ad itemscope itemtype="http://schema.org/WebSite"> 12 Soru ve Cevapta Van Gezi Rehberi | Gezi Bilgileri

12 Soru ve Cevapta Van Gezi Rehberi

Van, bulunduğu bölgedeki 4000 yıllık tarihi sürecinde daima merkezi bir kent konumunda yer almış. Hatta M.Ö. 859 ile M.Ö. 612 yıllarında hüküm süren Urartu Krallığının da başkenti olmuş. Bölgede; Süphan Dağı ve Nemrut Dağı ile Nemrut Krater Gölü ve Van Gölü gibi irili ufaklı birçok göl bulunmaktadır. Bu bölge aynı zamanda Türklerinde Anadolu’ya giriş yaptığı yer olması sebebiyle de dikkat çekmektedir.

Van gezi rehberi ve gezi notları yazımızda; Van nerede, Van’da gezilecek yerler, Van’a nasıl gidilir, Van ulaşım, Van’da nerede kalınır, gezi için ne kadar zaman gerekir, Van’dan ne alınır, Van mutfağı, Van kahvaltısı, Van’da ne yenir, Van’da ne yapılır gibi Van hakkında temel konular yer almaktadır.

Ayrıca; Van hava durumu ve Van iklimi, Van gece hayatı, Van’da gezilecek yerler ve görülmeye değer yerler hakkında kısa ve öz bilgileri de içermektedir.

Bu bilgileri, gezi öncesi yaptığımız tatil hazırlıkları esnasında ve gezi esnasında yaptığımız incelemelerde edindik. Gezi öncesi, internette mevcut; tatil rehberi ve Van gezi rehberi şeklinde hazırlanmış birçok kişisel blog inceledik. Ayrıca kitapçılarda bulabildiğimiz gezi kitapları da okuduk. Söz konusu çalışmalarla; Van’ın tarihi yerleri ve Van’ın tarihi eserleri ile Van’da gezilecek yerleri tespit ettik. Bu kaynaklar yardımıyla gezi rotasını tatil öncesi hazırlıklarda belirledik.

Van gezisi için yaptığımız inceleme ve değerlendirme sonucunda, bölgeyi kendi kendimize gezmenin, güvenlik yönünden uygun olmayacağını düşündük. Van turları yapan Turistica Turizm acentesinin programının bizimkine en yakın bir program olduğunu ve fiyatının da kesemize uygun olduğunu görünce bu firma ile Van gezisi yapmaya karar verdik.

21-23 Nisan 2018 tarihlerinde Van turu yapan Turistica Turizm acentesinin gezi programı kapsamında söz konusu bölgeyi gezip gördük. Daha önceki yıllarda bölgede birçok kez bulunmuştuk. Bu son gezimizde gezgin gözüyle bölgeyi ziyaret ettik.

Van gezi rehberi türünde ve bölge ile ilgili temel bilgileri içeren, soru cevap şeklindeki gezi notları kısa ve öz olarak aşağıda belirtilmiştir.

1. Van Nerededir?

Doğu Anadolu Bölgesinde yer alan kentin; kuzeyinde Ağrı, batısında Van Gölü ve Bitlis, güneyinde Hakkâri ve Şırnak, güneybatısında Siirt, doğusunda ise İran bulunmaktadır.

Van'ın Haritadaki Yeri ve Komşu İlleri

Van’ın Haritadaki Yeri ve Komşu İlleri

2. Van Hakkında Bilgi

Nüfusu, 2016 verilerine göre yaklaşık 1.100.190 kişidir. Doğunun incisi ismiyle anılan şehir, dünyada yaşanılan en eski kentlerin başında yer almaktadır. Söz konusu kenttin trafik numarası 65’tir. Erciş, Muradiye, Çaldıran, Çatak, Gürpınar, Başkale gibi ilçeleri başta olmak üzere 13 tane ilçesi mevcuttur.

