ad itemscope itemtype="http://schema.org/WebSite"> Beyoğlu Gezilecek Yerler Hakkında Bilgiler | Gezi Bilgileri

Beyoğlu Gezilecek Yerler Hakkında Bilgiler

Beyoğlu Gezilecek Yerler başlıklı bu yazımızda, Beyoğlu gezilecek yerler hakkında bilgiler semt boyutunda ele alınmıştır. Beyoğlu gezilecek yerler listesinde yer alan noktasal boyuttaki birçok tarihi bina, tarihi mekân, tarihi yer, tarihi yapı ve tarihi ibadethane ise Beyoğlu gezilecek yerler ve görülmeye değer yerlerin bulunduğu semtlerin içerisinde anlatılmıştır. Beyoğlu gezilecek yerler ve görülmeye değer söz konusu yerlerin bulunduğu önemli semtler ise sırasıyla; Taksim, İstiklal Caddesi, Galata, Karaköy ve Tophane’dir.

Beyoğlu Gezi Bölgeleri

Beyoğlu Gezi Bölgeleri

Beyoğlu tarihi ve Beyoğlu hakkında kısa bilgi ile Beyoğlu nerede ve Beyoğlu’na nasıl gidilir ve benzeri soruların cevabının yer aldığı ve Beyoğlu gezisi için gerekli diğer konular aşağıda linklerini verdiğimiz yazılarda yer almaktadır.

Bu kısa giriş ve genel bilgilerden sonra Beyoğlu Gezilecek yerler hakkında semt boyutunda bilgi vermeye başlayabiliriz.

Beyoğlu gezilecek yerler

1453 yılında, İstanbul’un Fatih Sultan Mehmet tarafından fethedilmesiyle birlikte, Beyoğlu’nun gözde semti Galata, ormanlık ve de avlanma bölgesi olan Beyoğlu sırtlarına doğru genişlemeye başlamış. 1500’lü yıllarda ise Saray-ı Hümayun Mektebi ve Galata Mevlevihane’sinin hizmete başlamasıyla beraber, bugünkü Galata Saray Lisesi’nin bulunduğu yer ile Galata Surları arasında yerleşim ve yapılaşma hızla devam etmiş.

Söz konusu yerleşim ve yapılaşma zaman geçtikçe Taksim, Nişantaşı ve Şişli tarafına doğru başlamış. 1800’lü yıllarda Taksim’e kadar olan yerler tamamen dolmuş. Ayrıca yine Fatih sultan Mehmet tarafından Tophane’de Tophane-i Amire’nin kurulmasıyla 1475’li yıllardan itibaren Karaköy ve Tophaneye doğru da bu genişleme ve büyüme sürekli devam etmiş.

Beyoğlu gezilecek yerler hakkında semt bazında bilgi vermeye Beyoğlu ile adeta özdeşleşmiş olan Taksim ve Taksim gezilecek yerler hakkında bilgi vererek başlayalım.

Taksim

Dünya’daki büyük metropol kentlerinin tamamının büyük bir şehir meydanı vardır. Bu meydanlar, kent halkının ortak kutlama alanları konumundadır. O şehrin insanları; ortak sevinçlerini, protesto ve gösterilerini, çoğu resmî törenlerini bu alanlarda gerçekleştirir. Her ne kadar eski popülerliğini kaybetse de Taksim, İstanbul için böyle bir yer diyebiliriz.

Taksim Cumhuriyet Anıtı

Taksim Cumhuriyet Anıtı

İsmini Meydandaki su taksim deposundan alan söz konusu bölgede, Taksim gezilecek yerler listemize dahil edebileceğimiz birçok tarihi yapı, tarihi eser ve tarihi yer var.

Tarihi yer olarak da önemli bir konuma sahip olan Taksim’de; Taksim Meydanı, Cumhuriyet Anıtı, Maksem, Tarihi Su Deposu, Gezi Parkı, Topçu Kışlası, İstiklal Caddesi, Sıraselviler Caddesi, Surp Hovhan Vosgeperan Kilisesi, Aya Triada Kilisesi, Özel Zapyon Lisesi, Esayan Kız Ermeni Lisesi, Tarlabaşı, Harbiye, Taksim gezilecek yerler listesine dahil edebileceğimiz başlıca yerler arasında. Söz konusu yerler hakkında kapsamlı bilgiler ile Taksim ile ilgili diğer bilgiler aşağıda linkini verdiğimiz yazılarda yer almaktadır.

İstanbul’un, ülkemizin hatta dünyanın sayılı caddelerinden birisi olan İstiklal Caddesi gezisi, Taksim gezisinin ardından yapılabilir. Çünkü söz konusu caddenin en önemli giriş tarafı Taksim tarafındadır.

