Fas Nerede ve Fas/Morocco Gezi Notları
Fas Nerede ve Fas Gezi Notları başlıklı bu yazı, başlığında belirtilen konular hakkında belirtilen içeriklerle birlikte, Fas gezisi ile ilgili diğer bilgilerin, bu blogta ve internetteki linkleri yer almaktadır. Fas aynı zamanda resmi adıyla Morocco olarak da bilinmektedir. Bu yazıya, ilk olarak Fas nerede sorusunun cevabı ile başlayalım.
Fas Nerede
Fas, Kıt’a olarak Kuzeybatı Afrika’da yer alıyor. Afrika’nın en kuzeybatı tarafından kuzeydoğudan başlayıp, güneybatıya doğru ince bir kara parçası şeklinde Atlas Okyanusu kıyısında uzanır. Fas nerede sorusuna, Fas’ı çevreleyen ülke ve yerlerle devam edelim. Fas’ın kuzeyinde Akdeniz, batısında Atlas Okyanusu, güneyinde ve güneydoğusunda Moritanya, doğusunda Cezayir yer alır. İspanya ile Fas arasında, Cebelitarık Boğazı, Ak Deniz ve Atlas Okyanusu bulunur. Fas nerede sorusunun cevabını daha kapsamlı olarak haritadan incelemek için tıklayınız…
Fas hakkında genel bilgi, Fas’a nasıl gidilir, Fas gezisi için ne kadar zaman gerekir ve benzeri sorular hakkında daha kapsamlı ve geniş bilgilerin yer aldığı Fas Gezi Rehberi ile Fas Gezilecek Yerler hakkından bilgiler aşağıda linklerini verdiğimiz yazılarda yer almaktadır.
- Fas Gezilecek Yerler hakkından bilgi için tıklayınız…(Yazımı devam ediyor.)
- Fas Hakkında Bilgi ve Fas Gezi Rehberi için tıklayınız…(Yazımı devam ediyor.)
Fas nerede ve Fas hakkında bu kısa giriş bilgilerden sonra, yazının asıl konusu olan Fas gezi notları bölümüne geçebiliriz.
Fas Gezi Notları
Güzel anılarla döndüğümüz 10 günlük Fas gezisini, 25 Mart-3 Nisan 2016 tarihleri arasında yaptık. Fas Gezi Rotamız, İstanbul > Kasablanka > Rabat > Meknes > Fes > Merzouga > Rissani > Tinghir Vadisi > Dades Vadisi > Quarzazate > Ait Haddad > Tichka Geçidi > Marakeş > Essaouira > Kasablanka > İstanbul şeklinde gerçekleşti.
Bu geziyi özel bir gezi grubu ile yaptık. Grup kordinatörümüzün yaptığı program dahilinde Fas’daki tüm organizasyonlarımızı merkezi Fas’ta bulunan işinde deneyimli bir yerel turizm şirketi yaptı. Yerel rehberimiz oldukça bilgili, iş bitirici ve işinin ehli bir kişiydi. Her ne istediysek hemen hemen tüm taleplerimizi karşıladı.
Geziye çıkılmadan önce her gezi öncesi yaptığımız gibi, Fas hakkında gerekli gezi kitaplarını incelendik. Fas’ın sosyal ve kültürel hayatı ile politik durumunu anlatan kitaplar okuduk. İnternetten ilgili siteleri ve blogları da incelendik. Tüm bunlar sonucunda, gezi hakkında, rehber niteliğinde edinilen bilgiler için gerekli notlar alındı. Gezi esnasında gezip görülecek yerlerin harita incelemesini de yaptık.
Çok kısa olarak Fas gezi rotası, Fas nerede ve Fas gezi notları ile ilgili bu bilgilerden sonra Fas Gezi Notları ‘na buradan itibaren gün gün yazmaya devam edebiliriz.
