ad itemscope itemtype="http://schema.org/WebSite"> Helsinki Gezilecek Yerler | Gezi Bilgileri

Helsinki Gezilecek Yerler

Helsinki Gezilecek Yerler başlıklı bu yazı, bu kent hakkında genel bilgiler ile Helsinki Gezilecek Yerler hakkında kısa ve özet bilgileri içermektedir.

Helsinki Hakkında Genel Bilgiler

Finlandiya‘nın başkenti ve aynı zamanda bu ülkenin en büyük şehridir, Helsinki. Bu ad İsveççe, Helsingfors kelimesinden geldiği söylenmektedir. Şehrin nüfusu 2016 yılı itibari ile 642.045 olup metropol alanının nüfusu ise 1.47 milyon olduğu ifade edilmektedir. Metropol alanı, Helsinki’nin başta komşu şehirleri Espoo, Vantaa ve Kauniainen olmak üzere çevresindeki banliyö kentlerinden oluşan kent merkezini içerdiği söyleniyor.

Burası bir milyondan fazla nüfusa sahip dünyanın en kuzeydeki metropolitan alanıdır. Ayrıca Avrupa Birliği’nin en kuzeydeki başkentidir. Helsinki metropolitan alanı İskandinavya’nın Stockholm ve Kopenhag’dan sonra üçüncü büyük metropolitan alanıdır. Yine Helsinki kent merkezi İskandinavya’nın Stockholm ve Oslo’dan sonra üçüncü büyük kentidir.

Helsinki

Helsinki

Diğer taraftan Helsinki, Finlandiya’nın başlıca siyasi, eğitimsel, finansal, kültürel ve araştırma merkezi olduğu kadar Kuzey Avrupa’nın da en büyük şehirlerinden biridir. 2009’da Helsinki, 2012 Dünya Tasarım Başkenti seçilmiştir. 1952 Yaz Olimpiyatları ve 2007’deki 52. Eurovision Şarkı Yarışması da bu kentte düzenlenmiştir.

Ayrıca bu tarihi kent, diğer baltık ülke şehirlerinin özelliklerine sahip. Estonya’nın Tallinn, Letonya’nın Riga, Litvanya’nın Vilnius ve Kaunas, Belarus’n Minsk, Polonya’nın Torun, Varşova, Krakow ve Wroclaw kentlerinin  mimari dokusuyla aynı gibi…

Helsinki Nerede

Bu kent, Finlandiya’nın güneyinde, Finlandiya Körfezi’nin kuzey kıyısındaki yarımadanın ucunda ve 315 ada üzerindedir yer almaktadır.

Helsinki'nin Konumu

Helsinki’nin Konumu

Helsinki Tarihi

Bu kent, 1550 yılında İsveç Kralı I. Gustav tarafından kurulmuş. Hansa şehri olan Reval’e (günümüzde Tallinn) bir ticaret kenti olarak rakip olmayı hedeflemiş. Ancak bazı planların uygulanamamasından dolayı yoksulluk, savaşlar ve hastalıklarla anılan küçük bir kasaba olarak kalmış.

1700’lü yıllarda donanma kalesi Sveaborg’un inşası Helsinki’nin statüsünü iyileştirmiş. 1809’da Finlandiya, Finlandiya Savaşı sonucunda Rus İmparatorluğu’na geçmiş. Ardından Çar I. Aleksandr, yeni kurulan Finlandiya Grandüklüğü’nün başkentini Rusya’ya yakın olması nedeniyle 1812’de Turku’dan Helsinki’ye taşımış.

1827’de Büyük Turku Yangını’nın ardından ülkenin tek üniversitesi olan Turku Kraliyet Akademisi de Helsinki’ye taşınmış. Taşınmanın ardından bu akademi, günümüzdeki Helsinki Üniversitesi olarak tarihi sürecine devam etmiş. Bu düzenlemeler kentin yeni rolünü pekiştirmiş ve sürekli yeni bir yol izlemesine yardımcı olmuş.

