Köyceğiz Gezilecek Yerler, Köyceğiz Nerede
Köyceğiz gezilecek yerler bakımından Köyceğiz Gölü’yle birlikte değişik alternatifleri içeren birçok yerler var. Köyceğiz Gölü ile adeta özdeşmiş durumda olan Köyceğiz, sessiz ve sakinliğiyle, narenciye bahçeleriyle, kuzeyindeki çam ormanlarıyla kaplı dağlarıyla ön plana çıkıyor.
Köyceğiz gezilecek yerler ve söz konusu yerler hakkında bilgi vermeye başlamadan önce; Köyceğiz nerede, Köyceğiz’e nasıl gidilir sorularını kısaca cevaplayalım.
Köyceğiz nerede
Güneybatı Anadolu’da yer alan Köyceğiz, Köyceğiz Gölü’nün kuzey sahilinde ve Muğla-Fethiye yolu üzerine konuşlanmış durumdadır.
Muğla’nın önemli ilçelerinden birisi olan bu yerleşim yeri; araçla Dalaman Havaalanı’na 35 km, Muğla’ya 61 km, Antalya’ya 256 km, İzmir’e 274 km, Ankara’ya 620 km, İstanbul’a ise 737 km mesafede yer almaktadır.
Köyceğiz’e nasıl gidilir
Uçakla Dalaman Havaalanı’na gelip, havaalanından toplu taşıma ya da araç kiralayarak Köyceğiz’e gidilebilir. Dalaman Havaalanına Pegasus ve benzeri özel uçak şirketleri ile THY ve THY’nın yan kuruluşu olan Anadolu Jet firmasının seferleri mevcut. www.turna.com, ve bu siteye benzer www.skyscanner.com gibi internet siteleri vasıtasıyla zaman ve fiyat kıyaslaması yaparak en uygun uçak bileti alınabilir.
Muğla üzerinden Fethiye istikametine ya da Fethiye’den Muğla istikametine giden şehirler arası otobüs ile gidilebilir. www.obilet.com gibi internet siteleri vasıtasıyla kıyaslama yapılarak fiyat ve zaman yönünden en uygun otobüs bileti alınabilir. Muğla, Marmaris ve Fethiye’den günün her saatinde minibüslerle de Köyceğiz’e gidilebilir.
Köyceğiz nerede, Köyceğiz’e nasıl gidilir sorularının kısa yanıtından sonra Köyceğiz gezilecek yerler ve Köyceğiz gezilecek yerler hakkında bilgi vermeye başlayabiliriz.
Köyceğiz Gezilecek Yerler
Denizden uzakta iç kesimde bulunan Köyceğiz, araçla denize 35-40 km’lik bir mesafede yer alıyor. Köyceğiz, sessizliği ve sakinliği ile dikkat çekiyor. Sessizlik ve sakinliğini sanki gölden almış gibi duran bu göl kasabasının merkezinde ve çevresinde gezip görülebilecek birçok yer var.
Köyceğiz Merkez, Köyceğiz Gölü, Dalyan, Sultaniye kaplıcaları, Ekincik Koyu, Yayla Köyü, Gökçeova Gölü, Yuvarlak Çay Yeşil Vadi bölgesi bunlardan bazıları…
Köyceğiz Merkez
Gürültüsüz patırtısız doğasının içinde iki katlı evleriyle dikkat çeken Köyceğiz, söz konusu evlerin bazılarının kapılarından ve balkonlarından sarkan mor salkımlar ile hafif yeşile bulanmış gibi duran sanki yanmış gibi bir görüntü veren mimozalarıyla ön plana çıkıyor.
Muğla-Fethiye yolundan başlayıp Köyceğiz Gölü’nün kuzeyinde biten Atatürk Bulvarı, bu kasabanın merkezini oluşturuyor diyebiliriz. Bulvarla gölün birleştiği bölge ise Köyceğiz’in kalbi sayılır.
Bu bölgede ve göl kıyısındaki kordon boyunca sıralanmış birçok kafe ve restoran mevcut. Bu restoranlarda, genellikle ege otlarıyla yapılmış mezeler, taze balık ve deniz ürünleri ile bir cins iri yengeç olan puvuryalar sunuluyor.
Köyceğiz Gölü
Kordondaki restoran ve kafelerde gölün sessizliğini ve sakinliğini deneyimleme imkânı sunan bu göl, aynı zamanda tatlı suda yüzme deneyimini de beraberinde yaşama imkânı veriyor. Kent merkezinin hemen hemen her yerinden göle girildiği söyleniyor. Ayrıca kent merkezini de oluşturan kordonun batı bitiminde bir de plaj var.
