ad itemscope itemtype="http://schema.org/WebSite"> Balkanlar Gezi Rotası ve Rota Bilgileri | Gezi Bilgileri

Balkanlar Gezi Rotası ve Rota Bilgileri

Balkanlar Gezi Rotası başlıklı bu yazımız; otobüsle yaptığımız Güney Balkanlar Gezi Rotası ve Güney Balkanlar Gezi Rotası içerisindeki yerler ile söz konusu yerlerde kalınacak süreleri içermektedir. 12 gün süren Güney Balkanlar Gezisi, 10-20 Ağustos 2015 yılında yapıldı.  Güney Balkanlar Gezilecek Yerler ve söz konusu yerler hakkında kısa bilgiler aşağıda linkini verdiğimiz yazıda yer almaktadır.

  • Balkanlar Gezilecek Yerler hakkından bilgi için tıklayınız…(Yazımı devam ediyor.)
Güney Balkan Gezi Rotası

Güney Balkan Gezi Rotası

Güney Balkanlar Gezi Rotası hakkındaki bu kısa giriş bilgilerden sonra, yazının asıl konusu olan Güney Balkanlar Gezi Rotası bölümünü gün gün, ülke bazında yazmaya geçebiliriz.

Balkanlar Gezi Rotası

Güney Balkanlar Gezi Rotası içerisindeki ilk ülke, Bir zamanlar demir perde ülkeleri diye tabir edilen ülkelerin içerisinde yer alan, Bulgaristan.

1’inci Gün, İstanbul > Bulgaristan

19 Ağustos 2015 Çarşamba günü, Metro turizmden kiralanan konforlu bir otobüs ile geceleyin saat 22.00 gibi yola çıkış. Gecenin ilerleyen saatlerinde Kapıkule Sınır Kapısındaki pasaport işlemlerinin ardından Bulgaristan’a giriş.

2’inci Gün, Filibe(Plovdiv) > Sofya

20 Ağustos 2015 Perşembe günü, sabah saatlerinde Filibe yolu üzerinde yer alan bir dinlenme tesissilerinde kahvaltı. Ardından Filibe’ye varış. Çay ve kahve molası ile yol yorgunluğunun ve sabah mahmurluğunun üzerimizden atılmasını müteakip yürüyerek Filibe şehir merkezi gezisi . Söz konusu kente adını veren İskender’in babası Filip’in heykeli, Odeon, Bogoralitsa Kilisesi ve Muradiye(Ulu) Cami, bu güzel kentte gezip görülecek başlıca yerler.

Bulgaristan Gezi Rotası

Bulgaristan Gezi Rotası

Öğleden sonra Filibe’den ayrılıp Bulgaristan’ın başkenti Sofya’a doğru tekrar otobüs yolculuğuna başlanması. Akşam olmadan başkent Sofya’ya varıp otele yerleşme. Ardından Sofya şehir gezisine zaman kaybetmeden başlanması.  Vitoşa Caddesi, Banyabaşı(Arap) Cami ve Aleksandr Nevsky Katedrali, Sofya’da gezip görülecek başlıca yerler.

  • Bulgaristan Gezi Notları için tıklayınız…
  • Bulgaristan Gezilecek Yerler hakkında bilgi için tıklayınız…(Yazımı devam ediyor.)

Bulgaristan gezisinin ardından, Güney Balkanlar Gezi Rotası içerisindeki ikinci ülke ise bir zamanlar Yugoslavya toprakları içerisinde yer alan ve Yugoslavya’nın dağılmasıyla bağımsızlığını ilan eden, Makedonya.

3’ncü Gün, Sofya (Bulgaristan) > Üsküp (Makedonya)

21 Ağustos Cuma günü sabah, Bulgaristan’ın başkenti Sofya’dan otobüsle ayrılma. Yaklaşık 4 saatlik bir otobüs yolculuğunun ardından Makedonya’nın başkenti Üsküp’e varış. Otele yerleşip kısa bir süre dinlenmeye müteakip yürüyerek kent gezisi. Tarihi Kent sokakları, Kale, Yörgüç Paşa Cami, Tarihi Çarşılar ve ve hanlar, Sveti Spass Kilisesi ve Taş Köprü, Üsküp’te gezip görülecek başlıca yerler.