Bu dönüşümlerin çoğunluğu Alman mimar Carl Ludvig Engel’in planı doğrultusunda gerçekleşmiş. Sankt-Peterburg’u anımsatmak için neoklasik tarzda yeniden inşa edilen şehir merkezi günümüzde oldukça belirgin bir şekilde kendini gösterdiği söyleniyor. Başka şehirlerde olduğu gibi, demiryolları ve sanayileşme gibi teknolojik gelişmeler kentin büyüyüp gelişmesinde kilit unsur olmuş.

1900’lü yılların ilk yarısında Finlandiya İç Savaşı ve kentte iz bırakan Kış Savaşına rağmen ve de Finlandiya tarihinin fırtınalı doğasına rağmen Helsinki istikrarlı bir şekilde gelişmeye hep devam etmiş. Avrupa’nın diğer bölgelerine göre geç de olsa 1970’lerde Finlandiya’nın hızlı bir şekilde kentleşmesi, metropol bölgesindeki nüfusu üç katına çıkarmış.

Helsinki’nin nispeten seyrek nüfus yoğunluğu ve alışagelmedik yapısı, büyüme şekli diğer Avrupa ülkelerine göre geç başlamasından kaynaklandığı belirtilmektedir.

Helsinki Gezilecek Yerler

Senato Meydanı (Senate Squar), Helsinki Katedrali, House of the Estates, Uspenski (Katedral), içerilerinde sauna olan SkyWheel (Dönme Dolap), Kauppatori (Market Square), hediyelik eşyalarında satıldığı Esplanadi Park, Havis Amanda Heykeli kent merkezinde Helsinki Gezilecek Yerler Listesinin ilk sıralarında yer alıyor.

Helsinki Gezilecek Yerler

Helsinki Gezilecek Yerler

Ahşap mimarisiyle Kamppi Chapel of Silence, Kiasma Çağdaş Sanat Müzesi, Mannerheimintie Street, Temppeliaukio Church(Rock Church), National Museum of Finland (Finlandiya Ulusal Müzesi), heykel ve yürüme yollarının da yer aldığı Sibelius Park, kent merkezi ve merkeze yakın yerlerdeki Helsinki Gezilecek Yerler Listesindeki diğer yerler.

Tertemiz ormanlarıyla Seurasaari Open-Air Museum,  Linnanmaki Amusement Park (Lunapark), Helsinki Zoo, UNESCO Listesinde yer alan Suomenlinna (Deniz Kalesi), geniş ormanlarıyla Keskuspuisto (Helsinki merkez parkı) kent merkezinin dışında bulunan Helsinki Gezilecek Yerler.

Senate Square (Senato Meydanı)

Senato Meydanı, buzdan yapılmış heykellerden oluşan sergiler başta olmak üzere yıl içerisinde birçok sanatsal etkinliğe de ev sahipliği yapıyor. Çoğu festival ve konser organizasyonu da yine kentin bu kesiminde izleyicileriyle buluşuyor. Meydanın tam ortasında Rus Çarı II. Alexander’ı tasvir eden bir heykel mevcut.

Senate Square (Senato Meydanı)

Senate Square (Senato Meydanı)

Bu meydan aynı zamanda kent merkezini ve kent merkezinin de en eski bölümünü oluşturuyor. Senate Square, Helsinki Katedrali, Finlandiya Ulusal Kütüphanesi, Hükümet Sarayı ve Helsinki Üniversitesi ile çevrelenmiş. Meydan, Neo-Klasik mimarinin tüm inceliklerini yansıtan tarihi yapılarıyla ön plana çıkıyor. Bu haliyle de bu meydan, kentin her açıdan kalbi olarak nitelendiriliyor.

Helsinki Cathedral (Tuomiokirkko)

Bu Cathedral, Batı Avrupa’nın en büyük Ortodoks ibadethanesi olarak biliniyor. Helsinki Cathedral, Rus Çarı I. Nikolay adına 1830-1852 yılları arasında inşa edilmiş. Bu durum nedeniyle bu dini yapı, Finlandiya’nın bağımsızlığını ilan ettiği 1917 yılına kadar Aziz Nikolay Kilisesi adıyla anılmış.

