Phnom Penh Gezilecek Yerler Hakkında Bilgiler
Phnom Penh Gezilecek Yerler yazımız; gezilecek yerlerin yeri ve gezilecek yerlerle ilgili bilgileri içermektedir. Phnom Penh, Güneydoğu Asya’nın yoksul ve talihsiz ülkesi Kamboçya’nın başkentidir. Fransız koloni döneminden kalma eski bir kent olan Phnom Penh’in tarihi 1400’lü yıllara kadar gider.
Phnom Penh Gezilecek Yerler
Fransız sömürge döneminden kalma bir çok tarihi yapının da yer aldığı, Phnom Penh Gezilecek Yerler ve görülecek yerler hakkındaki bilgiler müteakip maddelerde kısaca belirtilmiştir.
1. Phnom Penh ‘deki En Anlamlı Yer, Bağımsızlık Anıtı
Kamboçya’nın, Fransa’nın boyunduruğundan kurtulup bağımsızlığına kavuşmasını simgelemek adına 1958’de yapılmış. Lotus biçiminde ve kentin tam merkezine, göbeğine, inşa edilmiş.
Anıt, Phnom Penh Gezilecek Yerler listesinde ilk sıralarda yer alıyor.
2. Kraliyet Sarayı
Kraliyet Sarayı, bağımsızlık anıtının hemen yanı başında yer alıyor. Kral Preah Bat Norodom dönemi olan 19.yüzyılın ikinci yarısında yapılmış. Halen içinde yaşam devam ettiği için sarayın her yeri ziyarete açık değil. Belli bölümler ziyaret edilebiliyor. Tapınaklarda olduğu gibi sarayın içinde de şortla, dizlerin ve omuzların açık olduğu giysilerle gezilemiyor. Sarayın bahçelerinde fotoğraf çekilebiliyor ancak içerisinde fotoğraf çekilemiyor.
Kralın taç giyme törenlerinin yapıldığı, yabancı diplomatların karşılanıp ağırlandığı bir yer olan Taht Salonu’nda mevcut 60 metre uzunluğundaki kule her yerden görülebiliyor. Söz konusu salonun içi altın süslemelerle kaplı ve kristal avizelerle döşelidir.
3. Gümüş Pagoda
Gümüş Pagoda, Kraliyet sarayının hemen güneyinde bulunuyor. Bir zamanlar keşişlerin yaşadığı söz konusu pagodada, günümüzde içinde artık keşişler yaşamıyor. Eskiden krallar, dini törenlerini ve ibadetlerini burada yaparlarmış. Gümüş Pagodo’nun yapımında, her biri birer kilogram olan beş binin üzerinde gümüş kaplı yer döşemesi kullanılmış. İsmini de bu gümüş döşemelerden almış. Söz konusu gümüşleri korumak için büyük bir çoğunluğunun üzerine halı serilmiş.
Tapınağın merkezine ise Baccarat kristalinden yapılmış Buda heykeli mevcut. İki bine yakın elmasla kaplı olduğu belirtilen 90 kg’lık altın dev buda heykelinin yanlarında da yine altın ve gümüş buda heykelleri var. Bu şekilde mevcut 1650’nin üzerinde değerli objelerin çoğu yine buda heykellerinden oluşuyor.
1970’li yıllarda bir kâbus gibi Kamboçya’nın üzerine çöken Kızıl Kmerler ve devrin despot lideri Pol Pot, Kamboçya’yı yıkıp dökerken Gümüş Pagodaya pek dokunmamış. Aynen Hitlerin her tarafı bombalamasına rağmen Çekoslovakya’nın Başkenti Prag’a bir şey yapmadığı gibi. Bu nedenlerle Gümüş Pagado’yu, dini yapılar kapsamında; Phnom Penh Gezilecek Yerler listesinin ilk sırasına alabiliriz.
4. Ulusal Müze
1920 yılında, geleneksel Kmer mimarisindeki kırmızı tuğla kullanılarak, tarihçi George Groslier tarafından kurulmuş. Kamboçya’nın kültürel tarihini ve arkeolojisini özetleyen eserlerle, Kmer sanatının en büyük koleksiyonları sergileniyor.
Müze de 14 bine yakın tarihi eser sergileniyor. Bu eserlerin çoğunluğu da 4. ve 14.yüzyıl Angkor dönemi ve Angkor dönemi öncesinden kalan heykel, seramik, bronz ve etnografik eserlerden oluşuyor. Angkor dönemi sonrasındaki eserlerin çoğunluğunu Buda figürleri içeriyor. Müze de en çok ilgi çeken eserlerin başında ise Angkor Thom’da ki Cüzzamlı Kral heykeli.
