ad itemscope itemtype="http://schema.org/WebSite"> Beyoğlu Nerede ve Beyoğlu Gezi Rehberi | Gezi Bilgileri

Beyoğlu Nerede ve Beyoğlu Gezi Rehberi

Beyoğlu nerede ve Beyoğlu Gezi Rehberi başlıklı bu yazımızda, Beyoğlu tarihi ve Beyoğlu hakkında kısa bilgiler, Beyoğlu nerede ve Beyoğlu’na nasıl gidilir, Beyoğlu gece hayatı ve Beyoğlu’nda ne yenir gibi soruların çok kısa cevabı ile Beyoğlu’nda gezilecek yerlerin isimleri yer almaktadır.

Beyoğlu tarihi ve Beyoğlu Hakkında Bilgi

Doğu Roma İmparatorluğu döneminden itibaren sırasıyla; Bizans İmparatorluğu ve Osmanlı İmparatorluğu dönemlerinde Galata, hep önemli bir semtmiş. Özellikle ekonominin kalbi hep burada atmış. Galata zamanla kabına sığmamaya başlayınca ormanlık ve de avlanma bölgesi olan Beyoğlu sırtlarına doğru genişlemeye başlamış. 1500’lü yılların sonlarından itibaren bu genişleme zamanla Taksim, Nişantaşı ve Şişli tarafına doğru devam etmiş. Özellikle 1800 yıllardan itibaren Osmanlıların tabiri ile Cadde-i Kebir, diğer bir adıyla Grand Rue de Pera ya da Büyük Pera Caddesi veya Cumhuriyet dönemi ismiyle İstiklal Caddesi İstanbul’un en önemli caddelerinden biri haline gelmiş.

Beyoğlu İstiklal Caddesi

Beyoğlu İstiklal Caddesi

Beyoğlu ise zamanla söz konusu caddenin etrafında şekillenmeye başlamış. Özellikle Ermeni ve Rum azınlıklar ile yabancı nüfus bu bölgede yoğunlaşmış. Cadde üzerinde sadece bir caminin olması da buna en güzel örnek olarak gözüküyor.

Yabancı mimarların öne çıktığı 1800’lü yıllarda zamanın mimari tarzına uygun olarak apartmanlarda cumbalı dış cepheler ile dekorasyonlu mermer sütunlar ön plana çıkmaya başlamış. Özellikle İstiklal Caddesi’nin her iki yanında ve ara sokaklar bu örneklerle doludur. İstiklal Caddesi tarihi ve Beyoğlu tarihi hakkında daha geniş kapsamlı bilgiler aşağıda linkini verdiğimiz yazımızda yer almaktadır.

  • İstiklal Caddesi tarihi ve Beyoğlu tarihi hakkında bilgi için tıklayınız… (Yazım/Yayım işlemleri devam ediyor)

Beyoğlu tarihi hakkında bu kısa bilgilerden sonra Beyoğlu nerede, bu konuda da çok kısa bilgiler vererek yazımıza devam edelim.

Beyoğlu Nerede

İstanbul’da sanat, kültür ve eğlence denince akla gelen ilk yerlerden biri olan Beyoğlu, İstanbul’un Avrupa yakasında; hem Marmara Denizi ve İstanbul Boğazına hem de Haliç’e kıyısı olan, İstanbul’un en önemli gözde turistik ilçelerinden biridir.

Beyoğlu'nun Haritadaki Yeri

Beyoğlu’nun Haritadaki Yeri

İstanbul’un diğer gözde ilçelerinden Beşiktaş ve Şişli’ye de komşu olan Beyoğlu’nun, haritadaki yeri ve de Beyoğlu nerede sorusunun daha kapsamlı cevabı için tıklayınız…

Beyoğlu’na Nasıl Gidilir

Beyoğlu nerede sorusunun ardından Beyoğlu’na nasıl gidilir biraz da ondan bahsedelim. İstanbul’da çoğu belediye otobüsünün ilk kalkış ve son durağı olan Beyoğlu’nun Taksim bölgesine, İstanbul’un birçok yerinden toplu taşıma aracı vardır. Kadıköy, Bostancı, Bakırköy, Zeytinburnu ve benzeri yerlerden sarı dolmuş taksi ile de ulaşmak mümkün.

İstanbul trafiğinin yoğunluğunu düşünürsek, Beyoğlu’na ulaşmanın en iyi yolu, Yenikapı-Hacıosman metrosunu kullanmak. Bu metro hattının Taksim durağında inildiğinde Taksim Meydanı’na, Şişhane durağında inildiğinde ise İstiklal Caddesine ulaşılır.

2018 Yılı İstanbul Metro Haritası

2018 Yılı İstanbul Metro Haritası

Söz konusu metro’ya; Kadıköy-Avcılar-Beylikdüzü metrobüs hattını kullanarak gelindiğinde Mecidiyeköy ve Zincirlikuyu duraklarından,  Atatürk Havaalanı-Yenikapı metro hattıyla gelindiğinde Yenikapı istasyonundan, Ayrılıkçeşme-Zeytinburnu Marmararay hattı ile gelindiğinde ise Yenikapı İstasyonu’nundan ulaşılabilir.

