ad itemscope itemtype="http://schema.org/WebSite"> Myanmar Nerede, Myanmar Gezi Notları | Gezi Bilgileri

Myanmar Nerede, Myanmar Gezi Notları

Myanmar Nerede ve Myanmar Gezi Notları başlıklı bu yazı, başlığında belirtilen içeriklerle birlikte, Myanmar gezisi ile ilgili diğer bilgilerin, bu blog ve internet linkleri yer almaktadır. Myanmar aynı zamanda Burma ya da Birmanya olarak da bilinmektedir. Bu yazıya, ilk olarak Myanmar nerede sorusunun cevabı ile başlayalım.

Myanmar Nerede

Myanmar, Kıt’a olarak Güneydoğu Asya’da yer alıyor. Myanmar nerede sorusuna, Myanmar çevreleyen ülke ve yerlerle devam edelim. Myanmar, Güneydoğu Asya’nın Çin Hindi Yarımadası’nın kuzey batısında, kuzeyden güneye doğru uzanan, uzun ama orta kesimlerde genişleyen bir kara parçasında yer almaktadır.

Myanmar Neredeve Myanmar'ın Komşuları

Myanmar Nerede ve Myanmar’ın Komşuları

Kuzey ve kuzeydoğusunda Çin, batısında Hindistan ve Bangladeş, güneydoğusunda Tayland, doğusunda ise Laos yer alır. Ayrıca Myanmar’ın, Bengal Körfezi ve Andaman Denzinde de geniş kıyıları vardır. Myanmar nerede sorusunun cevabını daha kapsamlı olarak haritadan incelemek için tıklayınız…  

Myanmar ile ilgili diğer bilgiler, aşağıda linkini verdiğimiz yazılarda yer almaktadır.

  • Myanmar Hakkında Bilgi ve Gezi Rehberi için tıklayınız…(Yazımı devam ediyor)
  • Myanmar Gezilecek Yerler hakkından bilgi için tıklayınız…(Yazımı devam ediyor)

Bir hafta süren Myanmar gezimizi, 22-29 Ekim 2017 tarihleri arasında ve 32 gün süren Güneydoğu Asya Gezi Rotası içerisinde yaptık. Myanmar nerede ve Myanmar hakkında kısa bir girişten sonra, yazının asıl konusu olan Myanmar gezi notları bölümüne geçebiliriz.

Myanmar Gezi Notları

Güneydoğu Asya Gezimizin 23’üncü günü olan 22 Ekim 2017 günü Kuzey Tayland gezimizi Chiang Mai’de tamamladık. Aynı gün öğleden sonra 5 kişilik gezi ekibimizle birlikte kiraladığımız taksi ile Chiang Mai Havaalanına transfer olduk. Ardından da uçak ile Myanmar’a hareket ettik.

Myanmar Gezi Rotası

Myanmar Gezi Rotası

Myanmar gezimize Kuzey Myanmar ’dan başladık. Çok kısa olarak Myanmar nerede ve Myanmar gezi notları ile ilgili girişi yaptıktan sonra Myanmar Gezi Notları ‘na buradan itibaren gün gün yazmaya devam edelim.

1’inci Gün, Chiang Mai > Mandalay

22 Ekim 2017 Pazar günü öğlene kadar tembellik günümüzdü. 23 günlük yoğun geçen Güneydoğu Asya Gezimizin bir nefeslenme, soluk alma günüydü. Kimimiz uyudu, kimimiz gezmeye devam etti, kimimiz de mağazalara ve saire baktı ve uygun bir şey buldu ise alışveriş yaptı. Böylece Tayland gezimizin ikinci bölümünü bitirdik. Tayland Gezi Notları aşağıda linkini verdiğimiz yazıda yer almaktadır.

  • Tayland Gezi Notları için tıklayınız…(Yazımı devam ediyor)

Kahvaltı ve öğle yemeği karışımı bir beslenme ve eksik kalan gezilerimizin ardından, saat: 16.15’de Chiang Mai Hava Limanı’ndan, Bangkok Airways uçağıyla, Mandalay Hava Limanı’na uçuşumuzu gerçekleştirdik. Bir saat beş dk.lık bir uçak yolculuğunun ardından, saat: 16.20’de (kalkış 16.15, varış 16.20 olması bir saatlik saat farkından dolayı.) Güneydoğu Asya Gezilecek Yerler listemizdeki yedinci ülke olan Myammar’ın Mandalay Hava Limanı’na ulaştık.

