ad itemscope itemtype="http://schema.org/WebSite"> Ürdün’de ne yenir | Gezi Bilgileri

Ürdün’de ne yenir

Ürdün’de ne yenir başlıklı bu içerik, Ürdün hakkında yazılmış olan gezi kitaplarından ve gezi bloklarından yararlanılarak yazılmıştır. Ayrıca  internette mevcut birçok kaynak da incelenmiştir. Tüm bu çalışmalar neticesinde çok kısa ve özet bilgi notu şeklinde hazırlanmıştır.

Günümüz Ürdün topraklarında insan yaşamının çok eski tarihlere dayandığı söyleniyor. Asırlarca birçok medeniyete ev sahipliği yapan bu ülkede yemek kültürü birikimi oldukça fazla. Bu kapsamda Ürdün’de gezilecek yerler de epeyce mevcut. Mutfak kültürünü ve gezip görülecek yerleri bir gezi programına bağlı olarak görmek gerekir. Bu detayları atlamamak açısından önemli.

Ürdün, uzun yıllar Osmanlı hakimiyetinde kaldı. Haliyle Ürdün mutfağı ile Türk mutfağı birbirine çok benziyor. Ürdün mutfağında etsiz yemek de bulmak neredeyse imkânsız gibidir.

Ürdün’de ne yenir

Ürdün’de; Maklube, humus, falafel, şiş kebap, şavurma, mansaf, galayet bandora, tabule, zahter salatası, Pita Ekmeği (Gobit), Fattoush salatası, baklava, künefe gibi birçok yemek var.  Bu ülkenin damak tadı, bizim damak tadımıza çok benziyor.

Maklube

Bu yemek, Ürdün’ün sevilen yöresel yemeklerinin en başında yer alıyor. Yapımında kırmızı et ve tavuk eti kullanılıyor. Öncelikli alta kuşbaşı etler olacak şekilde pilav ve et bir kapta pişiriliyor. Ardından kaptaki yemek ters çevriliyor. Böylelikle etler pilavın üzerinde kalıyor. Sonra görsel manada bolca kuruyemiş ve taze sebzeler ilave ediliyor. Bu şekliyle yemek servise hazır hale gelmiş oluyor.

Ürdün’de ne yenir, tabi ki Maklube

Maklube

Osmanlı mutfağında da yer alan bu yemek, Arapların çoğunlukta yaşadığı Siirt ve Mardin gibi illerimizde de pişiriliyor. Pişirilme şekli  yöreden yöreye değişebiliyor. Ürdün’de ne yenir, tabi ki bizim damak tadımıza en uygun olan maklube yenebilir…

Humus

Humus, Ürdün’ün en ünlü ve en çok yapılıp tüketilen yemeklerinden birisidir. Bu yemek, Mısır gibi İsrail gibi tüm bu bölgede ve Orta Doğu ülkelerinde sıklıkla yapıldığı söyleniyor. Nohut, limon suyu, tahin, sarımsak, kimyon, kırmızı biber, zeytinyağı ve tuz kullanılarak yapılıyor. Özellikle öğlen ve akşam yemeklerinde ana yemeğin yanında meze olarak servis ediliyor.

Falafel

Humus gibi nohutun başrol oynadığı bir başka Ürdün yemeği, Falafel. Önce nohut ve fava fasulyesi yoğrularak top şekline getiriliyor. Ardından top şekline getirilmiş olan Falafeller kızgın yağa konularak kızartılıyor.

Ürdün’de ne yenir, tabi ki Falafel

Falafel

Ana yemek olarak ve ara sıcak olarak isteğe göre servis ediliyor. Değişik salatalar ile servis edilebilir ya da Pita ekmeğinin içine de kondurulabilir. Ürdün’de ne yenir, tabi ki bizim damak tadımıza en uygun olan falafel de yenebilir… Ama yağda kızarıyor olması, bende soru işareti…

Şiş Kebap

Ürdün’deki çöp şiş, bizdeki çöp şişin aynısı. Özellikle mangal ateşinde pişirilen koyun etinden yapılan çöp şiş ve fırında pişirilen tavuk etinden yapılan şiş daha ön plana çıkıyor.

Mutebbel

Bu yemek, ülkemizde genellikle Hatay ilimizin mutfağında yer aldığı biliniyor ve sıklıkla yapılıyor. Mutebbel; patlıcan, tahin, limon, sarımsak ve bolca yoğurt kullanılarak hazırlanan bir tür meze.

