihi bina yüksek bir kuleye sahip. 1402-1404 yıllında inşa edilen bina artık sadece konserler ve devlet başkanlarının ağırlanmasında kullanıldığı söyleniyor. Renkli toplantı salonları, işlemeli tavanları ve dekorasyonuyla dikkat çeken bu özel bina Temmuz ve Ağustos aylarında ziyarete açılıyor. Tallinn Card ile ücretsiz gezilebiliyor.

Town Hall Pharmacy

Burası, 1422’den beri açık olan tarihi bir eczane. Avrupa’nın en eski eczanelerinden biri olduğu söyleniyor. Bu eczane Town Hall Meydanı’nın köşelerinden birinde yer alıyor. 1581 yılından beri aynı aile tarafından işletilen eczane, dileyenlerin ziyaretine açık.

Town Hall Pharmacy

Town Hall Pharmacy

St. Catherine Geçidi

Duvarlar arasına gizlenmiş bu küçük pasaj şehrin en fotojenik yerlerinden biri. Vene Caddesi ile Müürivahe Caddesi’ni birbirine bağlıyor.

St. Catherine Geçidi, <yoastmark class=

Şehir surlarının yanından ilerlendiğinde pasajın küçük girişi görülebiliyor. Pasajda şu an hediyelik eşya dükkanları, galeriler ve ayrıca camdan ipeğe, seramikten şapkaya kadar birçok üretim atölyesi yer alıyor.

Viru Kapısı

Burası beyaz iki kulesiyle eski şehrin giriş kapısını oluşturuyor. Bu kulelerin çatıları kırmızı kiremitlerle kaplanmış. Girişten itibaren uzanan cadde ise, ziyaretçileri eski şehrin tarihi surlarına ve sokaklarına götürüyor.

Viru Kapısı

Viru Kapısı

Akşamları aydınlatılan bu iki kuleli kapıdan eski şehre girildiğinde sanki 21. yüzyıldan 18. yüzyıla geçiş yapılıyor gibi oluyor.

Kiek in de Kök Müzesi

Bu müze Toompea Tepesi’nde bulunan kulelerin içerisinde yer alıyor. Müze; kuleler, gizli pasaj, Maiden Kulesi ve oyma taşlar olmak üzere dört bölümünden oluşuyor. Kuleler 1470’li yıllarda yapılmış.

Kiek in de Kök Müzesi

Kiek in de Kök Müzesi

Müzede şehrin duvarlarının ve kulelerinin yüzyıllar içerisinde nasıl geliştiğini gösteren bir sergi de yer alıyor. Ayrıca bu müze, 6’ıncı katından ziyaretçilerine güzel bir şehir manzarası da sunuyor.

Alexander Nevsky Katedrali

Bu katedral, Tallinn’deki en büyük Rus Ortodoks kilisesi olduğu ifade ediliyor. Tarihi bina, soğan şekilli kubbeleriyle ünlü olduğu söyleniyor. Rusların hem dini hem politik güçlerini göstermek amacıyla yaptırdığı bina Toompea Tepesi’nin en gösterişli yapılarından biri.

Alexander Nevsky Katedrali, <yoastmark class=

St. Petersbuglu mimar Mikhail Preobrazhenski tarafından tasarlanan binanın dışı kadar içindeki mozaik ve ikonalar da görülmeye değer. Giriş ücretsiz.

Toompea Kalesi (Parlomento Binası)

Bu Kale, günümüzde Estonya Parlomentosu’na ev sahipliği yapıyor. Toompea Tepesindeki kayalıklar üzerine kurulu bu kale, bir zamanlar Alman şövalyelerini ağırlamış. Tarih boyunca birçok kez elden geçirilen bu tarihi bina son halini 13. ve 14. yüzyılda almış.

Toompea Kalesi (Parlomento Binası)

Toompea Kalesi (Parlomento Binası)

Pembe boyalı Barok tarzda yapılan bina şehrin aşağı bölümünden de görülebiliyor. Kalenin 46 metrelik Pikk Hermann Kulesinin ise sembol yerlerden birisi olduğu söyleniyor. Bir zamanlar şehre kim hükmediyorsa onun bayrağı dalgalanırmış burada. Artık her sabah Estonya bayrağı törenle çekiliyor göklere.

Seyir Terasları

Kalenin bulunduğu Toompea Tepesi’nde şehrin güzel görüntülerinin izlenebileceği manzaralı seyir terasları var. Bunlardan ilki olan Patkuli Noktası, tepenin kuzey tarafında yer alıyor. Burası şehrin kırmızı çatılı tarihi evleri, St. Olav’s Kilisesi ve liman alanı ile harika bir eski Tallinn manzarası sunuyor. İkinci bir seyir alanın olan Kohtuotsa Seyir Terası da yine Tallinn’in en güzel manzaralarını ziyaretçilerine sunuyor.