Katedral, tarihinin yanı sıra mimari güzelliği sayesinde yerli halkı ve gezginleri kendisine çekmeyi başardığı söyleniyor. Alman Mimar Carl Ludvig Engel’in Neo-Klasik stilde tasarladığı yapı, zarif duruşuyla ilk bakışta dikkatleri üzerinde topluyor.

Helsinki Kadetrali, Helsinki Gezilecek Yerler

Helsinki Kadetrali, Helsinki Gezilecek Yerler

Kültürel etkinliklere de sahne olan Helsinki Katedrali’nin göz alıcı mimari güzelliğinin ardında, yapının tanrının üstünlüğünün bir hatırlatıcısı olduğu fikri yatıyormuş. Bu nedenle dış kısmında baştan aşağı beyaz rengin hâkim olduğu katedralin çatısında, şehri koruduğuna inanılan 12 havari heykeli bulunuyor.

Daha gösterişli olan iç kısımda ise reform hareketinin öncüleri Luther, Melanchton ve Mikael Agricola’yı tasvir eden heykeller öne çıkıyor.

House of the Estates (Malikaneler Meclisi)

Helsinki Katedrali’nin hemen kuzeydoğusunda, Finlandiya Bankası binasının karşısında yer almaktadır. 1888-1890 yılları arasında inşa edilmiş ve Ocak 1891’de açılışı yapılmıştır.

Malikaneler, 1906 parlamento reformunda Finlandiya’nın tek meclisli parlamentosunun kurulmasıyla yerlerinden edilmiş. Parlamento başka bir yere yerleşmiş ve Malikaneler Meclisini ikincil kullanıma bırakmış.

House of the Estates (Malikaneler Meclisi)

House of the Estates (Malikaneler Meclisi)

Günümüzde Malikaneler Meclisi, ara sıra hükümet toplantılarına ev sahipliği yaptığı söyleniyor. Ayrıca genel seçimlerden sonra resmi koalisyon görüşmeleri ve Yüksek Mahkeme Azil oturumları için burası yerleşik bir mekan. Ayrıca bu bina bilimsel ve akademik kuruluşlar tarafından toplantılar için kullanıldığı ifade ediliyor. Bina, Senato Mülkleri aracılığıyla Finlandiya Cumhuriyeti’ne aitmiş.

Uspenski Cathedral

Bu kilise, Rus Ortodoks kilisesi olarak 1862-1868 yılları arasında inşa edilmiş. Uspenski Cathedral, mimari güzelliği ile ön plana çıkıyor.

Katedralin tasarımını, Aleksey Gomostayev üstlenmiş. Ancak Rus mimar, yapının inşasının başlamasından önce öldüğü için eseri ile gurur duyma fırsatını ne yazık ki yakalayamamış. Mimarının ölümünden sonra Uspenski Cathedrali, Rus katedral mimarisinin Batı Avrupa’daki en güzel örneklerinden biri haline gelmiş.

Uspenski Cathedral

Uspenski Cathedral

Kırmızı tuğla kaplı duvarlarıyla göz alıcı görünüm ortaya koyan Uspenski Katedrali, altın kaplamalı ve soğan biçimli kubbeleri ile kente faklı bir hava katıyor. Katedralin kare biçimli iç mekânında, ziyaretçileri Son Akşam Yemeği’ni ve Yükseliş’i tasvir eden paneller karşılıyor.

SkyWheel Helsinki

Kent merkezinde denize birkaç adım uzaklıkta faaliyet gösteren SkyWheel Helsinki, 2014 yılında hizmet vermeye başlamış. 40 metrelik yüksekliği ile bir gözlem platformu görevi üstlenen dönme dolabın üzerinde, ülke bayrağının renklerine boyanmış 29 kabin bulunuyor.

SkyWheel Helsinki, Helsinki Gezilecek Yerler

SkyWheel Helsinki, Helsinki Gezilecek Yerler

8 kişi kapasiteli kabinlere geçip kentin özgün manzarasını izlemek, yalnızca 10-12 dakikalık bir zaman alıyor. Ancak bütçesi yeterince iyi olanlara 30 dakikalık özel turlarla kişiye özel kent manzarası eşliğinde özel anlar yaşatma imkanı da sunuyor. Hatta SkySauna imkanı bile var ama bütçesi yüksek olanlara.

