ad itemscope itemtype="http://schema.org/WebSite"> Kuala Lumpur Gezi Notları ve Gezi Rehberi | Gezi Bilgileri

Kuala Lumpur Gezi Notları ve Gezi Rehberi

Kuala Lumpur Gezi Rehberi ve Gezi Notları yazımızda; Kuala Lumpur nerede ve yeri, Kuala Lumpur’a nasıl gidilir, Kuala Lumpur’da gezilecek yerler, Kuala Lumpur’da ulaşım ve toplu taşıma, Kuala Lumpur’da nerede kalınmalı, Kuala Lumpur gezisi için ne kadar zaman gerekir, Kuala Lumpur’da gece hayatı, Kuala Lumpur’dan ne alınır ve alışveriş, Malezya mutfağı ve ne yenir ne içilir ne yapılır gibi temel soruların cevabı yer almaktadır.

Ayrıca; Kuala Lumpur para birimi, dili, saat farkı, Malezya vizesi ve vize işlemleri, Kuala Lumpur hava durumu ve Malezya iklimi, Kuala Lumpur ile Kuala Lumpur’da gezilecek yerler ve görülmeye değer yerler hakkında kısa ve öz bilgileri de içermektedir.

Bu bilgileri, yaptığımız Güneydoğu Asya gezisi öncesi ve söz konusu gezinin Malezya ve de Başkent Kuala Lumpur seyahati bölümünde edindik. Güneydoğu Asya ve Malezya Turu’na başlamadan önce, Güneydoğu Asya ve Malezya gezi kitapları okuduk, internetten Kuala Lumpur gezi rehberi, Malezya tatil rehberi şeklinde hazırlanmış yazılar okuduk inceledik.  Yine internetteki tatil rehberi ve Malezya gezi rehberi ile Kuala Lumpur tatil kitaplarından Malezya tatil yerlerini de inceledik.

Bu şekilde edindiğimiz bilgi ve tecrübeler doğrultusunda, Kuala Lumpur gezi rehberi niteliğinde hazırlanan Kuala Lumpur gezi notları, soru cevap şeklinde müteakip maddelerde belirtilmiştir. Hem Kuala Lumpur gezisi öncesinde gezi rotası belirlemede hem de Kuala Lumpur tatili ya da Kuala Lumpur seyahati esnasında lazım olacak olan söz konusu temel bilgilerin kısa öz olmasına, özet bilgi içermesine dikkat ettik.

Malezya’nın başkenti Kuala Lumpur ve de Malezya gezisini, 30 Eylül – 31 Ekim 2017 tarihlerinde yaptığımız “32 günlük Güneydoğu Asaya Gezisi içinde yaptık. Söz konusu gezinin Malezya bölümünde iki gece bir günü Malezya’nın başkenti Kuala Lumpur’a ayırmıştık. Kuala Lumpur için iki gece bir gün ya da bir gece iki gün zamanı kısıtlı olanlar için yeterli bir süre.

Yukarıda bahsettiğimiz Güneydoğu Asya gezimizin 4’üncü günü olan 03 Ekim Salı günü Malezya’nın Penang adasındaki bir gece iki gün süren gezimizi tamamlayarak, Malezya’nın Penang Adası’ndan Malezya’nın başkenti Kuala Lumpur’a (350 km) otobüs ile hareket ettik. Otobüs yolculuğumuz esnasında yolumuz üzerinde bulunan Taping, Kuala Kangse, Ipoh ve Perak şehirlerini otobüsün içinden görerek Tanah Tinggi Cameron yaylasına öğleyin ulaştık. Bir araç kiralayarak yayladaki bazı yerleri gezip gördük.

Tanah Tinggi Cameron Yaylası Çay Bahçeleri

Tanah Tinggi Cameron Yaylası Çay Bahçeleri

Akşama yakın saatlerde ise başkent Kuala Lumpur’a doğru otobüs yolculuğumuza devam ettik. Yolculuğumuzun bitimine müteakip otobüs terminalinden otelimize (Citin Seacare Punda otel) sırt çantalarımızla yürüyerek ve şehri gezerek gidip, odalarımıza yerleştik. Ardından vakit kaybetmeden Kuala Lumpur turu yapmaya ve akşam yemeği için şehri gezmeye başladık.