Patkuli Noktası, <yoastmark class=

Ayrıca Tallinn’de farklı şehir manzaraları için Piiskopi Seyir Terası, Lounge 24, St. Olav’s Kilisesi’nin kulesi, Tallinn Televizyon Kulesi, Town Hall’ın kulesi, St Mary’s Katedrali’nin kulesi ve Kiek in de Kök Müzesi’ni de tecrübe edilebilir.

Tallinn Eski Şehir Surları ve Kuleleri

Tallinn surları, Avrupa’nın en iyi korunmuş surlarından birisi olduğu söyleniyor. Bu surların 1,9 kilometre uzunluğunda olduğu ifade ediliyor. 20 tane savunma kulesiyle oldukça etkileyici duruyor.

Tallinn Eski Şehir Surları ve Kuleleri

Tallinn Eski Şehir Surları ve Kuleleri

Şehri gezerken bir orta çağ efekti yaratan kulelerden üçü; Nunna, Sauna ve Kuldjala ziyaret edilebiliyor. Diğerlerinin bir kısmı da müze olarak kullanılıyor. Kuleleri en iyi Patkuli Seyir Terası’ndan ve Tornide valjak meydanından izleyebiliyorsunuz.

Balti Jaam (Baltic Station) Pazarı

Modern bir Pazar yeri olan Balti Jaam’da kıyafetten taze meyveye, spor kulübünden kuaför salonuna kadar her şey var. Yeme- içme mekanları ile hem yerlilerin hem de turistlerin rağbet ettiği yerlerden biri olduğu söyleniyor.

Balti Jaam (Baltic Station) Pazarı

Balti Jaam (Baltic Station) Pazarı

Toompark

Tallinn, Avrupa’nın en yeşil şehirlerinden birisi olduğu söyleniyor. Toompark ise sanki bunun delili gibi. Toompea Kalesi’nin eteklerinde yer alan bu park kocaman göletiyle şehrin cennet köşelerinden biri. Parkın içerisindeki merdivenlerle şehrin yukarı bölümünde yer alan Patkuli Seyir Terası’na ve kaleye çıkılıp inilebiliyor.

Toompark, <yoastmark class=

Parkın merkezini oluştura göletin çevresi ağaçlarla ve çiçeklerle donatılmış. Özellikle kestane ağaçlarının ilkbahardaki çiçeklerinin olağanüstü olduğu söyleniyor. Burası bir molayı hak ediyor. Ayrıca bu parkta değişik spor alanları da mevcut. Kış aylarında burada buz pisti de kuruluyormuş.

St. Olav’s Kilisesi

St. Olav’s, Tallinn’in en büyük orta çağ kilisesi. İsmini de Norveçli Kral Olav II Haraldsson’dan almış. Geçmişi 1267 yılına kadar uzanıyor. Bu Gotik kilise şu anki haline 1500’lü yıllarda kavuşmuş. Kilisenin 159 metrelik kulesi, bir zamanlar (1549-1625) dünyanın en uzun yapısıymış.

St. Olav’s Kilisesi, <yoastmark class=

Şehrin sembollerinden biri olan kilisenin kulesine nisan-ekim ayları arasında çıkmak mümkün. Buradan şehrin panoramik görüntüsü izlenebiliyor. Bu kuleye tarihi boyunca tam 10 kere şimşek düşmüş, bunların 3’ü yangınla sonuçlanmış. Kiliseye giriş ücretsiz ancak kule için ücret ödeniyor.

KGB Hapishanesi

Burası Sovyet döneminde KGB’nin Tallinn’deki merkez üssüymüş. Mahzenlerinde binlerce Estonyalı bir zamanlar esir tutulmuş ve işkence görmüş. Ayrıca bir tane daha KGB Müzesi var. Giriş ücreti Yetişkin 5 Euro / Çocuk 4 Euro. Tallinn Card ile ücretsiz.

KGB Hapishanesi, <yoastmark class=

Kalamaja Bölgesi

Kalamaja Bölgesi Tallinn’in biraz daha farklı bir yüzü. Tarihi bölgeyle de komşu sayılır. St Olaf’s Church’un hemen batısında yer alıyor. Rahat ortamı, renkli ahşap evleri, gece hayatı ile son dönemde herkesin sevdiği bir yer haline geldiği söyleniyor. Özellikle gençler ve yaratıcı kişilerce tercih ediliyor.

Kalamaja Bölgesi, <yoastmark class=

Aslında çok önceki yıllarda eski bir balıkçı limanıymış. 1870’te tren yolunun Tallinn gelmesiyle birlikte şehir, sanayi şehrine dönüşmüş. Yeni oluşan işçi sınıfının konaklaması için bu bölgede ahşap evler inşa edilmiş. İşte bu evler günümüzde Kalamaja’nın tarihi mirasını en güzel şekilde yansıtıyor.