İlçeler ve Komşu İlleri

İlçeler ve Komşu İlleri

Doğu Anadolu Bölgesi’nin en kalabalık şehri olan kent, aynı zamanda Türkiye’nin de en kalabalık şehirleri arasındadır. Yüzölçümü bakımından da Doğu Anadolu Bölgesinin en büyük, Türkiye’nin ise altıncı büyük kentidir. En eski Üniversitelerden birisi olan Yüzüncü yıl Üniversitesi de bu kentte yer almaktadır. Van Gölü hakkında kapsamlı bilgi aşağıda linkini verdiğimiz yazıda yer almaktadır.

3. Van’ın Tarihi

Tilkitepe ve Ernis Mezarlıklarında yapılan kazı çalışmaları sonucunda şehrin tarihinin M.Ö. 5000’li yıllara kadar dayandığı tahmin edilmektedir. Elverişli bir coğrafi konuma sahip olan kent, eski tarihi dönemlerinden bu yana farklı medeniyetlere ev sahipliği yapmıştır. Kentin tarihi hakkında kapsamlı bilgi, aşağıda linklerini verdiğimiz yazılarımızda yer almaktadır.

Urartular

4. Van’a Nasıl Gidilir ve Van Ulaşım

İstanbul, Ankara, İzmir ve Antalya’dan, söz konusu kente özellikle de “THYları ve “Pegasusun her gün direk uçuşları var. Diğer şehirlerden ise aktarmalı uçuşlar mevcut.

Kenetin 175 km batısında bulunan Tatvan’da, tren istasyonu mevcut. Tatvan’a trenle gelip, Tatvan’dan da karayoluyla kente ulaşılabilir. Ayrıca Türkiye’nin değişik şehirlerinden söz konusu kente direk yolcu taşıyan otobüs firmaları da mevcut. Bu şekilde de ulaşılabilir.

Beşyol Meydanı’ndan başlayan Cumhuriyet Caddesi ile bu caddeyi 90 derecelik açı ile kesen Kazım Karabekir bulvarı ve devamı şehrin merkezini oluşturmaktadır. Restoranlar, alışveriş merkezleri oteller genelde bu bölgededir. Söz konusu bölgede her yere yürüyerek ulaşılabilecek durumdadır. Ayrıca şehir içi ulaşım için otobüs ve minibüsler de mevcuttur.

Her şey dahil konsepti içinde Van turu yapan birçok turizm acentesi var, bu turizm acenteleri aracılığı ile de Van turu yapılabilir.

5. Van’da Gezilecek Yerler

Birçok doğa sporunun da yapılmasına müsait olan kent, bulunduğu bölgede, coğrafi konum ve iklim olarak yaşanılası bir yer olması nedeniyle birçok kültüre ve medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Bu kapsamda da Van’da gezilecek yerler ve görülecek yerler oldukça fazladır. Van çevresinde ve Van’da gezilecek yerler hakkında detaylı bilgiler aşağıda linklerini verdiğimiz yazılarımızda yer almaktadır.

6. Van’da Hava Durumu ve Ne zaman Gidilir?

Bölgede  karasal iklim hüküm sürüyor. Karasal iklimde kışları oldukça sert ve soğuk geçer. Uzun ve soğuk kış aylarına karşılık, yazlar ise oldukça kısa sürelidir.

Van gölü her ne kadar bölgenin, klasik kara iklimine nazaran biraz daha ılıman olmasını sağlasa da sıcaklıklar -26 dereceye kadar düşebilmektedir. Yaz aylarında ise sıcaklar oldukça artmakta ve +36 dereceye kadar çıkabilmektedir. Yazların kurak ve yağışsız olduğu bölgede, kışın neredeyse üç ay sürekli karla kaplı kalmaktadır. Her yıl neredeyse sıcaklık, 150 gün civarındaki bir süre içerisinde sıfırın altında yer almaktadır.

Bu bilgiler ışığında Van’a gitmek için en uygun zamanın, ilkbahar sonu ve sonbahar başlangıcı olduğu gözüküyor. Her yıl haziran ayında düzenlenen Uluslararası İnci Kefali Göçü Kültür Sanat Festivali ve Eylül ayında yapılan Erçek Gölü Flamingo Göçü Festivali ile yine Eylül ayının ikinci haftasında düzenlenen Akdamar Adası Ayin Törenlerinde esnasında Van’a gitmek şehrin renkli bir havaya bürünmesi açısından daha ilginç olabilir. Bu durumda da otel ve ulaşım giderleri fazla olabilir.