Kuala Lumpur’da gezilecek yerlerden bahsetmeden önce soru cevap şeklinde Kuala Lumpur ile ilgili temel bilgilerden bahsedelim.

1. Kuala Lumpur nerededir?

Kuala Lumpur, Güney Doğu Asya’da bulunan Malezya devletinin başkentidir.  Malezya toprakları, Borneo Adası’nın kuzey batısında ve Malay yarım adasının güneyinde bulunmaktadır. Başkent Kuala Lumpur, söz konusu toprakların Malay Yarım Adası’ndaki bölümünde yer alır.

Kuala Lumpur'un Haritadaki Yeri

Kuala Lumpur’un Haritadaki Yeri

2. Kuala Lumpur Hakkında Bilgi?

Malezya, iki başkentli bir ülkedir. Putrajaya şehri, Malezya’nın idari başkenti, Kuala Lumpur ise Malezya’nın kültür ve finans başkentidir. İki nehrin kesiştiği çamurlu kavşak anlamına gelen Kuala Lunpur, aynı zamanda Güney Doğu Asya ülkelerinin en gelişmiş ve büyük başkentlerinden birisi. Merkezi ve çevresi oldukça kalabalık bir şehir. Kuala Lumpur cadde ve sokak bakımından da iyi planlanmış bir şehir.

Yollar, Eski ve Yeni Yapılar

Malezya’nın 1980’li yıllarında ekonomik olarak yaptığı atılımlar sonucu zamanla dünya çapında metropole dönüşmeye başlamış. Bu süreçte, şehirdeki iş alanları her geçen gün artarken peş peşe birbirinden meşhur gökdelenlerde yapılmaya başlanmış. Ekonomik olarak gelişip büyüdükçe Kuala Lumpur’a göçlerde artmış. Şehirde birden çok etnik kökenli insanın, farklı din ve kültürün barış içerisinde yaşaması, farklı farklı dil konuşuluyor olması bu göçü daha hızlandırmış.

3. Kuala Lumpur’un Tarihi nasıldır?

Tarih, Kuala Lumpur için 1857’de başlıyor. Şehir aynı yıl, Gombak ve Klang nehirlerinin tam ortasına kurulmuş. 19.yüzyıllarda kalay başta olmak üzere diğer maden ticaretinin gelişmesiyle birlikte ekonomisi de gelişmeye başlamış. Bu durum dünyanın gözünü buraya çevirmiş. 1867-1874 yılları arasında yaşanan iç savaşta, şehir çok büyük hasarlar almış. Ancak kısa sürede yeniden inşa edilmiş.

Bu iç savaştan sonra sultan, İngiliz yönetimiyle beraber ülkeyi yönetmeye başladıktan sonra İngiliz yönetimi Kuala Lumpur’a yerleşmiş. İngilizler mandası altına aldıkları Kuala Lumpur’un gelişmesini sağlarlar. Bu süreçte yeni tren istasyonları, raylı sistemler, geniş caddeler ve sokaklar, sağlık alanları, alt yapı ve diğer idari işler yapılır.

İngiliz Yapımı, Sultan Abdul Samad Building

İngiliz Yapımı, Sultan Abdul Samad Building

İç savaştan sonra 2. Dünya Savaşı’nda da Kuala Lumpur büyük bir hasar görür. Japonların Malezya’yı işgal etmesi ile birlikte Kuala Lumpur Japon askerleri tarafından yerle bir edilir. Bu süreçte Malezyalıları kaderine terk eden İngilizler savaş bitince tekrar Kuala Lumpur’a dönerler. Bir süre daha İngiliz mandasında yaşayan Malezya 1957 yılında bağımsızlığına kavuşur. Başta Kula Lumpur olmak üzere tüm ülkede bayraklar asılır.

1980’li ve 1990’lı yıllarda tüm Güneydoğu Asya ülkeleri ile birlikte Kuala Lumpur’da gelişmeye başlar ve zamanla bugünkü haline kavuşur.