Ayrıca Bağcılar-Kabataş tramvay hattından gelindiğinde ise Kabataş-Taksim Finüküler hattı vasıtasıyla Taksim ve Beyoğlu’na ulaşılabilir. Adalar, Bostancı, Kadıköy, Üsküdar, Haliç ve Boğaz hattından vapur, feribot ya da diğer deniz ulaşım araçlarıyla Karaköy’e gelindiğinde ise Karaköy-Galata Tüneli hattıyla İstiklal Caddesine ve Beyoğlu’na ulaşılabilir.

Beyoğlu’nda Ne yenir

Adeta bir yiyecek ve içecek cenneti olan Beyoğlu’nda, her damak zevkine uyan bir çok restoran, kafe, bar ve pastahane bulunmaktadır. Birçok pahalı ve lüks yerler olduğu gibi her keseye uygun olan ekonomik yerler de mevcuttur. Herkesçe bilinen yiyecek ve içeceklerle birlikte, yöresel yiyecekler ve içecekler sunan yerler de oldukça fazladır. Herkesin damak zevki ve bütçe durumu farklı olduğundan, bu yazıda, noktasal olarak bir yer ismi ve yiyecek içecek ismi belirtilmemiştir. Ancak yöresel yemekler yönünden benim favori restoranım, karadeniz yöresel yemekleriyle öne çıkan Hayvore restoran ve kara lahana çorbası.

Beyoğlu Gece Hayatı

Yiyecek içecek zenginliği ve çeşitliliğinin yanında Beyoğlu’nda oldukça değişik türden eğlence yerleri vardır. Birçok canlı müzik yapan mekanlarla birlikte DJ performansı sunan yerler de mevcuttur. Bağlama ile müzik yapılan yer de vardır, gitarla müzik yapılan yer de vardır. Söz konusu mekanlardan; her keseye uyan olanı da vardır, her tür ve zevke uygun olanı da vardır. Bu yerler daha çok; Çiçek Pasajı ve çevresi, Nevizade Sokak ve çevresi, Hasnun Galip Sokak ve çevresi, Asmalı Mescit ve çevresi, Galata Kulesi dibi ve çevresi’nde toplanmış durumdadır. Herkesin bütçe durumu ve eğlence şekli farklı olduğundan, bu yazıda, noktasal olarak bir yer belirtilmemiştir.

Beyoğlu gezilecek yerler

Beyoğlu, tarihi birikimi ve kültürel çeşitliliği ile ön plana çıkıyor. Bu nedenle Beyoğlu gezilecek yerler listesine dahil edilebilecek birçok kültürel varlık, tarihi mekân, tarihi eser, tarihi yer, tarihi bina ve tarihi yapı mevcut. Bu kapsamda gerek şehir içinden gerekse şehir dışından birçok gezi turları düzenleniyor.

Kendi kendimize yapacağımız bir Beyoğlu gezisini bir günde bitirmek mümkün değil. Söz konusu geziyi Taksim, Beyoğlu, Galata, Karaköy ve Tophane şeklinde bölümlere ayırarak yapılabilir. Yürüyerek yapılacak kapsamlı bir gezi 3-4 gün sürer. Beyoğlu gezilecek yerler ile görülmeye değer yerleri gezmeye Beyoğlu ile adeta özdeşleşmiş olan Taksim’den başlanabilir.

Tarihi yer olarak da önemli bir konuma sahip olan Taksim’de; Taksim Meydanı, Cumhuriyet Anıtı, Maksem, Tarihi Su Deposu, Gezi Parkı, Topçu Kışlası, İstiklal Caddesi, Sıraselviler Caddesi, Surp Hovhan Vosgeperan Kilisesi, Aya Triada Kilisesi, Özel Zapyon Lisesi, Esayan Kız Ermeni Lisesi, Tarlabaşı, Harbiye, Taksim gezilecek yerler listesine dahil edebileceğimiz başlıca yerler. Söz konusu yerler hakkında kapsamlı bilgiler aşağıda linkini verdiğimiz yazımızda yer almaktadır.

Devamında ise aşağıda linkleri verilmiş olan yerler sırasıyla gezilebilir.

  • Beyoğlu gezilecek yerler için tıklayınız… (Yazım/Yayım işlemleri devam ediyor)
  • Galata gezilecek yerler için tıklayınız… (Yazım/Yayım işlemleri devam ediyor)
  • Karaköy gezilecek yerler için tıklayınız… (Yazım/Yayım işlemleri devam ediyor)
  • Tophane gezilecek yerler için tıklayınız… (Yazım/Yayım işlemleri devam ediyor)
Beyoğlu Gezi Bölgeleri

Beyoğlu Gezi Bölgeleri

Cevapla