Kuala Lumpur ‘da Gezilecek Yerler ve Bilgileri
Kuala Lumpur ’da Gezilecek Yerler başlıklı yazımız, iki ana başlıktan oluşmaktadır. Bunlar sırasıyla, Kuala Lumpur ‘da Gezilecek Yerler ve Kuala Lumpur ‘da Gezilecek Yerler listesine dahil olabilecek diğer yerlerdir.
Kuala Lumpur ‘da Gezilecek Yerler
Dünyadaki büyük şehirlerinin içinde havası en temiz şehirlerden birisi olan Kuala Lunpur, ekonomik, din, ırk ve kültürel çeşitlilik ile, gerçek manada bir metropol kenti. Kuala Lumpur’da; Müslüman, Budist, Hindu ve diğer yerel dinlere mensup tüm halkların ve kültürler barış içerisinde bir arada yaşıyor. Bu nedenle Kuala Lumpur ‘da Gezilecek Yerler ile görülmeye değer birçok yer ve yapı var. Bunlardan en önemlileri ve de mutlaka Kuala Lumpur ‘da Gezilecek Yerler listesine dahil edilecekler hakkında edindiğimiz kısa bilgiler müteakip maddelerde belirtilmiştir.
1. Petronas Twin Towers
Kuala Lumpur ‘da Gezilecek Yerler listesinde ilk sırayı, ikiz kuleler (Petronas Twin Towers) alıyor. Kuala Lumpur’ın simge yapılarının en başında yer alan as İkiz Kuleler, 452 metre yüksekliğinde ve 88 katlı olarak 1998 yılında inşası bitirilmiş.
Bu kuleler, Petrona Petrol Holding isminde uluslararası bir kuruluşun yönetim binası. 1998-2004 yılları arasında, Dünya’nın en yüksek binası unvanını elinde bulundurmuş. İçerisinde sanat galerisi, çalışma ofisleri, alışveriş merkezleri, doğal bilimler müzesi, senfoni orkestrası ve diğer birçok yeri barındırıyor.
Her bir kulede 76 tane olmak üzere toplam 152 tane asansör mevcutmuş. Bu asansörlerden 29 tanesi, her biri bir seferde 26 kişi taşıyabiliyormuş.
Söz konusu kulelerin 41 ve 42’inci katlarında, ker iki kuleyi birbirine bağlayan çelik bir köprü var. Bu köprünün yerden yüksekliği, 170 metreymiş.
Kulelerin 86’ıncı katında ücretle girilen bir seyir terası var. Aldığınız bu biletle terasta en fazla 30 dakika durabiliyormuşsunuz.
Yoğun talep gören seyir terasa giriş için biletleri erkenden almak gerekiyor.
Biz gittiğimizde ne yazık ki bilet bulamadık. Hiç de üzülmedik. Oldum olası bu tür yerlere bir türlü ısınamadım…
2. Kuala Lumpur kulesi (Menara/KL Tower)
Menera Kulesi diye de adlandırılan bu kule, Kuala Lumpur ‘da Gezilecek Yerler listemizin ikinci sırasında yer alıyor. Söz konusu kule şehrin her tarafından gözüküyor. 421 metrelik bir yüksekliğe sahip olan kule, Petronas kulelerinden daha yüksek.
Kuala Lumpur Kulesi (KL Tower) iletişim yayın kulesi olarak kurulmuş. Petronas Kuleleri’nde olduğu gibi bu kulenin de 276 metre yüksekliğinde seyir terası ve restoranı var ve ücretli.
3. Özgürlük Meydanı (Merdeka Meydanı/Dataran Merdeka)
Burası Kuala Lumpur’un ana meydanı. İngiliz sömürge döneminde, Merdeka Meydanı’nda İngilizler, kriket oynuyorlarmış. Meydan tam ortasında 100 m yüksekliğinde bir bayrak direği var. 1957 yılında Malezya bağımsızlığını ilan ettiğinde, söz konusu direkten Union Jack bayrağını indirerek, kendi bayraklarını ilk önce bu direğe çekmişler. Bu olay ülke çapında unutulmazlar arasına girmiş. Bu nedenden dolayı, meydanın, Malezyalılar için özel bir değeri var.
Sömürge döneminde söz konusu meydan, İngilizler içinde önemli bir meydanmış. Bu meydanın etrafına o döneminde, İngilizler tarafından önemli yapılar yapılmış. Royal Selangor Club, St Mary’s Cathedral, Sultan Abdul Samad Building ve Kuala Lumpur City Gallery bu yapılardan bazıları. Günümüzde de söz konusu yapılar varlığını koruyor. Hatta Sultan Abdul Samad Building binası, günümüzde Malezya İletişim Bakanlığı’nın çalışma ofisi olarak hizmet veriyor.