İstiklal Caddesi

Bu yazının giriş bölümünde; İstanbul’un 1453’teki fethi ile birlikte Galata semtinin taşarak, başlangıçta Galatasaray Lisesi tarafına doğru, ardında da Taksim’e doğru yapılaştığını belirtmiştik.   Özellikle 1800 yıllardan itibaren Osmanlıların tabiri ile Cadde-i Kebir, diğer bir adıyla Grand Rue de Pera ya da Büyük Pera Caddesi veya Cumhuriyet dönemi ismiyle İstiklal Caddesi İstanbul’un en önemli caddelerinden biri haline gelmiştir. Beyoğlu ise zamanla söz konusu caddenin etrafında şekillenmeye başlamış. Zamanla Beyoğlu da İstiklal Caddesi ile bütünleşmiş. İstiklal Caddesi denince Beyoğlu, Beyoğlu denince de İstiklal Caddesi akla gelemeye başlamış.

Beyoğlu İstiklal Caddesi

Beyoğlu İstiklal Caddesi

Yabancı mimarların öne çıktığı 1800’lü yıllarda, o dönemin mimari tarzına uygun tarihi binalar, cumbalı apartmanlar inşa edilmiş. Bu dönemde özellikle dış cepheler ile dekorasyonlu mermer sütunlar yapı tekniğinde ön plana çıkmaya başlamış. Bu kapsamda, İstiklal Caddesi üzerinde ve İstiklal Caddesi’nin her iki yanında ve de ara sokaklarında bu örneklere uygun birçok ibadethane, tarihi bina ve tarihi yapı yer almaktadır.

St. Pulcherie Lisesi, Tel Sokak, Beyoğlu Spor Kulübü, Afrika Han, Hasnun Galip Sokak, Rumeli Pasajı, Dünya ve Fitaş Sinemaları, Ağa Camisi ve Şadırvanı, Surp Asdvadzadzin Katolik Ermeni Patrikhane Kilisesi, Anadolu Pasajı, Halep Pasajı, Atlas Pasajı, Cercle d’Orient, Nevizade, Sahne Sokak ve Balık Pazarı, Üç Horan Ermeni Kilisesi, Sahaflar Çarşısı, Avrupa Pasajı ve Çiçek Pasajı, İstiklal Caddesi gezisinin Taksim’den sonraki bu bölümünde gezip görülecek başlıca yerleri. Söz konusu yerler ve İstiklal Caddesi ile ilgili diğer konular hakkında özet bilgiler, aşağıda linklerini verdiğimiz yazılarda yer almaktadır.

  • İstiklal Caddesi tarihi hakkında bilgi için tıklayınız…
  • İstiklal Caddesi Gezilecek yerler hakkında bilgi için tıklayınız…
***

İstiklal Caddesi ve çevresini, detaylı bir şekilde gezilmek istenirse bir günde gezilmesi çok zor. İstiklal Caddesi’nin Taksim bölümü ve ardından Galatasaray Lisesi önüne kadar olan yerler gezildikten sonra, başka bir gün, Galatasaray Lisesi önünden başlayarak devam edilebilir. İstiklal Caddesi’nin Galata kulesi ve Tünel’e kadar olan bu son ve üçüncü bölümde de Galata Semti ile birlikte, birçok gezilecek ibadethane, tarihi bina, tarihi yer ve tarihi yapı yer almaktadır.

Galata

Doğu Roma İmparatorluğu döneminde ve ardından sırasıyla Bizans İmparatorluğu ile Osmanlı İmparatorluğu dönemlerinde Galata, daima önemli bir semtmiş. Özellikle ekonominin kalbi hep burada atıyormuş. Galata zamanla kabına sığmamaya başlayınca ormanlık ve de avlanma bölgesi olan Beyoğlu sırtlarına doğru genişlemeye başlamış. 1700’lü yılların başlangıcında, Galata Surlarından bugünkü Galatasaray Lisesi’nin bulunduğu yere kadar olan bölge tamamen dolmuş. Bu bölgede, İstiklal Caddesi, bugünkü şeklini almaya başlamış. Özellikle Rus, İtalyan, Fransa, Hollanda, İsveç konsolosluk saraylarının, söz konusu bölgede yapılmasıyla birlikte mimari yönden özelliği olan birçok bina bu bölgelere inşa edilmiş.

Galata Kulesi

Galata Kulesi

Bu kapsamda; Galatasaray Lisesi, Galatasaray Postanesi, Cezayir Sokak, Apelyan Apartmanı, Gül Baba Türbesi, İtalyan Katolik Kilisesi, St. Antonio Katedrali, Panyia Rum Ortodoks Kilisesi, Hasopolo Pasajı, Pera Müzesi, Pera Palas, Asmalı Mescit semti, Narmanlı İş Hanı, Yabancı Konsolosluklar, Tünel Geçidi ve Tünel Meydanı, Galata Mevlevihanesi, Galata Surları, Doğan Apartmanı, Kamondo Apartmanı, Kırım (Anglikan) Kilisesi, Galata kulesi, 500. Yıl Vakfı Müzesi, Neve Şalom Sinagogu, Galata’nın Bilinmeyen Kulesi İngiliz Kulesi, Aşkenazi Begadim Sinagogu Galata gezilecek yerler ve görülmeye değer yerlerin en başında yer alıyor. Söz konusu yerler ile Galata hakkında diğer bilgiler, aşağıda linkleri verilen yazılarda yer almaktadır.