Güneydoğu Asya’nın adeta bir ritüeli olan pazarlıklardan sonra bir araç kiralayarak, geziden önce gezimizin planlama safhasında www.booking.com ‘dan rezervasyon yaptırdığımız otelimize doğru hareket ettik. Tabi ki her zaman yaptığımız gibi etrafı seyrederek. Mandalay, bize göre tam bir kaos ve karmaşa şehri. Ancak yerli halkın yüz ifadesine ve vücut diline baktığımızda ise her şey doğal.

Mandalay Su Taung Pyae Pagoda

Mandalay Su Taung Pyae Pagoda

Otelimize (Hatem Sanay Mandalay) yerleştikten sonra geceleyin Mandalay’ı gezmeye başladık. Hava alanında bir miktar döviz bozdurmamak bizi zor durumda bıraktı. Şehir içinde döviz bozduracak hiçbir yer bulamadık. Yerel para edinemediğimiz için bu akşam yemek yiyemedik, yiyecek de satın alamadık. Çantamızdaki atıştırmalıklarla akşam yemeğini hallettik. Burada birkaç tapınağın haricinde önemli bir yerin olmadığını gördük. Bu durumu gezi öncesi yaptığımız hazırlıklardan da biliyorduk. Kuzey Myanmar’da asıl hedefimiz Bagan Tapınaklarını görmekti. Myanmar da bizim için bir geçiş noktasıydı.

2’inci Gün, Mandalay > Bagan

Myanmar Nerede ve Myanmar Gezi Notlarına Myanmar’daki ikinci günümüzle devam edelim. 23 Ekim 2017 Pazartesi günü, planımızda, otelimizdeki kahvaltının ardından beş saatlik İravadi Nehir yolculuğu ile Mandalay’dan Bagan’a gitmek vardı. Ancak zamandan tasarruf etmek için taksi kiraladık. Taksi ile önce Mandalay’da gezip görülecek yerleri gezdik. Önce Aungmyayhazan’ı sonra da tüm Mandalay ve bölgeye hâkim bir tepeye yapılmış olan Su Taung Pyae Pagoda’yı gezdik. Pagoda, tapınak demek. Güneydoğu Asya’da ki tapınak sayısı bizdeki cami ve Avrupa’daki kilise sayısından oldukça fazla. Bu tapınak, konum olarak ve mimari olarak çok hoşumuza gitti ve bol bol fotoğraf çektik, çekindik.

Mandalay-Bagan Ulaşımımızı Sağlayan Yerel Kaptan ve Aracımız

Mandalay-Bagan Ulaşımımızı Sağlayan Yerel Kaptan ve Aracımız

Sonra da Bagan’a doğru yola yerel araç ve şoförümüzle devam ettik. Uzun süren bu yolculuk esnasında kırsalda yaşayan yerel halkın yaşam şeklini, yaşam yerlerini, köylerini, mahallelerini, bağ bahçe ve tarlalarını görme imkânı edindik. Akşama doğru Bagan’a ulaştık.

Baganda ki otelimize (İnnwa Motel) yerleşmeye müteakip bu küçük ve bakir beldeyi keşfe çıktık. Keşif esnasında yarın yapacağımız Bagan Tapınaklar gezisi için küçük bir minibüs kiraladık. Ayrıca yarından sonraki gün İnle Gölü gezisi için Nyaungshwe’ye yapacağımız seyahat için de otobüs ve uçak bileti araştırması yaptık. Yine zamandan tasarruf için aynı araçla gitmeye karar verdik ve araç sahibiyle anlaşma sağladık. Burada da İtalyan tarzı bir yer bulduk ve akşam yemeğimizi pizza makarna tarzı yedik. Bu tür menü, tüm Güneydoğu Asya Gezimiz esnasında ki yegâne menümüzdü, diyebiliriz. Bulduğumuz anda bayram ediyorduk. Çünkü yerel yemeklerde kullanılan baharat ve yağ damak tadımıza uygun değildi ve ağır bir kokusu vardı.