1’inci Gün, İstanbul > Kasablanka
25 Mart 2016 Cuma günü, Atatürk Havaalanından “air maroc” uçağı ile saat 18.25’de yola çıktık. 5 saatlik bir uçuş ile akşam 21.30’da Casablanca’ya vardık. Havaalanına inişte ilk iş olarak saat farkından dolayı saatlerimizi 2 saat geri aldık. Havaalanından otelimize transferimize müteakip otele yerleştik. Akşam yemeğimizi otelde yedikten sonra kendimizi dışarıya atıp kent sokaklarını şöyle bir turladık.
Filmlere konu olan ünlü Ricky Bar’a gidecektik ama zaman olmadığı için gidemedik. İstanbul’a dönüşümüz de bu kentten olacağı için bu etkinliğimizi dönüş günümüzün arifesine bıraktık. Yarın yapacağımız gezi için enerji toplamak maksadıyla sokaklarda çok fazla da zaman geçirmeden istirahate geçtik. Fas Nerede, Fas Gezi Notları başlıklı yazımıza Kasablanka’dan sonra Fas’ın diğer önemli üç şehrini içeren gezi n0tları ile devam edelim.
2’inci Gün; Rabat > Meknes > Fes
26 Mart 2016 Cumartesi günü, Kasablanca’daki otelimizde yaptığımız kahvaltının ardından oteli boşaltarak eşyalarımızı araca yükledik. Ardından Kasablanca’nın 294 km kuzeydoğusunda yer alan tarihi Fes kentine doğru yola çıktık. Yol üzerinde sırasıyla birçok yerler gezip gördük.
İlk olarak Atlas Okyanusu sahilini takip eden yoldan kuzeye doğru 90 km civarında ilerleyerek Rabat şehrine ulaştık. Burada Mechouar Kraliyet Sarayı, Oudaya Kashab , 5.Muhammet Türbesi ve Kale’yi gördük.
Ardından doğuya, Fas’ın içlerine doğru 150 km civarında yola devam edip, sarı şehir olarak bilinen Meknes’e ulaştık. Meknes meydanını ve kapısını görüp burada bir restoranda öğlen yemeği yedik. Yemekten sonra yola devam edip Roma İmparatorluğunun en batıdaki garnizonu olan Volubilis antik kentine gittik.
Roma Antik Kentinin ziyaretinden sonra iki gün konaklayacağımız Fes şehrine akşamleyin ulaştık. Fas’ın en muhteşem yeri olduğu söylenen bu Ortaçağ kentine vardıktan sonra otelimize yerleştik. Akşam yemeğinden sonra kendimizi hemen Fes sokaklarına bıraktık. Yorucu bir günün ardından otelimizde istirahate çekildik.
3’üncü Gün, Fes
27 Mart 2016 Pazar günü, otelimizde yaptığımız kahvaltının ardından “medina” diye adlandırılan eski Fes kentini yürüyerek gezmeye başladık. Attarin Medresesi, Molla İdris Müzesi ve Karouin Camii eski Fes’te görülecek en önemli yerler arasında.
İki insanın yan yana zor geçtiği, bu nedenle tüm malzeme ve eşyaların eşeklerle taşındığı daracık sokaklarda yürüdük. Değişik renklerde, göz alıcı, binlerce eşyaların olduğu dükkanlara girdik. Değişik işlevleri olan yüzlerce çukurun içinde deri işlemlerinin nasıl yapıldığını yerinde izledik. Keyifli bir akşam yemeğinden sonra Yeni Fes şehrindeki otelimizde istirahate çekildik. Fas Nerede, Fas Gezi Notları başlıklı yazımıza Fas’ın diğer bir iç yüzünü içeren gezi n0tları ile devam edelim.
4’üncü Gün, Fes > Merzouga
28 Mart 2016 Pazartesi günü, otelimizdeki sabah kahvaltısından sonra Fas’ın çöl bölgesini görmek üzere yola çıktık. Hurma ağaçları ile dolu vahalarda, harikulade dağ manzaralarının olduğu yerlerde, molalar verdik. Karlı zirveleri, Atlas Dağları’nı ve Atlas Dağlarındaki platoları aşıp, yaklaşık 460 km civarında yol aldıktan sonra Merzouga’ya ulaştık. Burası ünlü Sahra Çölü’nün tam başladığı yerdi. Otelimiz de çok değişik, oldukça otantik, en önemlisi de adeta çöldeki bir saray gibiydi. Otelimize yerleştikten sonra gün batımını kaçırmamak için çöle şöyle bir baktık. Akşam yemeğinin ardından biraz sohbet vesaireden sonra yarın erken kalkacağımız için otelimizde istirahate çekildik.