Köyceğiz Gölü’nün güneyi ile Akdeniz arasındaki mesafenin 10 km civarında olduğu söyleniyor. Ayrıca bu göl, Dalyan Boğazı vasıtasıyla Carretta carettaların sığınağı olan İztuzu Kumsalından denize açılıyor. Dalyan Boğaz’ındaki ulaşım renga renk küçük tekneler aracılığı ile yapılıyor.
Dalyan
Caretta caretta deniz kaplumbağalarıyla ve bu kaplumbağaların yumurtlama alanı olan meşhur İztuzu plajıyla ön plana çıkan Dalyan, sanki bir labirent gibi iç içe geçmiş su kanallarıyla ve Karialıların MÖ 6. yüzyılda kurduğu Kaunos antik kentiyle gezip gülecek birçok yeri var. Dalyan gezilecek yerler ve gezilecek yerler hakkında teferruatlı bilgi için tıklayınız…
Ekincik Koyu
Köyceğiz’in araçla 35 km güney batısında yer alan Ekincik Koyu, sırtını çam ormanlarıyla kaplı dağların yamacına dayamış bakirliğini korumaya ısrarla devam eden cennet köşelerden bir yer. İsmini aynı zamanda koya da vermiş olan dağınık nizamdaki bu küçücük köy, mavi yolculuk tekneleri ve günübirlik gezi teknelerinin adeta uğrak yeri gibi.
Çadır ya da karavanla kamp yapılabilecek bir alana da sahip olan bu koyun, yönümüzü denize döndüğümüzde sağ taraf sahilin kumları biraz daha ince sol taraf ise daha kalın gibi duruyor. Her yerin çam ormanlarıyla kaplı olduğu bu koy, henüz turistik tesislerin işgaline uğramamış.
Standart birkaç küçük butik otel ve az miktarda mütevazi küçük pansiyonun olduğu bu köyde, çam ormanları arasında doğa yürüyüşleri yapmak mümkün. Bu yürüyüşlerde Karia Yolları’nı takip ederek, Çandır Köyü üzerinden Kaunos Antik Kenti’ne ya da İztuzu Plajı’na gitmekte seçenekler arasında.
Köyceğiz’den araçla Ekincik Koyu’na giderken Köyceğiz Gölü’nün muhteşem manzarasını seyrederek ilerleniyor. Mavi ile yeşilin buluştuğu sahil yolundan bir müddet sonra sağa giden yola sapılıyor. Çam ormanlarının çevrelediği dönemeçli bu yolda, nefis bir görsellik eşliğinde yukarı doğru bir müddet tırmanılıyor. Yol ayrımındaki sola giden yol ise şifalı sularıyla ünlü Sultaniye Kaplıcalarına gidiyor.
Sultaniye Kaplıcaları
Köyceğiz Gölü’nün güney batı sahilinde yer alan Sultaniye Kaplıcaları, çamur banyosu ve sıcak kaplıca sularıyla öne çıkıyor. Köyceğiz’den araçla 25 km mesafede olan kaplıcalardaki çamur banyoları; romatizma, siyatik, kireçlenme ve çeşitli deri hastalıklarına iyi geldiği söyleniyor.
Dalyan’dan teknelerle de gitme imkânı olan söz konusu çamur banyosu, özel havuzlardaki kükürtlü sıcak suya girip tüm vücudun çamura bulamakla başlıyor. Ardından yarım saat çamurun kuruması bekleniyor. Kuruyan çamur, deriyi gererek derideki gözeneklerin açtığı söyleniyor.
Marmaris’ten günübirlik tur tekneleri ile de buraya gelmek mümkün. Söz konusu tur paketi; Ekincik Koyu, İztuzu Plajı ve Dalyan Boğazı, Kral Kaya Mezarları ve Sultaniye Kaplıcalarında çamur banyosunu da içeriyor.