Mutebbel

Mutebbel

Patlıcan sevenler tarafından öğlen ve akşam yemeklerinde ana yemekle birlikte meze olarak tercih edilebilir.

Shawarma /Şavurma

Ürdün’ün geleneksel lezzetlerinden birisi olan shawarma, Ürdün’ün bir nevi sokak lezzetlerinden diyebiliriz. Koyun, keçi, tavuk, hindi ya da sığır etinden yapılıyor. İlk olarak et çeşitli baharatla terbiye ediliyor. Ardından yumuşak hale gelene kadar pişiriliyor.

Ürdün’de ne yenir, tabi ki Shawarma /Şavurma

Shawarma /Şavurma

Son olarak hazırlanan etler lavaş ekmeği arasına konuyor ve servis ediliyor. Bir nevi dürüm diyebiliriz. Ürdün’de tüm etler genel olarak yumuşacık olana kadar pişiriliyor. Ürdün’de ne yenir, tabi ki bizim damak tadımızaa en uygun olan maklube ve falafel ile birlikte şavurma da yenebilir…

Mansaf

Mansaf yemeği de tıpkı Shawarma gibi bölgenin yöresel yemeklerinden biridir. Ayrıca bu iki yemeğin yapılışı da hemen hemen birbirinin aynısı gibi.

Ürdün’de ne yenir, tabi ki Mansaf

Mansaf

Aralarındaki en belirgin fark shawarma lavaş ekmeği arasında servis ediliyor. Mansaf ise yanında pilav ve sos ile servis ediliyor. Ürdün’de ne yenir, tabi ki bizim damak tadımızaa en uygun olan maklube, falafel ve şavurmadan sonra mansaf da yenebilir…

Galayet Bandora

Bu yemek domates, biber, soğan, sarımsak ve et ile hazırlanıp pişiriliyor. Bir nevi bizim et soteye benziyor. İçindeki eti yok saydığımızda bir nevi menemen diyebiliriz, ya da makarnanın üzerine sos olarak da kullanılabilir.

Galayet Bandora

Bu yemek Ürdün’de genellikle pilavın üzerine konularak servis ediliyor. Arapçada galayet tava, bandura ise domates anlamına geliyor.

Tabule

Tabule, bir çeşit salata. Orta Doğu’nun Akdeniz’e yakın ülkelerinde sık sık yapılıyor. İnce ince kıyılmış maydanozların, yine küçük küçük doğranmış domates, bulgur, limon ve zeytinyağının karıştırılması sonucunda yapılıyor. Yapımı oldukça kolay klasik bir salata.

Tabule

Tabule

Zahter Salatası

Kaynatılıp bitki çayı olarak da içilen zahter, bir çeşit dağ kekiği. Yemeklerde de çoğu zaman kullanılıyor. Taze zahter zeytin yağı ile yağlandığında ise salata olarak servis ediliyor.

Fattoush salatası

Ürdün’ün bu salatası, Lübnan gibi diğer Akdeniz’e yakın ülkelerde de yapılıyor. Kıtır kıtır küçük pide parçaları, bol bol doğranmış domates, marul, salata ve sumak gibi sebzeler karıştırılarak yapılıyor.

Fattoush salatası 

Fattoush salatası

Pita Ekmeği (Gobit)

Ürdün dahil tüm Ortadoğu ülkelerinde sıklıkla yapılan bölgesel bir ekmek türü. Ülkemizde de yapılan bu ekmeği özel kılan şey tandırda pişmesi.

Balık

Ürdün’ün sahil kenti Akabe, balık yemenin en iyi adresi. Ama diğer yemeklere göre oldukça pahalı. Özellikle balık çorbalarının iyi olduğu söyleniyor. Küçük kalamarlar, kırmızı renkli balık ve ıstakoz yenilebilir.

Tatlılar

Ürdün’ün bizdeki gibi meşhur tatlıları var. Özellikle de baklava ve künefe. Baklava bizimkinin aynısı gibi ve bizdeki gibi değişik türleri mevcut. Künefe ise bizimkinden biraz farklı yapılıyor. Künefenin içine bizden farklı olarak gül suyu ve benzeri aromalar konması.

Ürdün’de nerede yemek yenir

AlQuds Restaurant – Amman, konum için tıklayınız…

Habibah Sweets – Amman, konum için tıklayınız…

Hashem Restaurant Down Town – Amman, konum için tıklayınız…

Crepe Al Balad – Amman, konum için tıklayınız…

Cevapla