Kauppatori (Market Square)

Bu meydan, sanki ziyaretçilerini kent atmosferine hemen uyum sağlamayı kendine görev edinmiş gibi. Buna bir de Fin mutfağına özgü lezzetleri sunan restoranlar ve hediyelik eşya dükkânları eklenince, Baltık Denizi kıyısındaki bu alanda zaman geçirmek gerçekten keyifli gibi gözüküyor.

Kauppatori (Market Square)

Kauppatori (Market Square)

İyi havalarda uzun saatler geçirilebilecek genişçe bir oturma alanına sahip Pazar Meydanı, en renkli haline ekim ayında büründüğü söyleniyor. Yılın bu döneminde meydanın bir bölümüne, geleneksel Ringa Pazarı kuruluyormuş. Ayrıca burada her ayın ilk cuma günü eski Amerikan arabalarından oluşan bir koleksiyonu görme fırsatı da olduğu ifade ediliyor.

Esplanadi Park’ın yanı başındaki meydan, Başkanlık Sarayı ve Helsinki Belediye Binası başta olmak üzere yerel mimarinin tüm güzelliğini gözler önüne seren diğer turistik yapılarla çevrelendiği için de popüler.

Esplanadi Park

1818 yılında açılışı gerçekleştirilen Esplanadi Park, Mimar Carl Luwig Engel’in kente kazandırdığı cazibe merkezlerinden biri. Bu parkta yer alan ve 1867’den beri hizmet veren Kappeli, Üst düzey gastronomik deneyim yaşamak için en ideal mekân.

Esplanadi Park, Helsinki Gezilecek Yerler

Esplanadi Park, Helsinki Gezilecek Yerler

Esplanadi Park, klasik tarzdaki kafelerinde zaman geçirmek ve huzurlu bir ortamda sokak sanatçılarının performanslarını izlemek isteyenler için harika bir yer. Bunlara ek olarak güneşli havada kuş sesleri ile şenlenen yeşil alanların tadını çıkartmak, yerel halkla iletişim kurmak ve buradaki tarihi yapıları ziyaret etmek de başlıca etkinliklerden.

Tam merkezinde ünlü şair Johan Ludvig Runeberg’i tasvir eden bir heykel bulunan yeşil alanda ziyaret edilecek tarihi yapıların başında ise kentin ilk tiyatro binası Engels geliyor.

Deniz Kızı Havis Amanda Heykeli

Havis Amanda Heykeli, 20 Eylül 1908 tarihinde yapılmış. Heykel, sudan yükselirken deniz yosunu üzerinde duran bir deniz kızını canlandırıyor. Burası, ayaklarının dibinde su fışkırtan dört balık ve dört deniz aslanı ile çevrili bir çeşme olarak açılmış.

Deniz Kızı Havis Amanda Heykeli, Helsinki Gezilecek Yerler

Deniz Kızı Havis Amanda Heykeli, Helsinki Gezilecek Yerler

Art nouveau tarzı heykel, toplamda beş metre yüksekliğinde. Heykel çoğunlukla bronzdan yapılmış ve Vehmaa’dan pembe granit üzerinde durmakta. Helsinki’nin yeniden doğuşunu simgelediği söyleniyor. İlk başta çok eleştiri çekse de yıllar içinde son derece popüler hale gelmiş ve en önemli sanat eseri olarak kabul edilmiş.

Her yıl 1 Mayıs’ta, yeni ve eski mezunlar deniz kızına mezuniyet şapkası takmak için heykele tırmanmak, yılın en büyük kutlaması haline gelmiş. Bu olaya Mantan Lakitus deniyor. Ayrıca heykelin bulunduğu alan, Finliler için buz hokeyi ve futbol kutlamalarının ana sahnesi haline gelmiş.

