ad itemscope itemtype="http://schema.org/WebSite"> Würzburg Gezilecek Yerler | Gezi Bilgileri

Würzburg Gezilecek Yerler

Würzburg Gezilecek Yerler başlıklı bu yazı, bu kent hakkında genel bilgiler ile Würzburg Gezilecek Yerler hakkında kısa ve özet bilgileri içermektedir.

Würzburg Nerede

Bu tarihi kent, Almanya’nın orta kesiminde ve Almanya’nın Fransa ile Çekya sınırları arasında kalan bölgesindedir. Würzburg, söz konusu her iki ülke sınırına da 210 km mesafede yer almaktadır.

Würzburg'un Haritadaki Yeri

Würzburg’un Haritadaki Yeri

Würzburg Hakkında Genel Bilgiler

Almanya’nın Bavyera eyaletinin kuzeyinde yer alan bu şehir, dünyaca bilinen Romantik Yol’un başlangıç noktasıdır. Eyalet sistemi ile yönetilen Almanya’nın  Bavyera eyaletine bağlı Unterfranken ilinin de başkentidir.

Würzburg kenti 2013 sonu nüfus tahminine göre 124.698 kişilik bir nüfusa sahiptir. Bu nüfusuyla Bavyera eyaletinin beşinci büyük şehridir. Burası aynı zamanda bir şarap bölgesidir.

Würzburg,'un Kaleden Genel Görünümü

Würzburg,’un Kaleden Genel Görünümü

Yaklaşık 800 yıl boyunca bir devlete bağlı olmadan Piskopos-Prens tarafından yönetilen Würzburg sonradan 1800’lerin başında Bavyera’ya katılmış. Tarihi kayıtlarda ilk geçişi 450 yılı olan Würzburg’un tam ortasından Main Nehri akmakta.

Würzburg Tarihi

Bu şehrin tarihi 1400 yıl öncesine dayanmaktadır. M.S. 650 yılında Würzburg Düklük statüsünde oluşturulmuş. 689 yılında şehre gelen İrlandalı misyonerler bölgeye Hristiyanlığı yaymışlar. Würzburg, 742 yıllarında piskoposluk olmuş, 762 yılında ise ilk kez şehir statüsünü almıştır.

1402 yıllarında Würzburg Üniversitesinin ilk temelleri atılmış. 1582 yılında da üniversite şu anki adı olan Julius-Maximilians-Universität Würzburg ismini almıştır.

1719 – 1780 yılları arasında Rezidenz Würzburg inşa edilmiş. Rezidenz Würzburg Güney Almanya’nın en önemli Barok tarzında inşa edilmiş eseridir. Viyana’daki Schönbrunn Sarayı ve Paris teki Versay Sarayı ile aynı yapı özelliklerine sahiptir. Bavyera Krallığı bu residenzi kullanmıştır.

1854 yıllarında ilk demiryolu ulaşımı Würzburg – Schweinfurt şehirleri arasında inşa edilen demiryolu ile sağlanmıştır. 1895 yılında Wilhelm Conrad Röntgen tarafından X-Işını elektromanyetik dalgaları (Röntgen Işınları) Würzburg da keşfedilmiştir. Keşfin yapıldığı yer Röntgenring caddesinde şu an müze olarak kullanılmaktadır.

1934 yıllarında şehrin nüfusu 10.000 civarlarındaymış. İkinci dünya savaşı öncesi bu kentte yaşayan Yahudilerin toplama kamplarına gönderilmesi sonrası ve yine II. Dünya Savaşı sırasında 16 Mart 1945 yılında 225 İngiliz Lancaster bombardıman uçakları tarafından şehrin 17 dakika süreli yoğun bombalanmasından sonra önemli bir nüfus kaybı olmuş.

16 Mart 1945 yılındaki bombardımanda Würzburg büyük hasar görmüş, kentin kiliseleri, katedralleri ve diğer anıtların tümü ağır hasarlı duruma gelmiş ya da yıkılmış. Yine bu bombardımanda 5000’in üzerinde insan hayatını kaybetmiş.

3 Nisan 1945 tarihinde ABD 12. Zırhlı Tümeni ve 42. Piyade Tümeni tarafından şehir işgal edilmiş. Bu işgal, Alman Nazi direnişinin kırılmasını sağlamış ve 5 Nisan 1945 tarihinde Nazilerin yenilmesi ile sonuçlanmış.

İkinci Dünya Savaşının sonuçlanması ile şehrin yeniden imarı 1970 yılına kadar sürmüş. 1981 yılında UNESCO tarafından Rezidans Würzburg, saray bahçeleri ve saray meydanı Dünya Kültür Mirası ilan edilmiştir.

1991 yılında Almanya’da ilk hızlı tren hattı (ICE) Würzburg-Hannover arasında hizmete girmiş.

Würzburg Gezilecek Yerler

Bu tarihi şehirde Rezidans Würzburg, Eski Main Köprüsü, Eski Şehir, Marienberg Kalesi, Käppele Katolik Kilisesi, başlıca gezip görülecek yerler arasındadır.