4. Kuala Lumpur’a nasıl gidilir ve ulaşım?

Kuala Lumpur, Malezya Gezileri ve Güneydoğu Asya gezileri için ulaşım yönünden başlangıç ve bitiş noktası olabilecek bir konumdadır. “THY”nın İstanbul’dan Kuala Lumpur’a direk uçuşu var.  Erken rezervasyon imkanları ya da promosyon bilet yakalanabilirse avantajlı bir bilet elde edilebilir. Tayland’ın başkenti Bangkok’a ve Singapur’a da direk uçuşlar var. Buradan aktarma yapılabilir ya da karayolu ile Kuala Lumpur’a devam edilebilir. Daha ekonomik ve aktarmalı uçuşlar için, “tıklayınız…

Kuala Lumpur’a Tayland ve Singapur’dan karayolu ile gelmekte mümkün. Singapur- Kuala Lumpur arası 350 km gibi bir mesafe. Oldukça yakın. Hat Yai/Tayland – Kuala Lumpur arası ise 530 km, yani İstanbul – Ankara arası gibi bir mesafe. Yukarıda belirttiğim her iki rotada tren de var. O bölgede tren yolculuğu çok büyük bir keyif olabilir.

5. Kuala Lumpur’da Gezilecek Yerler

Dünyadaki büyük şehirlerinin içinde havası en temiz şehirlerden birisi olan Kuala Lunpur, ekonomik, din, ırk ve kültürel çeşitlilik ile, gerçek manada bir metropol kentidir. Müslüman, Budist, Hindu ve diğer yerel dinlere mensup tüm halkların ve kültürlerin barış içerisinde bir arada yaşamakta olduğu Kuala Lumpur’da gezilecek yerler ile görülmeye değer birçok yer ve yapı var.

Thean Hou Temple, Çin Budist Tapınağı Girişi

Thean Hou Temple, Çin Budist Tapınağı Girişi

Bunların en başında; Petronas Twin Towes, Kuala Lumpur kulesi (Menara/KL Tower), Özgürlük Meydanı (Merdeka Meydanı/Dataran Merdeka), Chinatown, Sri Mahamariamman Hindu Tapınağı, Thean Hou Temple, Masjid Jamek, National Mosque of Malaysia, Islamic Art Museum, Central Market (Merkez Çarşı), Bukit Bintang, Jalan Alor, Lake Gardens Kuala Lumpur (Göl Bahçeleri), Orchid Gardens Kuala Lumpur’dur.

Söz konusu yerler hakkında edindiğimiz kısa bilgiler Kauala Lumpur ‘da Gezilecek Yerler yazımızda yer almaktadır.

6. Kuala Lumpur’da Görülmeye Değer Diğer Yerler Nerelerdir?

Yukarıda da bahsettiğim gibi Kuala Lumpur çok kültürlü kozmopolit bir şehir. Gezip görmek için oldukça fazla yerler var. Ulusal Müze, Milli Sanat Müzesi (National Art Gallery), Milli Tekstil Müzesi (National Textile Museum), Aquaria KLCC Su Altı Parkı, KLCC Alış Veriş Merkezi, Yeşim Taşı Müzesi(Jade Museum) bunlardan bir kaçı.

7. Kuala Lumpur’da Ulaşım Nasıldır?

Kuala Lumpur, büyük ve gelişmiş bir şehir. Bu kapsamda şehir genelinde birbirine entegre olmuş, metro, tren ve monoray hatları gibi toplu taşıma araçları mevcut. Söz konusu hatlara yakın yerlerdeki otellerde kalındığında şehir içi ulaşım büyük oranda çözülmüş olur.

Ayrıca gezilecek yerlerin birbirine yakın olması, şehir merkezi ya da şehir merkezine yakın bölgelerde bulunması nedeniyle söz konusu yerler yürüyerek de gezilebilir. Yürümeyi seviyorsanız şehir merkezini ve çevresini yürüyerek gezin derim. Böylece şehri hafızanıza iyice yerleştirmiş oluyorsunuz, yerel halkı ve kültürünü, değer yargılarını daha iyi gözlemlemiş oluyorsunuz. Biz şehir merkezini yürüyerek gezdik.