5’inci Gün; Rissani > Quarzazate
29 Mart 2016, Salı günü, sabah olmadan ve gece yarısını biraz geçe uykudan kalktık. Çölün soğuğundan korunmak için sıkı giyindik. Ardından Develere binip doğuya doğru küçük kum tepelerini geçerek ilerledik.
Güneşin doğuşunu daha yüksek ve bölgeye daha hakim bir tepeden izleyebilmek için çölün derinliklerine doğru yol aldık. Karanlıkta yarım saat kadar deve üstünde yol aldıktan sonra çöle hakim yüksek bir tepede günün aydınlanmasını ve gün doğumunu beklemeye başladık. Bir süre bekledik. Ardından güneş tan yerini yavaş yavaş kızartarak kendini göstermeye başladı. Gün doğumunu, sabah saatlerindeki gün ışıklarının değişimini ve çöldeki renk değişimlerini izledikten sonra tekrar otelimize dönük. Otele dönerken kimimiz yürüdü kimimizde yine deve sırtında döndü.
Oteldeki kahvaltıya müteakip eşyalarımızı araca yükleyerek, tekrar yollara düştük. Bugün gideceğimiz yer Merzouga’nın 370 km batısında Fas’ın Atlas Okyanusu tarafında yer alan Quarzazate. Bugün de dünkü gibi dağları, vadileri, kanyonları geçtik. Buralarda molalar verdik. Sarı ve kahve renklerin her tonunun hakim olduğu, vahalardaki vadileri dolduran yemyeşil hurma ağaçlarının süslediği manzaraları seyrettik.
Önce Rissani adlı bir beldeyi gördük. Sonra Tinghir Vadisine girdik. Dades Vadisi’ne girip burada bir lokantada yerel bir menüden oluşan öğlen yemeğini yedik. Bu vadinin yukarılarına aracımızla çıkıp, nehir vadisi boyunca, hep aşağıya doğru olacak şekilde iki saat civarında bir yürüyüş yaptık. Söz konusu yürüyüş esnasında birçok köyü geçip, yerel halkla iç içe zaman geçirdik. Bir köy okulunu ziyaret ettik. Yani bugün, Fas’ın bam başka bir yüzünü görme fırsatını yakaladık.
Tabi ki tüm bunlar, yerel rehberimizin ve grup liderimizin ortak ve uyumlu çalışmaları sonucunda oldu. Akşama doğru gece konaklayacağımız Quarzazate kentine ulaştık ve otelimize yerleştik. Oteldeki akşam yemeğine müteakip kentin sokaklarını keşfe çıktık. Sonra da otelimizde istirahat.
6’ıncı Gün; Quarzazate > Ait Haddad > Tichka Geçidi > Marakeş
30 Mart 2016 Çarşamba günü otelimizdeki kahvaltıya müteakip bir iki saat daha Quarzazate sokak ve caddelerinde, mahallelerinde dolaştık. Söz konusu kent çok ilginç bir şehirdi. Burası aslında Hollywood filmlerini platosu olarak kurulmuş bir kentmiş. Çok büyük film stüdyoları var, bu kentte. Birkaçına dışarıdan şöyle bir baktık.
Quarzazate’de sabah saatlerinde yaptığımız bu gezinin ardından, Fas’ın iç kesimlerinden, Atlas Okyanusuna doğru yolculuğumuza devam etti. Bugün ulaşacağımız yer, Quarzazate’nin 200 km batısında yer alan Marekeş. Tabi ki bu seyahatte, yol üzerindeki yerleri gezip görerek yaptığımız bir seyahat oldu.