3’üncü Gün, BAGAN

24 Ekim 2014 Salı günü, gün ağarmadan erkenden kalkıp Kiraladığımız araç ile Bagan Tapınaklarına gittik. Günün şafak vaktini, günün ağarmasını ve aydınlık başlangıcını, gün doğumunu, şoförümüzle birlikte anlaşarak karar verdiğimiz yüzlerce tapınaktan birisinin üst kulesine çıkarak yaşadık. Çok özel ve değişik bir duyguydu. Bizim bulunduğumuz tapınakta ve diğer tapınaklarda, başka ülkelerden de birçok turist vardı. Kuş sesleri ve böcek sesleri eşliğinde, bakirliği korunmuş olan doğanın canlanmasını görmek, izlemek, tam bir ayin durumuydu. Bu durum beni Adıyaman Nemrut Dağındaki gün doğumuna, Bozca Ada günbatımına, Sahra Çölü’ndeki gündoğumuna götürdü. Kültürleri, dinleri, birçok değer yargıları farklı kişilerin aynı şeyleri, aynı duyguları hissetmesi, değişik bir deneyimdi.

Bagan Tapınakları'nda Gün Doğumu

Bagan Tapınakları’nda Gün Doğumu

Tüm gün Bagan Tapınakları gezimiz devam etti. Thatbyinnyu, Gayocho, Nat Hlaung Kyuang, Gawdawpalin, Ananda Pahto, Dhammayangi Pahto, Shwesandaw, Myauk Guni, Mi Nyein Gon, Myanzedi, Sulemani, Buletbi, Upali Thein, Pyathada ve Htilominlo tapınakları ile Arkeoloji Müzesi ve Ayeyarwady Nehri Bagan’da gezip görülecek başlıca yerler arasında. Söz konusu yerler hakkında kısa bilgiler aşağıda linkini verdiğimiz yazıda yer almaktadır.

  • Bagan Tapınakları hakkında bilgi için tıklayınız…(Yazımı devam ediyor.)

Bagan Tapınakları gezisinden sonra akşamleyin bir önceki gün bulduğumuz İtalyan tarzı restoranda, İtalyan tarzı yiyeceklerle (pizza, makarna), akşam yemeğimizi yedik. Yarın sabah erkenden uzun bir yolculuk yapacağımız için zaman kaybetmeden istirahate çekildik.

4’üncü Gün, Bagan > Nyaungshwe

25 Ekim 2017 Çarşamba günü, sabahın çok erken saatlerinde, Bagan Taapınaklarını gezdiğimiz araçla, Göl İnsanlarının yaşamını görmek üzere, İnle Göl Gezimiz için yola çıktık. Hava aydınlanmak üzereyken Bagan’a bir saat mesafedeki Mt. Popa National Park’a ulaştık. Buranın özelliklerini Bagan Tapınakları gezimiz esnasında öğrenmiştik ve son anda programa dahil ettik. Sabah gün ağarmadan söz konusu yere ulaştık. Görevliler henüz işine başlamamıştı. Biraz zaman geçtikten sonra görevliler geldiler ama bizi açılış saati gelmediği için içeri almadılar. Biz de giriş yapmak için ısrarcı olduk. Çünkü zaman bizim için çok kıymetliydi.

Mt. Popa National Park

Mt. Popa National Park

Daha fazla ısrarımıza dayanamayıp, bizi içeri aldılar. Yukarı çıktıkça, yükseldikçe, söz konusu yerin adeta bir maymun istilasında olduğunu gördük. Hatta biraz da korktuk ve vaz mı geçsek, diye düşündük. Ama o kadar emekle gelinen bir yerin, deneyimi, yaşanmalıydı. Biz de vazgeçmedik ve devam ettik. Her taraf maymun doluydu. Üzerimizden atlayanlar, kavga edenler, meraklı gözlerle bizi takip edenler, anlık cinsel ilişkiye girenler…

Bu arada her taraf maymun çişi ve maymun kakasından geçilmiyordu. Çünkü görevliler, maymunların çıkış merdivenlerine yaptıkları çişleri temizlemeyi, henüz bitirememişlerdi. Güneydoğu Asya’da, tüm tapınaklara, ayakkabısız giriliyor. Bize de ayakkabılarımızı çıkarttırmışlardı ve biz de çıkarmıştık. Ayaklarımızın tamamı maymun çişi ve maymun kakası oldu. Güneş doğmadan önce, hedeflediğimiz gibi, maymunların istilasındaki Popa Tepesinin zirvesinde bulunan tapınağa çıktık ve ziyaret ettik.