4’üncü Gün, Üsküp > Kalkandelen > Gostivar > Manastır > Ohrid

22 Ağustos Cumartesi günü, sabahın erken saatlerinde yola çıkış. Bugün görülecek çok yer var. İlk olarak Tetova ya da diğer bir adı ile Kalkandelen’e gidip, burada 16. Yüzyılda yapılmış olan Alaca Camii’nin görülmesi. Ardından da Harabati Baba Tekkesinin ziyaret edilmesi.

Kalkandelen gezisinin ardında güneye doğru tekrar otobüsle yola devam ederek Gostivar’a varış. Adeta bir Türk Kenti gibi olan Gostivar’ı gezip, burada öğle yemeğini yedikten sonra bugünün üçüncü durağı olan ve de Ata’mızın okuduğu Manastır’a hareket. Ülkemizin felsefi temellerinin atıldığı Manastır kentinde ilk olarak Atamızın okuduğu okulu ziyaret. Ardından bu güzel kentin şık ana caddesinin gezilmesi.

Makedonya Gezi Rotası

Makedonya Gezi Rotası

Manastır gezisinden sonra iki gün konaklama yapılacak olan Ohrid kentine hareket. Ohrid’deki otele yerleşmeye müteakip, Ohrid gölünde yüzme.  

5’inci Gün, Ohrid

23 Ağustos Pazar günü, bütün gün Ohrid günü. Önce sabah güneş çok yükselmeden Ohrid Kalesinin gezilmesi. Sonrasında kaleden aşağıya, kent içine doğru kısa bir yürüyüş ve ardından “ohrid incisi” satıcılarının ziyaret edilmesi. Öğleden sonra otobüs ile gölün güneyine hareket, burada Aziz Naum Manastır’ının gezilmesi, ardından söz konusu manastırın yakınında bulunan Drimm nehrinin kaynaklarına doğru kayık turu ve yüzme. Akşam Ohrid’de yöresel folklorik gösterilerin yapıldığı bir mekânda akşam yemeği.

  •           Makedonya Gezi Notları için tıklayınız…
  •           Makedonya Gezilecek Yerler hakkında bilgi için tıklayınız…(Yazımı devam ediyor.)

Makedonya gezisinin ardından, Güney Balkanlar Gezi Rotası içerisindeki üçüncü ülke, Avrupa ve Balkan ülkelerinden farklığı bir kimliğe sahip, Arnavutluk.

6’ıncı Gün, Ohrid (Makedonya) > Tiran (Arnavutluk)

24 Ağustos Pazartesi günü, erkenden Arnavut’luğun başkenti Tiran’a doru otobüsle yola çıkılması. Üç saatlik dağ, tepe ve ovaları aşan bir yolculuğun ardından başkent Tirana’a varış. Tiranda’ki otele yerleşmenin ardından tekrar yola koyularak Tiran’ın 40 km kuzeybatısında yer alan Kuruje Kalesine gidiş. Türkçe bilen müze müdürünün bilgilendirmesinden sonra söz konusu kulenin gezilmesi ve Kuruje kale köyünün sokaklarında kısa bir yürüyüşten sonra tekrar Tiran’a dönüş. Akşam da başkentin meydanı, söz konusu meydanın kenarında yer alan ve çok değişik mimariye sahip Ethem Bey Camisi, Tiran’ın ana sokakları ve caddeleri başlıca gezip görülecek yerler arasında.

7’inci Gün, Tiran > Durres > Berat

25 Ağustos Salı günü, sabahın erken saatlerinde tekrar otobüsle yola çıkılması. Önce Arnavutluk’un sahil şehri Durres, Durrres’te yüzme molası. Ardından yola devam ederek kalesi, mimari dokusu, ahşap konakları ve camisi ile muhteşem bir yer olan, Berat’a varış. Arnavutluğun “Safranbolusu” denebilecek bir yer olan Berat’a vardıktan sonra otobüsle ilk önce kaleye çıkış. Ardından kalenin gezilmesi, devamında yürüyerek aşağıya şehre inilmesi, sonrasında köprüden karşıya geçerek bir dere ile Müslüman mahallesinden ayrılmış olan Hıristiyan mahallesinin gezilmesi. Gezinin bitiminde otele yerleşme ve otelde akşam yemeği. Gece de “mecburiyet caddesi”nde turlamaca.