Kamppi Chapel of Silence

Bu şapel, 2012 yılında inşa edilmiş. Tasarımı ise ultra çağdaş olarak nitelendiriliyor. Sıra dışı bir mimari yapısı var. Tasarımının altında Kimmo Lintula, Niko Sirola ve Mikko Summanen’in imzası bulunuyor. Bu dini yapı, kozayı andıran görünümü ile Narinkkatori Meydanı’na farklılık katıyor.

Kamppi Chapel of Silence

Kamppi Chapel of Silence

Ekümenik yapısını koruyan ve herhangi bir inanış sistemini benimseyip benimsemediğine bakılmaksızın her birey kabul ediliyor. Kamppi Şapeli’nin iç kısmına girenler, adına yaraşır şekilde son derece sessiz bir atmosferle karşılaşıyor.

Alan darlığından dolayı tek seferde en fazla 60 kişi içeriye alınabiliyor. Ziyaretçi sayısı çok fazlaysa bir süre beklemek gerekebiliyor.

Kiasma Çağdaş Sanat Müzesi

1990 yılında kurulan bu müze, 1998’de şu an faaliyette olduğu modern binasında ziyaretçilerini ağırlamaya başlamış. Kiasma Çağdaş Sanat Müzesi, bir bölümü dijital çalışmalardan oluşan koleksiyonuyla dikkatlerini üzerine çekiyor.

Müzenin sergi alanlarında meraklıları için Ahonen, Reetta, Aiha, Martti ve Aken’in bulunduğu birçok yerel sanatçının eserleri mevcut. Fin çağdaş sanatı hakkında detaylı bilginin yanında, ülke dışından isimlerin de imzasını taşıyan çalışmalar var.

Kiasma Çağdaş Sanat Müzesi, Helsinki Gezilecek Yerler

Kiasma Çağdaş Sanat Müzesi, Helsinki Gezilecek Yerler

Kiasma Çağdaş Sanat Müzesi, Finlandiya Ulusal Sanat Galerisi bünyesinde faaliyetlerini sürdürüyor. Müzenin tiyatro salonunda sergilenen canlı performansları izleme imkanı var. Güneşli günlerde ise bu bölgede bulunan Mannerheim Heykeli etrafında piknik yapanlara rastlamak mümkün. Mannerheim, aynı zamanda Helsinki’nin ana caddesinin de ismidir.

Mannerheimintie (Mannerheim Street)

Carl Gustaf Emil Mannerheim, Finlandiya’nın günümüzdeki haline gelmesinde önemli bir role sahip olduğu söyleniyor. Mannerheim, öncelikle Finlandiya’nın önemli askeri liderlerinden birisi olduğu ifade ediliyor. Finlandiya’nın bu tarihi kişiliği sonrasında ise önemli bir siyasetçi olarak ön plana çıkmış.

Mannerheimintie (Mannerheim Street)

Mannerheimintie (Mannerheim Street)

Tarihi bir isme sahip bu cadde, çevresini saran tarihi yapılar ve alışveriş fırsatlarıyla, yerli ve yabancı ziyaretçilerini kendine çekiyor. Mannerheim Caddesi, Erottaja’dan başlayıp kentin kuzeyine doğru uzanıyor. Bu yol takip edildiğinde Swedish Theatre ile Stockmann gibi ikonik mekânlara ek olarak Kamppi, Töölö, Laakso ve Tampere’ye ulaşım imkânı bulunuyor.

Bu gezinti sırasında birbirinden güzel anıtları da görme imkanı var. Özellikle Mannerheim’i at üzerinde tasvir edilen heykeli ile Üç Demirci Anıtı, kentin bu bölgesini ziyaret eden insanlarda yoğun ilgi uyandırdığı söyleniyor.

Temppeliaukio Church (Rock Church)

Modern çizginin benimsendiği mimarisiyle ziyaretçilerinin hayranlığını kazanan bu dini yapı, büyük bir kaya kütlesinin oyulmasıyla inşa edilmiş. Bu nedenle de yerel halk, yapıya Kaya Kilise ismini layık bulmuş. Bu özelliği ile Temppeliaukio Church’un dünyanın mimari açıdan belki de en sıra dışı kilisesi olduğu söyleniyor.

