ad itemscope itemtype="http://schema.org/WebSite"> Van Gölü Hakkında Bilgi ve Van Gölü’nün Oluşumu | Gezi Bilgileri

Van Gölü Hakkında Bilgi ve Van Gölü’nün Oluşumu

Van Gölü Hakkında Bilgi ve Van Gölü’nün Oluşumu

Yöre halkının, Van Denizi diye adlandırdığı Van Gölü; Nemrut volkanik dağının patlaması sonucu lavların oluşturduğu set nedeniyle biriken suların meydana getirdiği volkanik bir göldür.

Van Gölü Hakkında Bilgi ve Gezilecek Yerler

Van Gölü Hakkında Bilgi ve Gezilecek Yerler

Bu yazımız, Van Gölü nerede, Van Gölü tarihi, Van Gölü hakkında bilgi, Van Gölü özellikleri, Van Gölü şekli, Van Gölü oluşumu, Van Gölü hava durumu ve Van Gölünde ulaşım ve benzeri soruların cevabını kapsamaktadır.

1. Van Gölü Nerede

Doğu Anadolu Bölgesi’nde bulunan Bitlis ile Van illeri arasında yer alır. Ve de Türkiye’nin en büyük gölüdür. Etrafı yüksek birçok yanar dağ ile çevrili, volkanik bir göldür.

2. Van Gölü Tarihi

Van Gölü tarihi, 150 000 yıl öncesine dayanıyormuş. Nemrut Dağı, vaktiyle 4400 metre yüksekliğinde iken büyük bir patlama ile yarılmış ve yüksekliği de yarıya düşmüş. 150 000 yıl kadar önce patlama sonucu akan lavlar, Van havzasının önünü kapatmış. Dolayısıyla bu havzadan dışarıya akıp Murat nehrine karışan dereler havzada birikip Van Gölü’nü oluşturmuş.

3. Van Gölü Hakkında Bilgi

Van Gölü’nün; yüzölçümünün 3.713 kilometrekare, en derin yerinin 451 metre, ortalama derinliğinin ise 171 m civarında olduğu söyleniyor. Yağışlara ve iklime bağlı olarak Van Gölü su seviyesi; bazen yükselmekte, bazen de düşmektedir. Ortalama olarak denizden yüksekliğinin 1646 metre civarında olduğu söylenen gölün, özellikle de güney kesiminde çok sayıda koyu bulunuyor.

Erciş Körfezinde yer alan Andır Adası, Van koyunun ağız kesimindeki Çarpanak Adası, Gevaş yakınındaki Akdamar Adası ve Kuş Adası olmak üzere Van Gölü’nde toplam dört adet ada bulunuyor. Söz konusu adalar, özellikle de Akdamar Adası tarihi ve turistik özelliklere sahip.

Van Gölü’nün kıyısındaki bazı yerleşim birimleri (Van’dan başlayarak saat yönünde): Van İli, Edremit, Gevaş, Tatvan, Ahlat, Adilcevaz, Erciş ve Muradiye’dir.

4. Van Gölü Özellikleri

Adeta bir deniz görümünde olan söz konusu gölün, sularının tadı deniz suyu gibi tuzlu değildir. Ayrıca bildiğimiz normal göllerin suyu gibi tatlı su da değildir, suları sodalıdır. Bu özelliğiyle ve de 120 km uzunluğu ile dünyanın en büyük sodalı gölüdür.

Göle dökülen akarsu ağızlarında çok miktarda balık yaşadığı söyleniyor. En çok tatlı su kefalinin avlandığı bu kesimlerde balıklardan havyar da elde ediliyormuş.

5. Van Gölü Şekli

Van Gölü şekli üçgenimsi bir yapıdadır. Güney kıyılar daha geniş, kuzey kıyılar daha dardır. Van Gölü’nün 125 km uzunluğu ve de 65 km’yi aşan genişliği ile deniz olarak anılmayı hak ediyor.

Lav seddi göllerinin en büyüğü olan Van Gölünün çok girintili çıkıntılı ve muntazam olmayan kenarları vardır. Göl esas bir gövdeyle kuzeydoğuda geniş bir geçitle bağlı büyük bir körfezden meydana gelir. Gölün bulunduğu bölge, batıdaki Muş Ovası ile birlikte Geniş bir çöküntü havzasıdır.

6. Van Gölü Oluşumu

Nemrut Dağından çıkan volkanların meydana getirdiği setle Muş Ovasından ayrılmış. Muş Ovasının zamanla alüvyonlarla dolmasına karşılık, kapalı havza durumunda olan Van bölgesi, sularla dolarak göl haline gelmiş. Kapalı havza durumundaki göle büyük akarsular dökülmemekte, ancak çok sayıda dere, sularını buraya boşaltmaktadır. Bütün dereler kar ve yağmur sularıyla besleniyor. Van Gölü’nün suları kış mevsiminde oldukça az, ilkbahar ve yaz aylarında fazla olduğu söyleniyor. Özellikle yaz aylarındaki su seviyesi fazlalığının yüksek yerlerdeki karların erimesi sebep oluyormuş. Van Gölü su seviyesinin temmuzda en yüksek, ocak ayında ise en düşük olduğu ay olarak gerçekleşiyormuş. Yıl içindeki su seviye farkının ise ortalama 50 cm civarında gerçekleştiği tahmin ediliyor.

7. Van Gölünde Hava Durumu

Göl ve çevresinde Doğu Anadolu’nun sert iklimi, hüküm sürüyor. Gölün derin olduğu bölgelerde bu çok sert iklimin biraz yumuşadığı söyleniyor. Bu nedenle gölün etrafında çok şiddetli donlar görülmüyormuş. Gölün çevresindeki yüksek dağlara yağan iki metreye yakın kar, yaz aylarında eriyerek gölü besliyor. Gölün hemen çevresinde özellikle de kuzey, doğu ve batı kesimlerinde ormana rastlanmazken, güneydeki yamaçlarda çalılık ve bozulmuş ormanlar mevcuttur.

  1. Van Gölü’nde Ulaşım

Tatvan-Van arasında feribot seferlerinin devamlı yapılması nakliyecilik bakımından önemli bir durum olduğu söyleniyor. Ayrıca Elâzığ-Muş demiryolu, Tatvan-Van feribot seferleriyle İran’a bağlanıyor. Gölün etrafında bulunan karayolları ile etraftaki yerleşim yerlerine bağlantıların olması bölgenin ticaret hayatına olumlu katkılar var. Göl etrafı, karadan 430 km civarında olduğu söyleniyor.

Van Gölü ile ilgili diğer bilgiler için tıklayınız…

***

Van Gölü çevresi ve Van’da gezilecek yerler hakkında merak edilen bilgiler ve fotoğraflar için aşağıdaki linkleri tıklayınız.

Cevapla