5. Yerel Pazar
Orijinal adı Phsar Thmei olan söz konusu Pazar, Wat Phnom ile Kraliyet sarayı arasına yapılmış. Kubbeleri ve mimari yapısıyla dikkat çekiyor.
Merkeze yürüyüş mesafesinde. Pazar’ı gezerken yöreye özgü; çiçekleri, eski paraları, gümüş işlemeli eşyaları, kuyumcu dükkanlarını, taze meyve ve sebze tezgahlarını ve de yemek tezgâhların görmeniz mümkün.
6. Wat Phnom
Wat Phnom Tapınağı, dümdüz bir coğrafi yapıya sahip Phnom Penh’de ki sadece bir tane olan, ağaçlarla kaplı 27 metre yüksekliğindeki küçük bir tepenin üzerine kurulmuş. Tapınağa, yani tepeye merdivenler yardımıyla çıkılıyor. Söz konusu merdivenleri çıkarken, merdivenlerin sağında solunda bulunan ve tapınağı koruduğuna inanılan aslanlar ve kutsal Naga yılanı heykelleri eşliğinde çıkılıyor.
Bu çıkış esnasında elinizde yiyecek olmamasına ve çantaların kapalı olmasına dikkat edilmesi gerekiyor. Sebebi de tapınağın etrafında dolaşan ve de oldukça arsız olduğu söylenen maymunlar… Dikkat, eşyalarınızı yürütebilirler…
7. Wat Ounalom
Wat Ounalom, 1422 yılında yapılmış ve Kamboçya Budizm’inin ana tapınağı sayılıyor. Kraliyet sarayından yürüyerek gidilebilecek mesafede. Burada en yüksek mertebedeki keşişler yaşıyormuş. Ounalom kaş tüyü demekmiş ve Buda’nın kaşından bir tüy buradaki büyük bir türbenin altında muhafaza ediliyormuş.
Tapınağın içinde Budizm Enstitüsü’nün 30 binin üzerinde kitabının bulunduğu bir kütüphane varmış ancak Kızıl Kmerler tarafından söz konusu kütüphane harap edilmiş.
8. Tuol Sleng Hapishanesi
Tuol Sleng Hapishanesi, bağımsızlık anıtının iki kilometre güney doğusunda yer alıyor. Merkezden buraya yürüyerek gelinebilir. 1970’li yıllarda Kızıl Kmerler tarafından kurulmuş. Kamboçya’nın yakın geçmişini anlayabilmek için günümüzde müze olarak kullanılan Tuol Sleng Hapishanesi’nin mutlaka görülmesi gerekir. Hitler’in Nazi kamplarıyla kıyaslandığında burası daha da bir felaket olduğu söylenebilir.
Kamboçya’nın hitleri Pol Pot, kendisi gibi Paris’te eğitimini tamamlamış bir öğretmen olan Khieu Samphan ile birlikte Mao’nun tarım ekonomisini uygulamak üzere yola çıkmışlar ancak tarihe mal olmuş bir felakete de sebep olmuşlar.
9. Ölüm Tarlaları
Ölüm Tarlaları, Tuol Sleng Hapishanesi’nde yargılanıp öldürülmesine karar verilen Kamboçyalıların topluca idam edildiği yer olan Choeung’a verilen ad. Filmlere konu olan ve ölüm tarlaları diye adlandırılan Choeung, Phnom Penh’in 15 km güney batısında yer alıyor.
Acımasızca ve değişik yöntemlerle, insanlık dışı usullerle, insanlar topluca öldürülmüş ve de topluca buraya gömülmüş. Bu şekilde vahşice öldürülen ve gömülenlerin bugüne kadar ancak 8985’ine ulaşılabilmiş. Bu döneme ait 20 bine varan toplu mezarların açıldığı ve bir milyon 400 bine yakın kişinin öldürüldüğü tespit edilmiş. Bu kapsamda ölüm tarlaları da müze haline getirilmiş.
***
Phnım Penh ve de Kamboçya gezimizi, 30 Eylül – 31 Ekim 2017 tarihlerinde yaptığımız 32 günlük “Güneydoğu Asya Gezisi” içinde yaptık.
Güneydoğu gezimizin 10’uncu günü olan 09 Ekim 2017 Pazartesi günü, Siem Reap gezimizi bitirerek Kamboçya’nın başkenti Phnom Penh’e(315 km.) otobüsle hareket ettik. Yolculuğumuzun bitiminde otobüs terminalinden başkentteki otelimize (Narin Guesthous) yürüyerek ulaşmaya müteakip otelimize yerleştik ve şehir turumuzu yaptık.
İki gün Bir gecelik Pknom Penh gezimizin ardından, Vietnam’ın Ho Chi Minh(265 km.) kentine otobüsle hareket ettik.