Bu yolculuğumuz esnasında ilk gezip gördüğümüz yer, Ait Haddad Köyü oldu. Bu köy, çok ilginç bir yerleşim yeriydi. Sanki tarih çağlarından kalmış gibi görünüyordu. Evler ve konaklama yerleri, kerpiç/kil türü bir malzeme ile yapılmış.
Ait Haddad köyünden sonra, Fas’ın orta kesiminde, kuzeyden güneye doğru uzanan Atlas Dağlarına doğru yöneldik. Atlas Dağları’nı geçmek için ünlü Tichka Geçidi’ne öğlen gibi ulaştık. Burada bir mola verdik. Kırsal olmasına rağmen, bir sürü yerel seyyar satıcı, etrafımızı çevirdi. Yöresel hediyelik eşyalar satan bu seyyar satıcılar daha çok renga renk taşlardan satıyorlardı. Söz konusu taşlar, sanırım fosilleşmiş çeşitli bitkilerden oluşuyordu. Bazılarımız söz konusu bu taşlardan aldılar. Biz de birkaç tane, yer kaplamayacak ve ağırlık oluşturmayacak olanlarından aldık. Bu geçidin çok güzel bir manzarası vardı; yolun her iki tarafından kıvrımlar oluşturarak geçide ulaşan yollar, ovalar, karlı dağlar….
Geçitteki molamızı bitirdikten sonra bu kıvrımlı yollardan, aşağılardaki ovalara, vadilere doğru, Marakeş istikametinde yolumuza devam ettik. Marakeş kentine akşam çok da gecikmeden ulaştık. Her zaman yaptığımız gibi anında otele yerleşip, kendimizi Marakeş’in ünlü meydanına ve daracık Marakeş sokaklarına bıraktık. Yarın da enerjik olabilmek için zamanında otelimizde istirahate çekildik.
7’inci Gün, Marakeş
31 Mart 2016 Perşembe günü, bu gezimizde değişmeyen tek rutinimiz olan otelimizdeki sabah kahvaltımızı yaptık. Kahvaltıya müteakip, tüm günümüz, Marrakesh, yani “kırmızı kent” gezisine ayırmıştık, öyle de oldu. Marakeş, Fas’ın en ünlü kenti. Bu ülkeden yapılacak otantik alışverişlerin merkezi diyebiliriz, Marakeş için. Muhteşem çarşılar var, Marakeş’te. Bu kentte, olağanüstü bir zenginlik ve çeşitlilik var.
Marakeş denince akla ilk gelen yer ise Jemaa el Fna denilen meydan. Bu meydan, aynı zamanda Marakeş’in şehir meydanı. İstanbul Taksim Meydanı gibi ama işlevleri çok çok farklı. Bu tuhaflıklar meydanında, yok diye bir şey yok. Her şey var; falcılar, kınacılar, yılan oynatıcıları, meddahlar, bin türlü yiyecek standları, salyangoz satıcıları, hatta seyyar diş protezi ve gözlük satıcıları… Yani ne arasan var, söz konusu meydanda. Gündüz her türlü etkinliklerin yaşandığı meydan, hava karamaya başladığı andan itibaren tüm gece, her yerinden dumanların çıktığı, adeta bir açık hava barbekü alanına dönüşüyor.
Saadi Mezarları, Menara Bahçesi, Bahia Sarayı ve tabii ki Kapalıçarşısı, Marakeş’te gezip gördüğümüz başlıca yerler arasında. Söz konusu yerler ve Marekeş’te gezip görülecek diğer yerler hakkında bilgiler aşağıda linki verilmiş olan yazıda yer almaktadır.
- Marakeş Gezilecek Yerler hakkından bilgi için tıklayınız…(Yazımı devam ediyor.)
Akşamleyin kimimiz Fas’ın ünlü gösterisi olan Chez Ali’ye gitti, kimimiz de yerel bir eğlence sunan, Jat mahal denen yere gitti. Kimimiz de serbest takıldı. Yine her zaman yaptığımız gibi yarınki gezi için enerjik kalmak maksadıyla uyuyup istirahat etmeyi çok fazla da ihmal etmedik. Fas Nerede, Fas Gezi Notları başlıklı yazımıza Fas’ın önemli bir sahil şehri olan Essaouira gezi n0tları ile devam edelim.