***

Ardından tekrar aşağıya indik. Maymun çişleri ve b.klarından temizlendikten sonra maceralı yolculuğumuza devam ettik. Karadeniz yaylalarını andıran bir dağ silsilesini geçerken, küçük bir kaza atlattık. Az kalsın aracımız, virajı alamadan uçurumdan yuvarlanıyordu. Önce uçurum tarafındaki refüjlere, sonra son anda dağ tarafına doğru direksiyon çevrildiği için dağ tarafındaki toprağa, ardından tekrar refüj, derken araç şoförünün soğukkanlılığı ve ustalığı sayesinde aracımız kontrol altına alınabildi.

Kazadan Son Anda Kurtulan Aracımız ile Kaptan ve Yardımcısı

Kazadan Son Anda Kurtulan Aracımız ile Kaptan ve Yardımcısı

O çok kısa anlarda insanın kafasından birçok şey geçiyor. Bizi nasıl bulurlar, ölürmüyüm, sakat mı kalırım, acı çekermiyim… Olayın ardından, bizler şaşkın ama şoför gayet soğukkanlı bir şekilde yola devam etti. Hep beraber kendimize gelelim diye biz şoförü durdurduk ve bir nefes aldık. Üzerimizdeki gerilimi attık, sonra da tekrar yola devam ettik. Bu tür yol hikayelerini ileriki yıllarda ayrıca yazacağız.

Akşam üzeri, yağmur eşliğinde, İnle Gölü kenarındaki Nyaungshwe kentine vardık ve otelimize yerleştik. Otel vasıtasıyla, yarın yapacağımız İnle Gölü gezisi için, bölgeye has yerel bir tekne ile anlaştık. Otel görevlisinden restoran konusunda yardım istedik. Tarif edilen yere doğru etrafı seyredip yürüyerek gittik ve restoranı bulduk. Tabi ki bu da İtalyan usulü bir restorandı ve İtalyan usulü menüsü vardı; pizzanın her çeşidi, makarnanın her çeşidi…

5’inci Gün, Nyaungshwe > İnle Gölü > Nyaungshwe

26 Ekim 2017 Perşembe günü, otelimizdeki erken kahvaltının ardından tekne sahibi daha önceden anlaştığımız gibi bizi otelden aldı. Yöre ve bölgenin özelliğine has, özel küçük teknemize, otelimizden transfer olduk. Gün ağarırken yola çıktık. Sabahın serinliği ve teknenin hızından dolayı oluşan rüzgârdan, biraz üşüdük. Tüm gün göl insanlarını, yani su üzerine yapılmış evlerdeki yaşantıları ve İnle Gölü üzerine suni olarak yapılmış tarlalarda yapılan tarımı, insanların su üzerindeki günlük rutin yaşamlarını, gözlemledik.

Göl İnsanları ile Köyleri ve Evleri

Göl İnsanları ile Köyleri ve Evleri

Yüzen bahçeler, yüzen evler, yüzen marketler, yüzen tapınaklar, yüzen restoranlar, yüzen atölyeler ve göl kenarına kurulmuş olan yerel pazarlar… Phaung Daw Oo Tapınağı, Shwe Inn Dein Pagado gezip gördüğümüz yerler arasında. Söz konusu yerlerle ilgili detaylı bilgiler aşağıda linkini verdiğimiz yazıda yar almaktadır.

  • İnle Gölü ve Nyaungshwe Gezilecek Yerler hakkında bilgi için tıklayınız…(Yazımı devam ediyor.)

Akşam tekrar şehre döndük ve ertesi gün yapacağımız Myanmar’ın en büyük şehri olan Yangon’a gitmek için otobüs biletlerimizi aldık. Bu bölge ile ilgili internetten çok fazla bilgi edinememiştik. Yakın bir bölge de havaalanı mevcut. Transfer vesaire işleri bizi ürküttü. Bir de uçak biletini erken rezervasyon imkanlarından yararlanarak almadığımız için uçak biletlerinin çok pahalı olduğunu gördük. Bu nedenle, söz konusu ulaşım için otobüste karar kıldık. Uzun sürecek olan otobüs yolculuğu esnasında da doğası çok güzel ve bakir olan Myanmar coğrafyası hakkında bilgi edinmek daha cazibeli geldi.

