ad itemscope itemtype="http://schema.org/WebSite"> Sinop Hakkında Bilgi ve Sinop 'un İlçeleri | Gezi Bilgileri

Sinop Hakkında Bilgi ve Sinop ‘un İlçeleri

Sinop Hakkında Bilgi yazımıza, Sinop ile ilgili temel bilgileri ve Sinop ilçelerini yazarak başlayalım. Nüfusu 2014 verilerine göre yaklaşık 204.526 kişi olan Sinop ’un, trafik numarası ise 57’dir. Ayancık, Boyabat, Dikmen, Durağan, Erfelek, Gerze, Saraydüzü, Türkeli olmak üzere sekiz tane ilçesi vardır. Sinop ’ta yer alan İnceburun, Türkiye ’nin en kuzey uç noktasını oluşturmaktadır.

Sinop Hakkında Bilgi; Şahin Tepesi'nden Sinop

Sinop Hakkında Bilgi; Şahin Tepesi’nden Sinop

Konumu itibariyle tam bir liman kenti olan Sinop, bu özelliği ile topraklarında hüküm süren tüm medeniyetlerin en önemli stratejik noktası olmuş. Tarihi kalesi ve tersaneleriyle her dönemde önemli bir askeri üs olarak hizmet vermiş.

İsim Yönünden Sinop Hakkında Bilgi

Sinop adının nereden geldiğine dair birçok rivayet var. Bunlardan bir tanesini yazımıza konu edelim. Irmak Tanrısı Osopos ’un, insanın başını döndürecek derecede güzeller güzeli bir kızı varmış, adı da Sinope ‘ymiş.  Sinope ’nin mutlu da bir hayatı varmış.

Bir gün Tanrılar Tanrısı Zeus, Sinope ’yi görmüş ve anında âşık olmuş. Zeus, Sinope ’nin gönlüne girmek için elinden gelen her şeyi yapmış. Sinope ’ye aşkına karşılık vermesi için ne isterse vereceğine dair söz vermiş. Güzeller güzeli Sinope çok korkmuş. Korku içindeki genç kız; kendisine dokunmamasının, kız olarak kalmasını, Zeus ’a söylemiş.

Tanrılar Tanrısı Zeus, Sözüne sadık kalmış ve Sinope ’yi alıp en sevdiği yer olan ve yemyeşil cennete benzeyen bugün Sinop ’un olduğu yere bırakmış. Güzeller güzeli Sinope ’nin ismi zamanla Sinop haline dönüşerek bölgenin ismi haline gelmiş.

Sinop, tam bir sahil kenti. Yaklaşık 175 km sahili olduğu söyleniyor. Bu sahillerin 75 km. sinde denize girilebiliyormuş. Şehir merkezindeki sahil uzunluğu ise 30 km. yi geçmekteymiş. Sinop’un çok rüzgârlı bir iklimi var. Bu nedenle Sinoplular, gün batısı rüzgârı estiğinde şehir merkezinin doğusunda bulunan plajlara, gündoğusu rüzgârı estiğinde ise şehir merkezinin batısındaki plajlara gidiyorlarmış.

Sakarya Caddesi ve Atatürk Caddesi şehir merkezinin en işlek iki ana caddesi. Bu iki cadde, şehrin göbeğini oluşturan hükümet meydanında 90 derecelik açı ile kesişiyor. Atatürk caddesi bu meydandan başlıyor ve sahilde son buluyor, devamında ise Gazi Caddesi başlıyor. Gazi Caddesi takip edildiğinde Karakum Plajı ’na gidiliyor.

Ünlüler Yönünden Sinop Hakkında Bilgi

Dünyaca tanınan ünlü filozof Diyojen ’de (M.Ö. 413-317) Sinop’ta doğmuş. Tarihi Sinop Cezaevi ’nin karşısında bulunan Sinop Askerlik Şubesinin hemen yanında bir heykeli de bulunan Diyojen, kendine yetme ile sadelik ilkelerine dayanan Klinik yaşam biçiminin öncülerinden çileci bir düşünür. Eflatun’un Çılgın Sokrates dediği Diyojen; toplumdaki yapaylıklara ve toplumsal kurallara meydan okumuş, yerleşik kuralların insanın doğallığına aykırı düştüğünü savunmuş, insanları yalın ve doğal bir yaşama biçimine çağırmayı kendine  amaç edinmiş. Diyojen hakkında diğer bilgiler için tıklayınız…

Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk de Kurtuluş Savaşı ‘nı başlatmak üzere Samsun ’a çıkarken Sinop ’a da uğramıştır. Ulu Önder Atatürk Sinop ’u beğenmiş ve bu beğenisini de “Ne olurdu Sinop ’un yarı güzelliği Ankara ’da olsa idi” sözüyle dile getirmiş.

***

Sinop ‘ta Gezilecek Yerler, Gezi Programı ve Sinop hakkında merak edilen diğer tüm bilgiler ve fotoğraflara aşağıdaki linkleri tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Cevapla