ad itemscope itemtype="http://schema.org/WebSite"> Ürdün hakkında bilgiler | Gezi Bilgileri

Ürdün hakkında bilgiler

Ürdün hakkında bilgiler başlıklı bu içerik, tüm seyahatlerde de genel olarak bilinmesinde fayda olan elzem konuları içermektedir.

 Ürdün hakkında bilgi

Wadi Rum, Ürdün

Ürdün hakkında yazılmış olan gezi kitaplarından ve gezi bloklarından yararlanılarak yazıldı. Ayrıca  internette mevcut bir çok kaynak da incelendi. Tüm bu çalışmalar neticesinde bu içerik, çok kısa ve özet bilgi notu şeklinde hazırlandı.

Ürdün hakkında Genel Bilgiler

Başkenti, Amman. Nüfusu, 2020 yılına göre 10,2 milyon. İstanbul’un nüfusundan az. %95’i Müslüman, %4’ü Hıristiyan, %1’i Diğer dinlerden. Resmi dili Arapça. Turistik yerlerde çoğu kişi İngilizce biliyor. Para birimi Ürdün Dinarı (JOD). Ürdün’e girişte vize gerekmiyor. Pasaport türü fark etmeksizin 90 günü geçmemek kaydıyla istenildiği kadar gezilebilir.

Yanımıza Almamız Gerekenler

Güneş kremi ve güneş gözlüğü, varsa rutin ilaçlarımız, akşam için kalın giyecekler, rahat bir yürüyüş ayakkabısı, ince şal, yara bandı, pasaport, kimlik ve ehliyet, kredi kartı, sim kart çıkarma işlemi ve ihtiyaç durumunda kullanılmak üzere çatal iğne, plaj havlusu (Akabe ve ölü denizde denize girmek düşünülüyorsa), küçük sırt çantası (günlük kullandığımız eşyalar ve atıştırmalıklar için), biraz abur cubur ve atıştırmalıklar, teknolojik aletlerimiz özellikle powerbank, şarj aleti.

Elektrik

Tüm kentlerinde 220 volt, 50 Hz geçerli. Prizler bizde ve Avrupa’da olduğu gibi iki delikli ve yuvarlaktır. Bizdeki piriz girişleri ile uyumlu, ilave bir aparat kullanmaya gerek yok.

Giyim

Ölü Deniz ve Wadi Rum gibi çöller güneş ışığı altında inanılmayacak kadar parlar. Mutlaka güneş gözlüğü ve şapka kullanılmalıdır. Yaz sezonunda hava oldukça sıcak olduğu için hafif şeyler tercih edilmeli kış sezonunda ise geceler havalar serin olacağı için üzerimize biraz daha kalın şeyler almak gerekir. Çölde ise gece bizleri daha sıcak tutacak kalın giysilere ihtiyaç olabilir.

Ürdün’ün %95’i Müslüman ama şeriat kuralları yok. Yani kadınların kapanma zorunluluğu yok. Başı açık olan da var kapalı olan da var. İnsanlar medeni ancak bazı yerlerde rahatsız edici bakışlara maruz kalmamak için dikkat çekmeyecek tarzda kıyafetler giyinmekte fayda var.

Döviz Değiştirme

Ürdün para birimi Ürdün Dinarı’dır, JOD olarak kısaltılır. Kâğıt Dinarları; 1 koyu yeşil, 5 turuncu, 10 açık mor mavi, 20 bondi mavisi, 50 ham toprak renginde olarak tedavüldedir. Madeni Dinar’ları ise; 1 dinar, yarım dinar, çeyrek dinar, 1⁄2 piastres/qirsh, 1 piastres/qirsh, 2,5 piastres/qirsh, 5 piastres/qirsh, 10 piastres/qirsh olarad tedavüldedir. 17 Şubat 2023 tarihi itibariyle; 1 Dolar = 0,71 Ürdün Dinarı (JOD), 1 Ürdün Dinarı = 26,60 TL’dır.

Sadece resmi işletmelerde, banka ve resmi döviz bürolarında döviz bozdurmakta fayda var. Amman Havaalanı’nda ilk anda lazım olacak az miktarda bozdurup asıl çoğunluğu şehir merkezinde bozdurmak daha faydalı olur. Döviz bozdururken her ülkede olduğu gibi pasaportlarımızın yanımızda olması gerekir.

Sim Kart

Günümüzde internet olmazsa olmazlarımız arasında artık. Gezi rotalarına, restoranlara, otellere ve gezi esnasında lazım olacak diğer bilgilere kolay erişmek için internet gerekli. Havaalanına iner inmez ilk iş internete kavuşmak için sim kart almak gerekiyor. Amman Havaalanında operatör olarak Zain, Orange ve Umniah şirketleri bulunuyor. Zain’in daha iyi olduğu söyleniyor. Sim kart alırken pasaport gerekiyor.

Saat Farkı

Ürdün ile Türkiye aynı saat diliminde yer alır. Saat ayarı yapmaya gerek yok.

Ulaşım

Ürdün’de gezilecek yerler, Ürdün’ün değişik yerlerinde konuşlanmıştır. Ve Ürdün, küçük bir ülke. Bu yüzdenden olsa gerek çok fazla toplu taşıma çok yaygın değil. Araç kiralamak en uygun ulaşım vasıtası. Araç kiralamada sorun yaşamamak için doğru seçim ise global araç kiralama firmaları.

Suç ve Güvenlik

Ürdün oldukça güvenli bir ülkedir. Ancak özellikle pazarlar gibi kalabalık yerlerde, bazı küçük çaplı suçlar her ülkede olduğu gibi bu ülkede de meydana gelebilir. Bu gibi yerlerde tedbiri elden bırakmamak, çanta ve ceplerimize dikkat etmek gerekir.

Bir de çok tenha ve ıssız yerlerde dolaşmamak, geceleri aydınlatılmış sokaklardan ayrılmamak, pasaport ve benzeri önemli evrakların birer fotokopisini almak, değerli eşyaları varsa otelin kasasında bırakmak, yanımızda çok fazla para bulundurmamak alınabilecek diğer güvenlik tedbirleri olarak sıralanabilir.

Ayrıca Ortadoğu ülkelerindeki istikrarsızlık Ürdün’de yok. Komşuları olan İsrail gibi, Lübnan gibi, Suriye gibi ülkelerle ilişkileri gayet iyi düzeyde. Ülkenin birçok yerinde Mısır gezimizde de gördüğümüz gibi birçok polis kontrol noktası var. Turistik yerlerde polis sayısı daha fazla ancak bunaltıcı güvenlik anlayışı yok.

Ürdün Hakkında Diğer Bilgiler:

Ürdün’de ne yenir bilgisi için tıklayınız…

Ürdün’de gezilecek yerler hakkında bilgi için tıklayınız…

Beş günlük Ürdün gezi programı  ve gezi rotası  için tıklayınız…

Cevapla