  • Galata Kulesi Tarihi için tıklayınız…
  • Galata Gezilecek Yerler hakkında bilgi için tıklayınız…
  • Galata Nerede ve Galata hakkında bilgi için tıklayınız…

Galata gezilecek yerler ve görülmeye değer yerleri gezmeye Galatasaray Lisesi’nin önünden başlanıp, Aşkenazi Begadim Sinagogu önünde bitirilebilir. Galata da bulunan ancak Karaköy’e yakın olması nedeniyle Galata’nın Karaköy gezisi kapsamında gezip görülecek yerleri de bulunmaktadır.

Karaköy

Tarihi süreçte, konumu itibariyle Karaköy’ün sürekli bir liman semti olması, her daima tarihi önemini muhafaza etmiştir. Galata’nın Doğu Roma ve Bizans döneminden başlayan finans merkezi olma özelliğini hep muhafaza etmesi ve Karaköy ile de komşu olması da Karaköy’e artı bir değer katmış. Fatih Sultan Mehmet’in Tophane’de Osmanlı silah sektörünü kurmasıyla, Karaköy’ün önemi daha da artmış. Tüm bu bahsettiğimiz nedenlerden dolayı, Karaköy’e, birçok tarihi bina, tarihi yapı ve değişik dinlere ait ibadethaneler yapılmış.

Karaköy Rıhtımı

Karaköy Rıhtımı

Bu kapsamda; Ceneviz Hanları, Ceneviz Değirmenleri, Sen Piyer Kilisesi, St. Peter ve St. Paul Kilisesi, Bankalar Caddesi, Komando Merdivenleri, Osmanlı Bankası Müzesi (Garanti Kültür), Arap Camii, Yeraltı Cami, Kemankeş Kara Mustafa Camii, Aziz Aya Nikola Kilisesi, Bağımsız (Aziz Yahya) Türk Ortodoks Patrikhanesi, Aya Andrea Rus Kilisesi, Aziz Aya Yani Kilisesidir, St. Benua Lisesi ve Kilisesi, Surp Krikor Lusavoriç Ermeni Ortodoks Kilisesi, Galata ile birlikte Karaköy’de gezip görülecek başlıca yerler arasında. Söz konusu yerler ile Karaköy hakkında diğer bilgiler, aşağıda linkleri verilen yazılarda yer almaktadır.

  • Karaköy Gezilecek Yerler hakkında bilgi için tıklayınız…
  • Karaköy nerede ve Karaköy Hakkında bilgi için tıklayınız…

Karaköy gezilecek yerler ve görülmeye değer yerleri gezmeye Karaköy Rıhtımından başlanıp, St. Benua Lisesi önünde bitirilebilir. Karaköy gezisinin ardından bir başka gün Karaköy’e çok yakın olan Tophane gezilebilir.

Tophane

İstanbul’un fethi sırasında topların önemini gören Fatih Sultan Mehmet, 1453-1470 yılları arasında, Tophanede ilk olarak Tophane-i Amire’yi inşa ettirmiş. 1481-1512 yıllarında ise II. Beyazıt Han döneminde, Tophane-i Amire’nin bünyesine bir de kışla eklenmiş. Böylece Tophane, Osmanlı savaş endüstrisinin merkezi olmaya başlamış. 1520-1566 yılları arasında Kanuni Sultan Süleyman döneminde Tophane’ye ilk kez büyük tesisiler ve irili ufaklı birçok yapı inşa edilmiş. Sonraki yıllarda da yeni yapıların yapılmasına ve çıkan yangınlarda yanan tesislerin yerine de yenisinin inşa edilmesine hep devam edilmiş. Bu kapsamda Tophane’de gezip görülecek birçok önemli tarihi bina, tarihi yapı ve ibadethane bulunmaktadır.

Tophane Meydan Çeşmesi

Tophane Meydan Çeşmesi

Tophane-i Amire Binası, Kılıç Ali Paşa Camii ve Külliyesi, Tophane Meydan Çeşmesi, Tophane Kasrı, Tophane Cami / Nusretiye Cami, Tophane Saat Kulesi, Sanatkârlar Parkı ve Cihangir Cami, Tophane’de gezilecek başlıca yerlerdir. Söz konusu yerler ve Tophane ile ilgili diğer konular hakkında bilgiler, aşağıda linklerini verdiğimiz yazılarda yer almaktadır.

  • Tophane Tarihi hakkında kısa bilgi için tıklayınız…
  • Tophane Gezilecek Yerler hakkında bilgi için tıklayınız…
  • Tophaneye Nasıl Gidilir ve Tophane Hakkında bilgi için tıklayınız…

Beyoğlu gezilecek yerler ve görülmeye değer yerlerin gezilmesi; Taksim gezilecek yerler, İstiklal Caddesi gezilecek yerler, Karaköy gezilecek yerler, Galata gezilecek yerler ve Tophane gezilecek yerler hep birlikte bir bütün olarak gezildiğinde daha anlamlı olur diye düşünüyoruz. Söz konusu gezilecek yerler hakkında tüm bilgilerin linkleri, yukarıda, bu yazının başlangıcından itibaren sırasıyla verilmiştir.

Cevapla