Temppeliaukio Church (Rock Church), Helsinki Gezilecek Yerler

Temppeliaukio Church (Rock Church), Helsinki Gezilecek Yerler

1969 yılında açılışı gerçekleştirilen kilise, muhteşem akustiğe sahip olduğundan yıl içerisinde müzikal etkinliklerin de düzenlendiği ifade ediliyor. Temppeliaukio Kilisesi’ne girildiğinde Finlandiya’ya özgü doğada maneviyat fikrinin incelikleri daha da kolay kavranabiliyor.

National Museum of Finland (Finlandiya Ulusal Müzesi)

Müze, 1893 yılında kurulmuş ve Mannerheim Street üzerinde yer alıyor. Burası oldukça geniş bir zaman aralığına bağlı kalarak ülke tarihi hakkında ziyaretçilerine değerli bilgiler sunuyor. Müzenin en az koleksiyonu kadar değerli binası, 1905-1910 yılları arasında inşa edilmiş. National Museum of Finland bu binada, 1916’da kapılarını tarihe meraklı ziyaretçilerine açmış.

National Museum of Finland (Finlandiya Ulusal Müzesi)

National Museum of Finland (Finlandiya Ulusal Müzesi)

Finlandiya Ulusal Müzesi’nin geniş koleksiyonu farklı temalara odaklanmış ve 6 parçaya ayrılmış durumda. Metal paralar, madalyalar ve mücevherler Coin Chamber’da sergileniyor. Fin toplumunun ve kültürünün tarih boyunca gelişimine ışık tutan bu tarihi yapı, özellikle binanın giriş bölümünde yer alan Kalevala temalı fresklerle dikkat çekiyor

Sibelius Park & Monument

Bu yeşil alan, Mannerheim Street’te kuzeybatı istikametinde ilerlendiğinde sol tarafta kalıyor. Yeşil alan, 1945 yılından bu yana Finlandiya’nın yetiştirdiği gelmiş geçmiş en değerli besteci Jean Sibelius’un adıyla anılıyor.

Sibelius Park & Monument

Sibelius Park & Monument

Kentin deniz kıyısına doğru uzanan bölümünde yer alan Sibelius Park, çeşitli kuş türlerine barınma olanağı sağlıyor. Yeşili, ormanlık alanı ve sessizliği ile ön plana çıkan bu park, atmosferiyle kafa dinlemek için son derece uygun bir mekân.

Sibelius Park, sakin yürüyüş ve bisiklet parkurlarıyla dikkatleri üzerine çekerken, asıl Sibelius Anıtı ile ön plana çıkıyor. 600 çelik borudan oluşan bu eser, 1967 yılında Eila Hiltunen tarafından yaratılmış. Hafif rüzgârlı bir günde anıttan çıkan hoş tınıyı dinleme apayrı bir deneyim.

Seurasaari Open-Air Museum

Kent merkezinin 5,5 kilometre kadar kuzeybatısında yer alan Seurasaari Open-Air Museum, 1909 yılında Profesör Axel Olai Heikel önderliğinde kurulmuş. Burası Finlandiya halkının yüzyıllar içerisinde benimsediği gelenekleri ve kırsal hayatını anlamaya yardımcı oluyor.  Seurasaari Açık Hava Müzesi’ni gezerken Finlandiya halk dansları ve el sanatları hakkında da değerli bilgiler edinme imkanı var.

Seurasaari Open-Air Museum, Helsinki Gezilecek Yerler

Seurasaari Open-Air Museum, Helsinki Gezilecek Yerler

Bu kültürel tesis, Finlandiya’nın çeşitli yerlerinden getirilmiş ve tarihi değer sahip 87 ahşap binadan oluşuyor.  Samanlıklardan köşklere, kiliselerden papaz evlerine kadar farklı tipteki yapılardan oluşan bu koleksiyon içerisinde, dev boyutlu kürekli tekneler de bulunuyor.

Linnanmaki Amusement Park

Bu park, Mannerheim Street’te kuzeybatı istikametinde ilerlendiğinde sağ tarafta kalıyor. Bünyesinde barındırdığı 45 farklı oyuncakla çocuklar kadar yetişkinlere de eğlence dolu saatler yaşatan Linnanmaki Amusement Park, 1950 yılında hizmet vermeye başlamış.