  •        Arnavutluk Gezi Notları için tıklayınız…
  •           Arnavutluk Gezilecek Yerler hakkında bilgi için tıklayınız…(Yazımı devam ediyor.)
Arnavutluk Gezi Rotası

Arnavutluk Gezi Rotası

Arnavutluk gezisinin ardından, Güney Balkanlar Gezi Rotası içerisindeki dördüncü ülke ise zaman zaman siyasi ve politik sorunlar yaşadığımız batı komşumuz, Yunanistan.

8’inci Gün, Berat > Gjogaster(Arnavutluk) > Yanya (Yunanistan)

26 Ağustos Çarşamba günü, erkenden otobüsle yola çıkılması. Arnavutluk’un iyice içlerine güneye doğru devam edip Tepedelenli Ali Paşa’nın köyünde kısa bir mola. Ardından yola devam ederek taş bir kenti andıran Gjogaster’in görülmesi. Devamında sınır kapısındaki pasaport işlemlerine müteakip Yunanistan’a giriş ve Yanya kentine hareket. Yanya’da otele yerleşmeye müteakip, Yanya sokak ve caddelerinde keşif.

9’uncu Gün, Yanya > Metsovan > Kalampaka

27 Ağustos Perşembe günü, sabah saatlerinde Yanya’da çok hoş bir göl olan Panvotis Gölü’nde tekne turu. Tekne ile gölün ortasında bulunan adaya ulaştıktan sonra, söz konusu adadaki Osmanlı eserlerinin görülmesi. Tekne turunun ardından asıl adı İoannia olan Yanya’ya geri dönüş ve sonra yola koyulup Yunanistan’ın doğusuna doğru hareket. Devamında çok hoş bir dağ köyü olan Metsovon’a varış, burada kısa bir mola verip yemek yedikten sonra bu gece konaklama yapacağımız Kalambaka’ya hareket.

Yunanistan Gezi Rotası

Yunanistan Gezi Rotası

Ünlü Meteora Manastırlarının olduğu Kalampaka’ya varışa müteakip otobüs ile manastırlar bölgesine gidiş. Devasa kayalar üzerinde kurulu bu en çok ziyaret edilen ünlü kaya manastırını gezip gördükten sonra tekrar Kalampaka’ya dönüş ve ardından kısa bir şehir turu.

10’uncu Gün, Kalambaka > Olimpos Dağı > Selanik

28 Ağustos Cuma günü, sabahleyin otobüs ile manastırlar bölgesinden hareket edip Olimpos Dağı kenarından geçerek Yunanistan’daki üçüncü durak olan Selanik kentine varış. Kente varır varmaz tabii ki hemen Atamızın evinin ziyaret edilmesi.  Otele yerleşmeye müteakip şehir merkezinin gezilmeye başlanması. Akşam olmadan sahil kesiminin ve sahilde bulunan kulenin gezilmesi. Akşam da Selanik gece hayatı,  uzo ve balık.

11’inci Gün, Selanik > Kavala

29 Ağustos Cumartesi günü, öğleye kadar Selanik’te; Aziz Demetrios Kilisesi, bir antik yapı olan Rotonda ve Roma imparatoru Septimus Severus’un saferlerini anlatan ünlü Zafer Takı’nın görülmesi. Öğleden sonra da yola koyulup Ata’mızın çocukken kargaları kovaladığı “langada” civarlarından devam ederek, Kavala’ya varış. Deniz kenarındaki otele yerleşmeye müteakip liman, limana hakim bir konumda olan kale,  şehre ismini de veren Kavalalı Mehmet Ali Paşa’nın yaptırdığı bazı tarihi yapılar, bu kentte gezip görülecek başlıca yerler.

12’inci Gün, Kavala > İskeçe > Dedeağaç > İstanbul

30 Ağustos Pazar, bugün dönüş günü. Önce erken saatler Taşoz Adası’na hareket ve adanın gezilmesi, öğlen gibi tekrar Kavala’ya dönüş ve İstanbul’a hareket. Yol üzerinde Batı Trakya’da bir Türk yerleşimi olan İskeçe(Xanti)’nin gezilmesi. Yol üzerinde bir yerde “kavala kurabiyelerinin” alınmasından sonra İpsala Sınır Kapısına doğru hareket. Sınıra varışın ardından pasaport ve gümrük işlemlerine müteakip İpsala sınır kapısından Türkiye’ye giriş. Gecenin yarılarına doğru İstanbul’a varış.

  • Yunanistan Gezi Notları için tıklayınız…
  • Yunanistan Gezilecek Yerler hakkında bilgi için tıklayınız…(Yazımı devam ediyor.)

 

Cevapla