4. Chinatown
Türkçe adıyla Çin Mahallesi, Güneydoğu Asya’da bulunan her şehir de olduğu gibi burada, Kuala Lumpur’da da var. Burası, Kuala Lumpur’da azımsanamayacak bir nüfusa sahip olan Çinlilerin yaşam alanı. Chinatown ’da her akşam Jalan Petaling Caddesi’ne, Petaling Street Market adıyla ünlü bir sokak pazarı kuruluyor. 1873 yılında yapılan ve şehrin ünlü tapınaklarından birisi olan Sri Mahamariamman Temple de bu bölgede. Kasturi Walk adındaki sokak pazarı ile kapalı bir alışveriş noktası olan Central Market de bu bölgede yer alıyor.
5. Sri Mahamariamman Hindu Tapınağı
Çin mahallesinde yer alan bu tapınak, 1873 yılında kurulmuş. 1968 yılında Güney Hindistan ekolünde yeniden inşa edilmiş. Başlangıçta bir aile tapınağı olarak yapılmış. Tapınağı yaptıran ailenin maksadı, alt kesimden insanlarla birlikte olmamak, kölelerle ve pis insanlarla aynı ortamı paylaşmamak için böyle bir girişimde bulunmuş. Ancak bu girişim ters tepmiş ve yaptıkları bu girişim şehirde çok ayıplanmış. Bunun üzerine söz konusu aile Buda’nın sözde izniyle tapınağı halka açmış.
6. Thean Hou Temple
Thean Hou Temple, Güneydoğu Asya’da bulunan en büyük Çin tapınaklarından birisi.
Şehrin merkezinden biraz uzak ve kenarda bulunan söz konusu tapınak dört kattan oluşuyor. Rengarenk güzel bir mimari yapıya sahip olan tapınağın birinci katı hediyelik eşya dükkanları ve küçük bir restorandan oluşuyor. Yerel halkı oluşturan Çinlilerin, evlilik törenleri için tercih ettiği tapınağın; üçüncü katı evlilik dairesi ve ofisleri, ikinci katı ise evlilik sonrası yemek vb. faaliyetler için kullanılıyor. Son katını oluşturan dördüncü kat ise asıl ibadet yeri.
7. Batu Mağaraları (Batu Caves)
Hindular için kutsal bir ibadet yeri olan Batu Caves, Kuala Lumpur’un kenar mahallelerinde ve merkeze 15 km uzaklıkta bulunuyor. Türkçe adıyla Batu Mağaraları, Hinduların dünyadaki en büyük Hindu mağara tapınağı unvanını elinde bulunduruyor.
72 basamaklı bir merdivenle çıkılan söz konusu mağaralar üç bölümden oluşuyor. Birinci bölümü oluşturan giriş kısmında yani merdivenlerin başlangıcında dev boyutta ve yüksekliği 43 metreyi bulan Lord Murugan heykeli mevcut. Bu heykelin fotoğrafı, Kuala Lumpur’u tanıtım broşürlerinde sık sık kullanılıyor. Yine girişte alt bölümde Art Gallery Cave diye adlandırılan bölümde birçok Hindu tanrısına ait heykeller bulunuyor.
İkinci bölümü ise 72 basamaklı merdiven kısmı oluşturuyor. Burada ise kask ve fener gibi özel donamımla girilen Dark Cave var. Merdivenler bittiğinde ise üçünü bölüm başlıyor. Burası Temple Cave ve mağaraların esas bölümünü oluşturuyor. İbadetler bu bölümde yapılıyor. Burada irili ufaklı yüzlerce Hindu tanrı heykeli mevcut.
Mağaralara Kl Sentral istasyonu yakınında bulunan KTM Komuter’den kalkan Port Klang hattında çalışan trenle gidilebiliyor. Kuala Lumpur metro haritası için tıklayınız…
Petronas Kuleleri’nden kalkan taksilerle pazarlık yapılarak gidiş, dönüş ve bekleme süresi da dahil olmak üzere uygun bir ücretle gidilebiliyormuş. Biz 4 kişi ile birlikte sabahtan akşama kadar taksi kiralamış, taksiyle gitmiş, şehri de bu taksiyle gezmiştik.
Bu arada şansımıza taksi şoförü işini çok seven birisiydi ve bize aynı zamanda rehberlik yaptı. Dünyada olup bitenlerle ilgili birisi olduğu ve çok okuduğu konuşmalarından ve tavırlarından belli oluyordu. Hint asıllı şoförümüz, taksiden başka bir işte de çalışıyormuş ve 8 çocuğunu da çok iyi okullarda okutmuş. Çocuklarının bir kısmı da eğitimine halen devam ediyordu.
8. Masjid Jamek
Türkçe adıyla Jamek Camii ya da Mescidi, Mardeka Meydanı ile Chinatown arasında ve şehir merkezinde yer alıyor. 1909 yılında yapılmış olan Kuala Lumpur’un en eski camisi unvanına sahip Masjid Jamek, adeta turistik cami gibi duruyor.