Köyceğiz’in bu sıcak su ve çamur kaplıcalarının yanı sıra, buz gibi şırıl şırıl akan ve yazın kavurucu cehennem sıcağında oldukça serinletici olan, akarsuları da var. Bunlardan en önemlisi, Yuvarlakçay…
Yuvarlakçay
Köyceğiz’e araçla 13 km mesafede olan Yuvarlakçay; Köyceğiz’in doğusunda ve Beyobası’nın ise kuzeyinde yer alıyor. Köyceğiz Gölü’ne akan ve bu kapsamda gölü besleyen söz konusu çay üzerinde irili ufaklı birçok şelale var. Şelalelerin bir kısmı el yapımı da olsa suyun sesi ve beyaz köpükleri adeta bir meditasyon etkisi yapıyor.
Çayın kenarında birçok değişik salaş restoran ve kafeler de mevcut. Burada suyun ortasına yapılmış çardaklarda bir süre vakit geçirmek insanı başka bir aleme götürüyor. Tandır, güveçte alabalık ve benzeri yiyecekler ile her türlü içecek mevcut.
Ağla Yayla Köyü
Köyceğiz’in kuzeyinde yer alan çam ormanlarıyla kaplı dağların tam yamacında yer alan Ağla Yayla Köyü, Köyceğiz’e 13 km mesafede yer alıyor. Yayla Köyü’nün etrafı ve dolambaçlı yolları, çam ormanlarıyla çevrili. Söz konusu yol, asfalt ve oldukça iyi durumda. Sürekli bir tırmanış içerisinde geçen yolculukta yavaş yavaş ilerlerken, yolun iyiliği karşısında insan şaşırıyor.
Yol boyunca ve aynı zamanda yamaca konuşlanmış olan köyden; muazzam bir Köyceğiz Gölü ve ovası ile deniz ve Dalyan kanalları, Dalyan deltası manzarası mevcut. Söz konusu yerlere neredeyse kuşbakışı bakılıyor. Yazın kavurucu cehennem sıcaklarında burası, günübirlik iyi bir kaçamak yeri. Adı gibi adeta bir yayla. Söz konusu köyde, mesire alanı, bir restoran, bir de kafe mevcut.
Yayla Köyden kuzeye doğru uzanan yoldan devam edildiğinde muazzam bir göle ulaşılıyor. Bu göl Gökçeova Gölü. Yaz sıcağında tam bir yayla havası almak isteniyorsa deniz seviyesinden oldukça yüksek bir yerde oluşmuş olan Gökçeova Gölü’ne ulaşmak gerekiyor.
Gökçeova Gölü
Abant Gölü ve yedi göller gibi oldukça güzel bir manzaraya sahip olan Gökçeova Gölü’ne, Ağla Yayla Köyü’nden 12 km’lik zahmetli bir yolculuk sonucunda gidiliyor. Yolun son 5 km’si oldukça bozuk (2020 yılı itibariyle). Yolda ilerlerken birkaç kez geri dönmeyi düşündük ancak yolda rastladığımız birkaç araba ve birkaç kampçıyı görünce bizde gidebiliriz diye emniyeti elden bırakmadan yola devam ettik.
Yolun bozukluğundan dolayı göl kenarında kimsenin olmayacağını düşünmüştük. Ancak göle ulaştığımızda göl kenarının bir panayır yeri gibi, bir kır festivali gibi rengarenk olduğunu gördük. Çeşitli renklerde kamp çadırları, değişik renklerde ve modelde yüze yakın araç, araçlardan çıkan yüksek volümde müzik sesi, gölün kenarındaki çayırlarda top oynayanlar, piknikçilerin mangal dumanları vs…
Ancak bu güzelim yer, sanki kaderine terkedilmiş gibiydi. Piknikçilerin çöpleri ve çöp torbaları, mangalcıların ve kampçıların ateşinin külleri ve kömür artıkları, müzik gürültüsü ve ortama yayılan duman nedeniyle sanırım göl, kendi kendine yardım çığlıkları atıyordur. Ortalıkta hiçbir görevlinin ve alt yapının olmadığı bu güzelim yerde daha fazla üzüntü yaşamadan ayrıldık.
Köyceğiz Gezilecek Yerler (Yakın Yerler)
Köyceğiz bu bölgedeki diğer yerler gibi, Türkiye’nin gözde turizm ve tatil beldelerine de oldukça yakın. Söz konusu yerlere özel araçla ya da araç kiralayarak ya da beldeler arasında çalışan minibüs ve toplu taşıma araçlarıyla gidilebilir.
Bunlardan bazıları; Köyceğiz’e 29 km mesafedeki Dalyan, 37 km mesafedeki Akyaka, 41 km mesafedeki Marmaris, 38 km mesafedeki Göcek, 65 km mesafedeki Fethiye’dir.