6’ıncı Gün, Nyaungshwe > Yangon

27 Ekim 2017 Cuma günü otelimizde aldığımız kahvaltının ardından 600 km’lik Yangon otobüs yolculuğumuz başladı. Tüm gün otobüsteydik. Myanmar’ı boydan boya geçtik. Vadilerini, dağlarını, tarlalarını, yol üzerindeki yerel halkın yaşantılarını, otobüse inip binen yerel halkı gözlemledik. Akşam saatlerinde Yangon’a varışa müteakip, Yangon otobüs terminalinden, İngilizlerin inşa ettiği şehrin eski kısmındaki otelimize, taksiyle ulaştık. Çok yoğun bir trafik vardı ve şoförümüz de olabildiğince agresifti.

Nyaungshwe - Yangon Otobüs Yolculuğu ve Mola Anı

Nyaungshwe – Yangon Otobüs Yolculuğu ve Mola Anı

Otele yerleşmeye müteakip her zaman yaptığımız gibi şehrin gece yaşantısını gözlemlemek üzere kendimizi sokaklara bıraktık. Aynı zamanda akşam yemeğimizi yemek istiyorduk. Yemek için bir yerler aramaya başladık, ancak hiçbir yer bulamadık. Çünkü her taraf hükümetin aldığı kararlar doğrultusunda saat 22.oo’de kapanıyormuş. Oysa yolculuk süresince de adam gibi bir yemek yiyemedik. Tatbiki bu konuda tecrübeli olduğumuzdan, çantamızın dibinde hep ufak defek kırıntılar bulunuyordu. Biz yine çantamızdaki atıştırmalıklarla akşam yemeğini geçiştirdik.

7’inci Gün, Yangon

28 Ekim 2017 Cumartesi sabahı, her daim yaptığımız gibi oteldeki kahvaltının ardından, Yangon’da gezilip görülecek yerler için yürüyerek şehir turumuza başladık.

Yangon Shwedagon Tapınağı

Yangon Shwedagon Tapınağı

Shwedagon Tapınağı, Sule Pagado, Belediye Konağı, Bağımsızlık Anıtı, Stran Otel, Tren İstasyonu, Strand Caddesi, Eski Anayasa Mahkemesi Binası, Naungdawgyi Tapınağı, gezip gördüğümüz yerler arasında. Söz konusu yerler hakkında kısa bilgiler aşağıda linkini verdiğimiz yazıda yer almaktadır.

  • Yangon Gezilecek Yerler hakkında bilgi için tıklayınız…(Yazımı devam ediyor.)

Bugün yaptığımız Yangon gezisiyle birlikte Myanmar gezimizi bitirmiş olduk. Yarın yeni bir ülke ve yeni bir şehir. Myanmar, Güneydoğu Asya gezimizin yedinci ülkesiydi. Diğer gezdiğimiz ülkelerle Myanmar’ı kıyasladığımızda, Myanmar; en çok geri kalmış ve fakir ülkelerin başında yer alıyor. Myanmar Nerede ve Myanmar Gezi Notları başlıklı yazımıza Myanmar’daki son günümüzle devam edelim.

8’inci Gün, Yangon > Bangkok/Tayland

29 Ekim 2017 Pazar günü otelimizdeki kahvaltının ardından, sabah erken saatlerde otel vasıtasıyla çağırdığımız bir taksi ile havaalanına transfer olduk. Bu transfer esnasında bir kaza geçirmemize az bir şey kalmıştı. Sabah saati olması, muhtemelen şoförün gece çalışmasından dolayı uykusuz kalması sonucunda sanırım şoförümüz bir anlık uyudu. Bizim bağırıp ikaz etmemizle birlikte uyandı ve aracın orta refüje çarpmasını şoför, son anda önledi. Ardından, sanırım kendi dilinde ve inanışında dualar mırıldandı. Bu durum havaalanına kadar devam etti.

Havaalanına ulaşıp pasaport işlemlerinden sonra saat: 08.30’da Yangon Hava Limanı’ndan, Air Asia Havayollarına ait bir uçakla, Bangkok Don Mueang Hava Limanı’na uçuşumuzu gerçekleştirdik. Böylece Güneydoğu Asya Gezilecek Yerler listemizdeki üçüncü ülke olan Tayland’a bu gezimizde üçüncü defa girmiş olduk. Bangkok, bu seyahatimizin son şehri, Tayland ise son ülkesiydi.

Myanmar Nerede ve Myanmar Gezi Notlarını burada sonlandırırken gezimizin bir sonraki durağı olan Tayland Gezi Notları, aşağıda linkini verdiğimiz yazıda yer almaktadır.

  • Tayland Gezi Notları için tıklayınız…(Yazımı devam ediyor.)

Cevapla