7. Van’da Nerede Kalınır?

Beşyol Meydanı’ndan başlayan Cumhuriyet Caddesi ile bu caddeyi 90 derecelik açı ile kesen Kazım Karabekir bulvarı ve devamı şehrin merkezini oluşturmaktadır. Restoranlar, alışveriş merkezleri oteller genelde bu bölgededir. Söz konusu bölgede her yere yürüyerek ulaşılabilecek durumdadır. Şehir merkezinde konaklamak isteyenler için bu bölge uygundur.

Van Beşyol Meydan

Şehrin 20 km güneybatısında yer alan, merkez ilçe Edremit bölgesinde de çok sayıda otel ve motel mevcuttur. Sahil kasabası havasında olan bu bölgede, plajlar ve sahil kenarına dizilmiş çok sayıda tesis ile park bulunmaktadır. Ferit Melen Hava Alanı da şehir ile Edremit arasında yer almaktadır. Deniz havasını yaşamak ve de havaalanına yakın olmak isteyenlerin konaklaması için en uygun bölge burası.

8. Van’da Ne Yenir, Van Mutfağı

Bölgenin başlıca geçim kaynağı tarihi süreç içerisinde hep hayvancılık olduğu için Van mutfağı da haliyle et ve süt ürünleriyle biçimlenmiş. Zaman içinde, tarıma elverişli bölgelere karayolu bağlantısının sağlanması ile birlikte yöre mutfağına sebze de girmiş. Et ve süt ürünlerinin çok tüketildiği bölgede, peynir, keşkek, kavurma gibi yiyecekler özellikle de kırsal alanda çoğunlukla çömlek içinde yere gömülerek korunduğu söyleniyor.

Oldukça değişik türde peynir çeşidi olan kentte, en tanınmış hayvansal ürün otlu peynir. Koku ve lezzet açısından öteki peynirlerden çok farklı. Otlu peynir, koyun sütü ve özel bir peynir mayası ile yaylalardan toplanan dağ nanesi, kekik, sirmo (yabani sarmısak), mendo, çaşur gibi otlar kullanılarak üretildiği söyleniyor. Ben kokusu ve tadından dolayı yiyemedim.

Taze kavrulmuş ve öğütülmüş buğdayın tereyağıyla kavrulduktan sonra bulamaç haline getirilmesiyle hazırlanan kavut, sabah kahvaltılarının vazgeçilmez yiyeceği. Ben de kahvaltıda bol bol yöresel bal ve öğütülmüş fındıkla karıştırarak her kahvaltıda kavut yedim. Herkesin bahsettiği Van kahvaltısı türünden kahvaltı yapmadım. Büyük kentlerden bildiğimiz serpme kahvaltı diye adlandırılan kahvaltı türünün çok çok zenginleştirilmiş hali gibi geldi bana.

Yağda kavurmalı yumurta, benim damak tadıma uygundu ve her kahvaltıda yedim. Daha doğrusu pişirilen yemeklerin çoğunluğunda et kullanılıyor ve etler oldukça lezzetli. İçinde et olan her türlü yemek bana oldukça lezzetli geldi. Etlerdeki bu lezzet sanırım yöredeki hayvanların doğada doğal beslenmesiyle ilgili bir durum.

Tavuk göğsü ve buğdayın bir arada kaynatılması ile yapılan harse, bu yörenin yemeklerinin başında geliyor. Bu kış yemeği, yöreye has bir lezzet olarak öne çıktığı söyleniyor.

Arıcılık ve küçük çapta tavukçulukla birlikte, su ürünleri avcılığı da önemli yer tutuyor. Van Gölü ve diğer birçok küçüklü büyüklü göllerde balıkçılık yapılıyor. Özellikle Van gölünün sodalı sularına uyum sağlamış bir balık olan inci kefalinden havyar elde ediliyor ve bu balık tuzlanarak tüketiliyor.