Linnanmaki Amusement Park

Linnanmaki Amusement Park

Bu tesis, ülkenin açık ara en ünlü eğlence parkı konumunda olmayı sürdürdüğü söyleniyor. Burası kent merkezinin kuzeyinde yer alan bir tepeye kurulmuş. Bu sayede parkı ziyaret eden ziyaretçiler, bir yandan eğleniyor. Diğer taraftan kent manzarasının tadını çıkarma imkânına da sahip oluyor.

Linnanmaki Eğlence Parkı’nda; 1951’den beri hizmette olan Vuoristorata, ahşap hızlı tren, 4 boyutlu sinema, dönme dolap gibi klasik seçenekler mevcut. Hemen yanı başında meraklıları için ise Sea Life var.

Helsinki Zoo

Hayvanat bahçesi, 1889 yılında kurulmuş. Helsinki Zoo, kendi alanında dünyanın en eskilerinden biri olduğu söyleniyor. Kent merkezinden hareket eden toplu taşıma araçları ile 20 dakikada ulaşılabiliyor. 150 hayvan türüne ek olarak bine yakın bitki çeşidini bünyesinde barındırması ile dikkatleri üzerinde topluyor.

Helsinki Zoo, Helsinki Gezilecek Yerler

Helsinki Zoo, Helsinki Gezilecek Yerler

Burası, kentte dört mevsim açık tutulan az sayıdaki cazibe noktasından birisi. Helsinki Hayvanat Bahçesi’nin iyi tasarlanmış koruma alanlarında, Amur kaplanları, ipek maymunları, kar leoparları gibi türler yaşamlarını sürdürüyor. Bu egzotik türlerin dışında Kanada geyiği, Kutup porsuğu, ren geyiği gibi yerli türlerde var.

Suomenlinna

Burası irili ufaklı 8 kara parçasından oluşuyor. Yerel ulaşım ağını yöneten HSL’in yıl boyunca Kauppatori’den Suomenlinna’ya düzenlediği feribot seferleri ile buraya ulaşılabiliyor. Suomenlinna için eşsiz bir mimari harika olduğu söyleniyor. Yıl boyunca yoğun ilgi gördüğü ve adeta bir turistik çekim merkezi olduğu da ifade ediliyor.

Suomenlinna, Helsinki Gezilecek Yerler

Suomenlinna, Helsinki Gezilecek Yerler

Tarihi geçmişinde askeri bir savunma üssü olan Suomenlinna, Rus saldırılarına karşı 1700’lü yılların ortalarında yapılmış. İsveç parlamentosunun aldığı karar doğrultusunda inşa edilen üs, uzunluğu 4 kilometreyi bulan güçlü surlarla çevrelenmiş.

Keskuspuisto (Helsinki Merkez Parkı)

Bu park, Helsinki kent merkezinin 3 km kuzey batısından başlıyor. Şehrin güney-kuzey yönünde 14 km boyunca uzanıyor. Keskuspuisto, açık hava aktivitelerinden ve doğa ile iç içe dinlenme imkanlarından hoşlananlara  birbirinden güzel fırsatlar sunuyor.

Parkın en güzel yanı karakteristik özelliklere sahip olması. Çünkü parkın farklı noktalarına gidildiğinde değişik arazi tipleri ve canlı türleri ile karşılaşıldığı söyleniyor.

Keskuspuisto (Helsinki Merkez Parkı), Helsinki Gezilecek Yerler

Keskuspuisto (Helsinki Merkez Parkı), Helsinki Gezilecek Yerler

Helsinki Merkez Parkı, ziyaretçilerine yılın dört mevsimi değişik manzaralar sunuyor. Park Pitkäkoski, Haltiala, Niskala, Arboretumu ve Ruutinkoski isimli dört koruma alanından oluşuyor. Bir de doğa sporları merkezi olarak kullanılan Paloheinä alanı var. Parkın kuzeyinde yer alan bu alanın açılışı, 1914 yılında gerçekleştirilmiş.

 

 

Cevapla