Ulaşım için taksiler de var. Mavi taksiler ve geleneksel kırmızı taksiler olmak üzere, Kuala Lumpur’da iki tür taksi var. Mavi taksiler taksimetreli, fiyat standartlığı konusunda herhangi bir sıkıntı yok. Ancak geleneksel kırmızı taksilerde taksimetre yok. Kendi keyiflerine göre bir ücret talep ediyorlar. Bu nedenle kırmızı taksilere binmeden önce gidilecek yerler için fiyat konusunda mutlaka anlaşmak gerekir. Aksi takdirde birtakım sorunlar yaşanabilir. Biz şehir kenarında ve merkeze uzak yerlerde bulunan yerlere kırmızı taksilerle pazarlık yaparak gittik

8. Kuala Lumpur Hava Durumu, Ne zaman Gidilir ve İklimi?

Malezya’nın genelinde Tropik iklim hâkim. Bu nedenle de yılın her ayında yağış vardır ve hava sıcaklığı ılıman. Meşhur Muson yağmurları da etkilidir. Ekim-Ocak arası ve Mart Nisan aylarında muson yağmurları oldukça etkilidir. Kuala Lumpur’un etrafında bulunan dağlar bu durumu az da olsa azaltır. Bu durum, diğer şehirlere göre Kuala Lumpur’un daha serin olmasına ve daha az yağmur almasına neden olabilir. Bu nedenle Kuala Lumpur’a her mevsim gidilebilir. Mayıs – Eylül ayları arası gitmek en ideal olanıdır.

9. Kuala Lumpur’da Nerede Kalınmalı?

Kuala Lumpur oldukça gelişmiş büyük bir şehirdir. Şehir merkezi dört ana bölgeden oluşmaktadır. Bunlarda ilki, iş yaşantısının en yoğun yaşandığı aynı zamanda da yeme içme ve eğlence merkezi olan ve de Türkçe Altın Üçgen olarak adlandırılan Golden Triangle bölgesi. İkincisi ise alışveriş merkezleri ile gece kulüplerinin ve restoranların yoğun olduğu Bukit Bintang bölgesi. Üçüncü bölge, Merdaka Meydanı ve Sultan Abdul Samad Binasının bulunduğu eski şehir. Dördüncü bölge ise Çin mahallesi. Bu bölgelerde ya da bu bölgelere yakın yerlerde kalınabilir.

Merdaka Meydanı Bölgesi

Merdaka Meydanı Bölgesi

Yukarıda bahsettiğim yerler, merkez olması nedeniyle pahalı olabilir, erken rezervasyon ve promosyon imkanlarından yararlanmak lazım. Daha da ekonomik olsun diyorsanız, bu merkezi dört yerden geçen metro hatlarının gittiği şehir kenarlarındaki otel, motel, misafirhane ve hostellerde kalabilirsiniz. Otel, motel, misafirhane ve hostel rezervasuonları için, “tıklayınız…

10. Kuala Lumpur’da Ne Yenir? Ne İçilir? Malezya Mutfağı?

Güneydoğu Asya Mutfağı genelde azda olsa birbirleriyle bir benzerlik içeriyor. Güneydoğu Asya’nın her ülkesinde olduğu gibi pirinç, en önemli sırada yer alıyor. Her türlü yemekte bol miktarda sebze ve baharat kullanılıyor. Ayrıntıları “Malezya Gezi Rehberi” (daha sonra yazılacak) yazımızın, “Malezya mutfağı ve Malezya’da ne yenir içilir” bölümünde yer almaktadır.

11. Kuala Lumpur Gece Hayatı

Kuala Lumpur, adeta bir finans merkezi konumunda ve metropol bir şehir olması nedeniyle, uluslararası birçok büyük şirketin merkezi ve çalışma ofisi burada kurulmuştur. Bu kapsamda şehir bir uğrak noktasıdır ve söz konusu şirketlerde çalışmaya gelen birçok yabancı vardır. Bu nedenle moderne manada aradığınız her türlü mekânı Kuala Lumpur’da bulmanız mümkündür. Her türlü zevke ve tada hitap edecek birçok restoran, kafe, bar, gece kulübü, eğlence yeri mevcuttur.

Golden Triangle Bölgesi

Golden Triangle Bölgesi

Golden Triangle ve Bukit Bintang bölgesi ile Merdaka Meydanı ve çevresi ve de Çin Mahallesi’nde bulunan Jalan Petaling Caddesi gece hayatının kalbini oluşturuyor diyebiliriz.  Özellikle de Bukit Bintang Bölgesi.