9. Van’da Ne Yapılır

Yazın, gölün sularında yüzülebilir. Dere ağızlarında inci kefali olta balıkçılığı yapılabilir. Ayarlanabilirse  gölde tekne turu yapılabilir. Açık havalarda, sabah gölde gün doğumu, geceleyin ise dolunay vakti yine gölde mehtap keyfi yapılabilir. Kışın Nemrut Dağı’nda bulunan kayak merkezinde kayak yapılabilir. İlkbahar ve sonbaharda doğa yürüyüşleri yapılabilir. Ahlat’ın kuzeyinde bulunan Süphan Dağı’nda dağ tırmanışı yapılabilir. Nemrut Dağı tepesinde bulunan Nemrut Dağı Krater Gölü’nde kampçılık yapılabilir.

10. Van Gece Hayatı

Kentin muhafazakâr bir yapıya sahip olması ve yaşanan siyasi olaylar her ne kadar eğlence sektörünün gelişimini etkilese de şehirde birçok; bar, gece kulübü ve türkü bar gibi eğlence yerleri var. Bu tür yerler daha çok merkezde ve Cumhuriyet caddesi ile Maraş caddesi üzerinde yer alıyor.

Her Şeyin Bulunduğu, Van Cumhuriyet Caddesi

Bunlardan en önemlileri, Halay türkü barı, Niçe Bar, yerli ve yabancı hit parçaların çalındığı Urartu Disco, One Club, Club Arena, Janya Bar&Şarap Evi, Arjantin Bar olduğu söyleniyor.

11. Van Festivalleri

Ana olarak beş tane Festival bulunuyor. Her yıl Haziran ayında düzenlenen Uluslararası İnci Kefali Göçü Kültür Sanat Festivali var. Bu festival, uluslararası statüde olması münasebetiyle en önemli Festivallerin başında yer alıyor. Yurt dışı ilgiye maruz kalan bir diğer Festivali niteliğindeki etkinlik ise Eylül ayının ikinci haftasında düzenlenen Akdamar Adası Ayin Törenleri. Yine Eylül ayında yapılan Erçek Gölü Flamingo Göçü Festivali ise kuş gözlemcileri açısından önemli bir Festival niteliğinde. Çatak ilçesinin tarihi ve kültürel dokusunun tanıtılmasının amaçlandığı, Kanispi Bal Ceviz ve Doğa Festivali İle Erciş ilçesinin tanıtılması ve korunması amacıyla yapılan Emrah Selvi Kültür Sanat Festivali ise diğer önemli Festivaller arasında yer aldığı, okuduğum kaynaklarda yazıyor..

12. Van’dan Ne alınır

Kentin, tarihi İpek Yolu üzerinde olması nedeniyle, el sanatları oldukça çok gelişmiş. Hediyelik el sanatı ürünleri alınabilir.

Urartularla başladığı ve günümüze kadar devam ettiği ileri sürülen ve savat el sanatı diye adlandırılan gümüş işlemeciliği çok gelişmiş. Urartulardan sonra bölgede yaşamını sürdürmüş olan farklı medeniyetlerinde katkısıyla iyice gelişmiş olan bu sanat tarzında, bol miktarda gümüş takı ve eşyalar var. Bu eşyalar şehir merkezinden alınabilir. Bu türden el sanatı ürün çeşitliliğini en fazla olduğu yer ise Tuşba Kalesi bölgesindeki Melen Caddesi başlangıç bölgesinde bulunan büyük bir gümüş takı mağazası. Mağazanın önün de bir de kedi evi var.

Ceviz oymacılığının da yaygın bir el sanatı olduğu kentten; evleri süsleyecek olan ceviz takı sandığı, cevizden kutu, cevizden yapılmış tepsi ve benzeri eşyalar alınabilir.

Van Yöresine Ait Kilim ve Halıların Satıldığı Bir Mağaza

Van kilimi de meşhur ve kilim yapımı da oldukça yaygın bir el sanatı. Bu konuda belediyenin de söz konusu kilimleri, tüm dünyaya tanıtmak için büyük bir çabası varmış. Kendine has motifleri olan kilimlerinin yapımında, siyah, beyaz, lacivert ve kırmızı olmak üzere dört ana renk kullanılıyormuş.

Şehir merkezinde Cumhuriyet caddesinin Beşyol Meydanı tarafında bulunan peynirciler çarşısından yöreye özgü otlu peynir, ceviz ve yöreye özgü bal da alınabilir.

Cevapla