Renkli ahşap evler, renkli kapılarıyla gençlerin yaşam alanı halime gelmiş. Valgevase, Kalju, Kungla, Vana-Kalamaja ve Niine sokakları bu evlerin görebileceği en güzel yerler. Bu evler “Tallinn Evleri” (Tallinn Houses) olarak biliniyor.

Telliskivi Creative City

Burası ortak ilgi alanları olan insanları bir araya getirmek için hem dinlenme hem de bir iş alanı olarak planlanmış. Kalamaja Bölgesi içerisinde yer alan sanatsever bir mekan.

Telliskivi Creative City, <yoastmark class=

Burada workshop alanları, galeriler, restoranlar, kafeler, tasarım dükkanları var. Her hafta cumartesi günleri burada bir bit pazarı kuruluyor. Salı akşamları ise dans gecesi.

Kadriorg Sarayı ve Parkı

Günümüzde bir sanat müzesi olarak kullanılan bu tarihi yapı, eskiden bir saraymış. Rus Çarı Petro tarafından 1718 yılında yaptırılmış ve barok tarzında inşa edilmiş. Bina, İtalyan mimar Niccola Michetti tarafında tasarlanmış. Giriş ücretli, yetişkin 6,5 Euro / Çocuk 4,50 Euro. Tallin Card ile ücretsiz gezilebiliyor.

Kadriorg Sarayı ve Parkı, <yoastmark class=

Sarayın çevresinde ziyarete açık birkaç bina daha var. Onlar da müze olarak kullanılıyor. Sarayın bir parçası olarak düzenlenen bahçesi ise şehrin tartışmasız en güzel yerlerinden birisi. Bu bahçe yapıldığı yıldan beri halka hep açık tutulmuş. Özellikle de yaz ve ilkbahar aylarında havuzları, çiçek bahçeleri ve kuş sesleriyle harika olduğu söyleniyor.  Buraya 2011 yılında bir de Japon Bahçesi eklenmiş.

Japon Bahçesi, <yoastmark class=

Ayrıca bahçenin içerisinde Büyük Petro’nun Evi de yer alıyor. Oldukça küçük ve gösterişsiz sayılabilir. Burası da ziyarete açık yerlerden birisi. Saray inşa edilmeden önce geldiğinde kaldığı bu mütevazı tek katlı küçük ev, bir bahçıvan kulübesi kadar küçük.  İçerisinde Petro ve eşi Katerina’ya ait eşyalar sergileniyor. İlk kaldığı yer olduğundan burası “eski saray” olarak da anılıyor.

Kumu Sanat Müzesi

Bu müzede sergilenen çağdaş sanat eserleri, 18. yüzyıldan 1991 yılına uzanan dönemi kapsıyor. Müzenin Estonya’nın en geniş sanat koleksiyonlarından birine sahip olduğu söyleniyor. 2008 yılında da Avrupa’da “Yılın Müzesi” seçilmiş. Tasarımlarıyla da dikkat çeken müzede, dönemsel sergilerin yanı sıra eğitim programları da düzenliyor.

Estonya Açık Hava Müzesi (Estonian Open Air Museum)

Burası şehir merkezinin 8 km dışında yer alıyor. Açık Hava Müzesi’nde ülkenin günlük yaşamından ve mimarisinden örnekler sergileniyor. 18, 19, ve 20’nci yüzyıllarda ailelerin nasıl yaşadığını gösteren 14 sergi alanı mevcut.

Estonya Açık Hava Müzesi (Estonian Open Air Museum)

Estonya Açık Hava Müzesi (Estonian Open Air Museum)

Normal bir köyde görebileceğiniz kilise, okul, itfaiye, değirmen, lokanta ve dükkan gibi yerlerin örnekleri yapılmış. Müze yıl boyunca açık. Giriş ücreti: Yetiştkin 8 Euro / Çocuk 6 Euro. Tallinn Card ile ücretsiz.

Tallinn Botanik Bahçesi

Burası şehir merkezin 12 km dışında yer alıyor. 4500 çeşit bitki türü ile botaniğe ilgi duyanları ziyaretine bekliyor. İçerisinde muz ağacından ev çiçeklerine kadar birçok bitki çeşidi mevcut.

Tallinn Botanik Bahçesi, <yoastmark class=

Buradaki bu bitkilerin ilaç yapımında da kullanıldığı söyleniyor. Bu bahçenin her ay farklı bir temaya göre değişik düzenlemeler yapıldığı söyleniyor. Giriş ücreti: Yetişkin 5,50 Euro / Çocuk 3 Euro. Tallinn Card ile ücretsiz.

Cevapla