Würzburg Gezilecekcek Yerler Haritası

Würzburg Gezilecekcek Yerler Haritası

Eski Şehirde yer alan, Dom St. Kilian, Hofkirche, Mareinkapelle, Neumünster gibi  farklı üsluplar taşıyan  önemli kiliselerde gezip görmeye değer diğer yerler arasında.

Rezidans Würzburg,

Rezidans Würzburg’un inşasına 1719 yılında başlanmış ve 1780’e doğru bitirilmiş. Barok tarzında inşa edilen Residans Würzburg 1981 yılında UNESCO tarafından Dünya Mirası listesine alınmış. Dünyada tavana çizilmiş en büyük fresk bu yapının içindedir. Bu fresk dünyaca ünlü fresk sanatçısı Giovanni Battista Tiepolo tarafından çizilmiş.

Würzburg Gezilecek Yerler, Rezidans Würzburg

Würzburg Gezilecek Yerler, Rezidans Würzburg

Giriş merdiveninin tavanına 677 m²’lik alana çizilen bu resim, Gezegenler ve Kıtalar Alegorisi olarak adlandırılmış. Resimde Apollo, günlük işleriyle uğraşırken betimlemiş. Onun etrafındaki tanrılar gezegenleri, kornişteki alegorik figürler ise Amerika’yı da içerecek şekilde dört kıtayı temsil etmekte olduğu söyleniyor. Yapının II. Dünya Savaşı’nda neredeyse yüzde yüze yakın zarar gördüğü ifade ediliyor.

Eski Main Köprüsü (Alte Mainbrücke)

Bu tarihi köprünün 1473-1543 yılları arasında yapılmış olduğu söyleniyor. Köprü, Marienberg Kalesi ile eski şehri birbirine bağlıyor. Würzburg’un ortasından geçen Main Nehrinin üzerindeki en eski köprü olduğu ifade ediliyor. Yerli veya yabancı turistlerin en çok ziyaret ettikleri bir nokta olduğu belirtilen bu köprünün hem gece hem de gündüz mutlaka görülmesi gerektiği söyleniyor.

Würzburg Gezilecek Yerler, Eski Main Köprüsü

Würzburg Gezilecek Yerler, Eski Main Köprüsü

Köprünün en popüler özelliği akşam ambiansı. İnsanlar canlı müzik ve şarap eşliğinde ayakta ya da kaldırım kenarında toplu olarak, küçük gruplar halinde veya bireysel şekilde sakin gün batımı keyfinin tadını çıkarıyorlar. Bu durum neredeyse gelenekselleşmiş. Şaraplar ise hemen köprü başında bulunan şarap dükkanından temin ediliyor. Burasının aynı zamanda bir şarap bölgesi olduğundan daha önce bahsetmiştik.

Alte Mainbrücke, üzerindeki 4,5 metre yüksekliğindeki heykelleri, acıklı tarihi ve akşam romantizminin en yoğun yaşandığı yer olması sebebiyle, Main Nehri üzerinde bir gerdanlık gibi duruyor. Köprünün hemen bitiminde eski şehir başlıyor.

Eski Şehir

Köprüden sonra eski şehrin başladığı yerde belediye binası Rathaus gotik üslupla dikkatleri hemen üzerine çekiyor. Rathaus’un yanında bulunan Ratskeller ve köprüyle aynı adı paylaşan Alte Mainbrücke Restoranları, bölge lezzetlerinin tadabileceği yerler.

Würsburg Eski Şehir

Würsburg Eski Şehir

Eski şehrin ortasına kurulan Markt, bilindik pazarlardan. Ufak atıştırmalıklar, meyve, çörek ya da minik hediyelikler satılıyor. Eski şehirde bulunan Dom St. Kilian, Hofkirche, Mareinkapelle, Neumünster şehrin farklı üsluplar taşıyan diğer önemli kiliseleri.

Marienberg Kalesi

Marienberg Kalesi, eski köprü ile şehrin ve Main Nehri’nin muhteşem bir panoramik manzarasını sunan adeta tarihi bir mücevher gibi duruyor. Burası, güzel bahçeleri, etkileyici mimarisi ve zengin tarihiyle günübirlik geziler için mükemmel bir yer. Würzburg’a hakim bir tepede kurulduğu için şehrin her tarafından görülebiliyor.

Würzburg Kalesi

Würzburg Kalesi

Bünyesinde barındırdığı müze, bölgenin kültürü ve tarihi hakkında derinlemesine bilgi sağlıyor. Bu müze rehber eşliğinde ve rezervasyonlu gezilebiliyor. Kalenin diğer bölümleri ücretsiz gezilebilir. 3 Euro karşılığında araç park hizmeti var. Araçla gidilebileceği gibi yürüyerek de gidilebilir.

Kappele Katolik Kilisesi

Würzburg’da İkinci Dünya Savaşı’ndan zarar görmeden kurtulan birkaç kiliseden biri. Bu kilise güzel olmasının yanı sıra Marienberg Kalesi gibi Würzburg şehrinin güzel bir manzarasını da sunuyor. Burası da kale gibi şehre hakim bir tepe üzerine inşa edilmiş.

Kappele Katolik Kilisesi

Kappele Katolik Kilisesi

 

 

Cevapla