Söz konusu camii, 1965 yılında Ulusal Camii ilan edilmiş. National Mosque of Malaysiya’nın inşasından sonra ise bu unvanını kaybetmiş. Ziyaret için birtakım kuralları olan cami, Hindistan-Moğol mimari özelliklerini yansıtacak şekilde yapılmış.
9. National Mosque of Malaysia
Türkçe adıyla, Malezya’nın Ulusal Cami’si 1965 yılında yapılmış. Aynı anda 15.000 insan ibadet edecek biçimde inşa edilmiş olan Cami’nin 48 tane ufak kubbesi var.
Hemen karşısında İslami Sanatlar Müzesinin yer aldığı camii, sahip olduğu değişik mimari yapısıyla görülmeye değer bir yer.
10. Islamic Art Museum
Türkçe adı Malezya İslami Sanatlar Müzesi olan yapı, 1998 yılında Ulusal Camii’nin tam karşısına yapılmış. Güneydoğu Asya’daki İslami geçmişi incelemek için ideal bir yer olan söz konusu müze, 12 sergi salonundan oluşuyor. Osmanlı ve Türkiye’nin de arasında bulunduğu Ortadoğu ve İran’dan eserlerin yanında Malay, Çin ve Hindistan kültürüne ait eserler de sergileniyor.
11. Central Market (Merkez Çarşı)
Türkçe adı Merkez Çarşı olan alışveriş noktasının tarihi, çok eski yıllara dayanıyor. Günümüzdeki görünümüne ise 1940’lı yıllarda sahip olmuş. İçerisinde Malay, Çin ve Hint türü mağazaların olduğu alışveriş yerinde bu kültürlere ait hediyelik eşyalar bolca satılıyor. Alışveriş düşünülüyorsa buradan yapılabilir.
12. Bukit Bintang
Gece gündüz her daim hareketli olan Bukit Bintang bölgesi; restoran, alışveriş ve eğlence yerlerinin merkezini oluşturuyor. Ünlü markaların bir araya toplandığı bu bölgede her daim iyi vakit geçirebilirsiniz ama Malezya kültürünü yaşayamazsınız.
13. Jalan Alor
Jalan Alor, Bukit Bintang bölgesinde yer alan şehrin en önemli caddelerinden birisi. Özellikle akşam saatlerinde dolup taşan bir gurme noktası gibi bir yer. Başta Malay, Çin ve Hindu olmak üzere değişik kültürlere ait yiyecek satış noktaları ve restoranlar var. Cadde boyunca dizili olan masaların yer aldığı sokakta rengarenk değişik tatlarda tropik meyveleri de bulmak mümkün. Akşam yemeği keyfinizi yaptıktan sonra günün yorgunluğunu atmak ve vücudunuzu şımartmak için bu sokakta birçok masaj salonu da var, özellikle de ayak masajı.
14. Lake Gardens Kuala Lumpur (Göl Bahçeleri)
Resmi adı, Perdana Botanical Garden olan park, 1988 yılında 92 hektarlık bir alana kurulmuş. Şehrin kalabalığından ve karmaşasından kurtulup kafayı dinlemek için ideal bir yer.
Şehir Merkezine yakın olan park yürümeyi sevenler için yürüyüş mesafesinde sayılır. Ben yürüyemem diyenler taksi ile gitmek zorunda çünkü çok yakınında metro vb. toplu ulaşım aracı da yok.
Türkçe adıyla Göl Bahçelerinin, Butterfly Park (Kelebek Parkı), Orchid Garden (Orkide Bahçesi), Kuala Lumpur Bird Park (Kuş Parkı) ve Deer Park (Geyik Parkı) gibi dikkati çeken bölümleri de var.
15. Orchid Gardens Kuala Lumpur
Türkçe adıyla Orkide Bahçesi, Lake Garden’in yani Göl Bahçeleri’nin içinde yer alıyor. 1986 yılında açılmış ve içerisinde 800 değişik türden 6000 orkide varmış.
Orkide Bahçeleri, Lake Garden’in en yüksek noktasında bulunuyor. Hafta içi ücretsiz, hafta sonu ise sembolik bir ücret karşılığı gezilebiliyor. Lake Garden saat: 09.00-18.00 arası ziyarete açık.
Kuala Lumpur’da Görülmeye Değer Diğer Yerler Nerelerdir?
Yukarıda da bahsettiğim gibi Kuala Lumpur çok kültürlü kozmopolit bir şehir. Gezip görmek için oldukça fazla yerler var. Ulusal Müze, Milli Sanat Müzesi (National Art Gallery), Milli Tekstil Müzesi (National Textile Museum), Aquaria KLCC Su Altı Parkı, KLCC Alış Veriş Merkezi, Yeşim Taşı Müzesi(Jade Museum)’i de Kualal Lumpur ‘da Gezilecek Yerler listesine ekleyebiliriz.
***
Malezya’nın başkenti Kuala Lumpur ve de Malezya gezisini, 30 Eylül – 31 Ekim 2017 tarihlerinde yaptığımız “32 günlük Güneydoğu Asaya Gezisi“ içinde yaptık.