12. Kuala Lumpur’dan Ne Alınır, Alışveriş

Güneydoğu Asya ülkelerinin hemen hemen hepsinde kurulan gece pazarlarından, Kuala Lumpur’da da kurulmaktadır. Kuala Lumpur’un gece pazarı, Çin Mahallesi’nde bulunan Jalan Petaling Caddesi’nde her gece kurulur. Adı da Petaling Pazarı’dır. Ayrıca1899 yılından beri her cumartesi akşamı Petaling Pazarına oldukça yakın olan Kampung Baru gece pazarı da kurulur. Her iki pazarda da ekonomik yönden alabileceğiniz yöreye özgü bir çok hediyelik eşya vardır. Bu hediyelik eşyalar, en çok gümüş aksesuarlar, biblolar ve tahtadan oyulmuş dekorasyon ürünleridir.

Plazalar, Golden Triangle ve Bukit Bintang bölgesi ile Merdaka Meydanı ve çevresi gibi ana bölgelerde dünya çapındaki her türlü markayı da bulabilirsiniz.

13. Kuala Lumpur’un Coğrafi Yapısı Nasıldır?

Malezya coğrafi olarak, değişik yükseltideki dağ ve tepelere, ovalara ve düzlüklere sahiptir. Bu dağ, tepe ve düzlükler, ovalar çıplak değildir.  Malezya’da Tropikal iklim hüküm sürmesi nedeniyle tamamen değişik türden ağaçlar ve bitki örtüsüyle kaplıdır. Ancak Kuala Lumpur genelde düz bir coğrafi yapıya sahip, ancak etrafında dağlar var. Şehir içinde kendini hissettirmeyecek ölçüde yükseltiler var.

14. Kuala Lumpur’da Din, İnanç ve Kültür

Malezya, özellikle de Kuala Lumpur, çok kültürlü ve değişik etnik kökenlerin yaşadığı bir yer. Farklı kültürlerin yaşadığı Malezya’da, resmi din, İslam. Halkın yarısından fazlası Müslüman olan ülkede, Budizm, Hinduizm, Hristiyanlık, Şamanizm, Teoizm, Konfüçyüsçülük, Bahailik gibi birçok din var. Müslüman olanların çoğunluğunu Malay’lar oluşturuyor.

Çin Tapınağı

Çin Tapınağı

İslam’dan sonra ikinci büyük din Budizm’dir. Budizm, Çinli halkının dinidir. Hintliler ise Hindu dinini benimsemiştir.

15. Malezya Vize İşlemleri

Malezya’da, tüm pasaport sahibi Türkiye vatandaşları, 90 güne kadar seyahatlerinde vizeden muaftır. Son güncel durumu öğrenmek için Dış İşleri Bakanlığı’nın internetteki ilgili resmi sayfasını kontrol etmek gerekir. İlgili sayfa için “tıklayınız…

16. Malezya Para Birimi, Konuşma Dili ve Saat Farkı

Malezya para birimi, Ringgiti’dir. Malezya Türkiye arasındaki saat farkı ise beş saattir. Türkiye saat 13.00’de öğleni yaşarken, Malezya da akşam saat 18.00 yaşanmaktadır. Yani Malezya, Türkiye’den beş saat ileridedir.

Malezya’nın resmi dili ise Malayca’dır. Eski bir İngiliz sömürgesi olmasının da vermiş olduğu bir durumla halkın büyük bir çoğunluğu İngilizce bilmektedir. Arapça da konuşulan dillerin başında yer alıyor. Ayrıca Çince, Tamilce gibi değişik etnik kökenlere ait diller de konuşulmaktadır.

***

Güneydoğu gezi rotamızın 6’ıncı günü olan 5 Ekim 2017 Perşembe günü, Kuala Lumpur ve Malezya gezimizi tamamlayarak, Saat: 07.10’da Kula Lumpur Hava Limanı’ndan AirAsia Hava Yolları ile Tayland’ın güneyinde bulunan Krabi Hava Limanı’na uçtuk. 20 dk.lık bir uçak yolculuğunun ardından saat:07.30’da Krabi’deydik(Tayland).

Cevapla