8’inci Gün, Marakeş > Essaouira
1 Nisan 2016 Cuma günü, otelimizdeki sabah kahvaltısının ardından Marakeş’de alışveriş yapacakların alışverişlerinden sonra öğleye doğru tekrar yola koyulduk. Bugün gittiğimiz yer Fas’ın bambaşka bir yüzü olan Atlas Okyanusu sahilinde yer alan, Essaouira sahil kenti. Bu kente, esirler kenti de deniyor. Google haritasında ise Suvayr diye adlandırılmış. Marakeş’e uzaklığı ise 170 km civarında. Bu 170 km yol boyunca da her yolculuğumuzda olduğu gibi etkinliklerimiz oldu. Yolda sadece Fas’ta bulunan argania spinoza ağaçlarını ve söz konusu ağaçlardan oluşan koruları gördük. Tabi ki argan yağı ve argandan yapılan diğer ürünlerden de satın aldık.
Essaouira’ya ulaştıktan sonra ilk iş olarak otele yerleştik. Ardından uzun sahil şeridindeki kumsallarda yürüdük. Bazılarımız kumsalda ata bindi. Güneşi Okyanus’un üzerinden batırdık. Limandaki balıkçılarda yöresel deniz ürünlerinden yedik. Sanki devasa bir taş temelin içinde gibi bir his uyandıran Essaouira çarşılarında, sokaklarında dolaştık. Çok fazla da zaman geçirmeden otelimizde istirahate çekildik.
9’uncu Gün, Essaouira > Kasablanka
2 Nisan 2016 Cumartesi günü, otelimizdeki kahvaltıya müteakip tekrar yola çıktık. Atlantik Okyanusu kıyısındaki sahil boyunca uzanan yolu kuzeye doğru takip ettik. Yine yol üzerindeki bazı sahil kentlerinde molalar verdik, o bölgeye has yerleri gezdik. Takriben 400 km civarında yol aldıktan sonra tekrar, Fas gezisine başladığımız yer olan Kasablanca’ya geldik.
Fas’ın en büyük kenti olan Kasablanca’da; 2.Hasan Camisi’ni, Büyük Pazar Meydanı, Habous Meydanı, Anta ve çarşıları gezip gördüğümüz başlıca yerler. Söz konusu yerler arasında, değişik mimari yapısı ile adeta şaşalı bir anıt gibi duran, Hasan Camisi özellikle dikkat çekiyor. Söz konusu caminin yapıldığı yer, yarısı deniz doldurularak yapılmış. Gezinin başlangıcında gidemediğimiz, filmlere konu olan ünlü Ricky Bar’a da Fas’taki bu son akşamımızda gittik. Gezimizin bu son gecesinde Kasablanca sokaklarını sön bir kez daha turladık.
10’uncu Gün, Kasablanka > İstanbul
3 Nisan 2016 Pazar günü, sabah otelde aldığımız kahvaltı sonrası Havaalanına transfer olduk. Yerel rehberimiz ve de yerel araç şoförümüzle vedalaşıp, Havaalanındaki işlemlerimize müteakip saat: 12.15’de uçakla İstanbul’a hareket ettik. İki saatlik saat farkı nedeni ile akşam 18.40’da İstanbul’a ulaştık.
Fas Nerede, Fas Gezi Notları başlıklı yazımıza gezi hakkında genel bilgilerle devam edelim. Bu gezinin toplam maliyeti, hemen hemen her şey dahil 1500 Euro civarında oldu. Kahvaltı ve akşam yemekleri, 2 öğlen yemeği, müze ve saray girişleri, çölde deve gezintisi, uçuşlar dahil tüm transfer hizmetleri ile rehberlik ve benzeri diğer hizmetler, bu maliyetin içindeydi. Sadece Marakeş’deki iki yerel gösteri olan, Chez Ali ve Jat Mahal eğlencesi bu maliyete dahil değildi. Bu arada Fas’a vizesiz olarak gidilebildiği için vize masrafı olmadı.